Vuoden hiljaisuus päättyi Ville Hautakankaan 12 kantaesitystä pianolle -konserttisarjan viimeisessä konsertissa

24.05.2021
Kuva 1 Ville Hautakangas 22052021 kuva Lea Antola

Pianisti Ville Hautakangas. Kuva: Lea Antola

KONSERTTI | Tampere-talon Pienessä salissa kuultiin lauantaina kolmas ja viimeinen osa pianisti Ville Hautakankaan konserttisarjasta 12 kantaesitystä pianolle.

Ville Hautakangas: 12 kantaesitystä pianolle, Tampere-talon Pieni sali 22.5.2021

Pianisti Ville Hautakankaan konserttisarja 12 kantaesitystä pianolle sai viimein päätöksensä: Tampere-talon Pienessä salissa kuultiin lauantaina keväällä 2019 alkaneen konserttisarjan kolmas osa, joka alun perin piti esittää jo vuoden 2020 toukokuussa. Hautakangas on tilannut konserttisarjaansa pianoteokset kahdeltatoista säveltäjältä, joilla on pitkäaikainen suhde Pirkanmaahan vakituisena asuin- ja opiskelupaikkana.

Viimeisessä konsertissa kuultiin Janne Salmenkankaan, Jonne Valtosen, Roope Mäenpään ja Jami Kiannon säveltämät kappaleet.

* *

Konsertin avannut Janne Salmenkankaan Fractum lähtee liikkeelle toistuvasta suuri sekunti -aiheesta. Fractumin minimalistista toisteisuutta ja yllätyksellisiä ryöppyjä yhdistävä luonne välittyi kuulijalle impressionistisen runollisena.

Jonne Valtosen 14.4k handshake pohjautuu taannoisten modeemien yhteysääneen, jota kutsutaan kättelyksi (handshake). Pianolle siirrettyinä modeemien kättelyn suhinat, piipitykset ja puhelinnäppäinäänet loivat monitasoisen, tunnustelevan, hiukan äkäisen ja samalla humoristisen kokonaisuuden.

Roope Mäenpään sävelkieli on yhtä aikaa tarkkaan harkittua ja vapaasti pulppuavaa. Hänen sävellyksensä Kolloidi soi suuria sointuja, vahvoja sävelkulkuja ja kiinnostavia yksityiskohtia, ja siinä heijastuu monikerroksinen vaikutteiden kirjo.

Jami Kiannon Häviöjuhlat on säveltäjän ensimmäinen pianoteos, mitä ei kuunnellessa uskoisi. Kappale on selkeälinjainen ja tasapainoinen – toisaalta herkkä, siro ja koristeellinen, toisaalta harras, jylhä ja johdonmukainen. Häviöjuhlat muodosti upean huipennuksen koko konserttisarjalle.

* *

12 kantaesitystä pianolle on ollut monella tapaa antoisa konserttisarja, ja siinä kuulluilla Ville Hautakankaan tilaamilla sävellyksillä on kaikki edellytykset tulla osaksi suomalaisen pianokirjallisuuden nykyklassikoita.

Ensiesitysten tulkinnoissa korostui Hautakankaan latautunut ja analyyttinen asenne sekä vivahteikas ja muuntautumiskykyinen pianotaituruus.

Konserttijuontoina nähdyt videopätkät, joissa säveltäjät keskustelivat teoksistaan Hautakankaan kanssa, olivat myös oivallinen tapa ilmentää pianistin ja säveltäjien yhteistyötä.

Kikka Holmberg

Ville Hautakangas: 12 kantaesitystä pianolle, osa 3 -konsertti on kuultavissa vielä kahden viikon ajan tallenteena Aamulehden tilaajille.

* *

Lue lisää

Kuva 6 Jami Kianto kuva Anitta Vuorisola

Säveltäjä Jami Kianto. Kuva: Anitta Vuorisola

Kulttuuritoimitus on julkaissut Kuukauden säveltäjä -sarjassa haastattelut yhtä vaille kaikista 12 kantaesitystä pianolle -sarjassa kuulluista säveltäjistä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua