Vuoden 2020 erinomaiset #3: Podcastit ja radio-ohjelmat

03.12.2020
Serkkuteoria

Tommi Liimatta esitti kesällä suuren serkkuteoriansa. Kuva: Yle

Sarjassa esitellään kuluneen vuoden erinomaisia asioita kulttuurin eri aloilta. Kolmantena vuorossa ovat podcastit ja radio-ohjelmat Hopeakulttuurista Tommi Liimatan suureen serkkuteoriaan ja Dingo-audiodraamasta Antti Holman oopperajuhliin.

Seuraavassa Kulttuuritoimituksen tekijät esittelevät viisitoista kuluneen vuoden erinomaista podcastia ja radio-ohjelmaa. Esitellyt teokset eivät ole paremmuus- vaan aakkosjärjestyksessä ohjelman nimen mukaan.

Lista ei ole äänestyksen tai haudanvakavan komiteamietinnön tulos; siltä ei siis välttämättä löydy aivan jokaista vuoden viidestätoista parhaasta podcastista ja radio-ohjelmasta.

Jokainen esitellyistä ohjelmista on kuitenkin ansainnut paikkansa listalla olemalla erinomainen – ainakin tekstin kirjoittajan mielestä.

Kaikki Vuoden 2020 erinomaiset -sarjassa julkaistut jutut pääset lukemaan täältä.

* *

Antti Holman oopperajuhlat

Radio Sodomasta ja Auta Antti -podcastista tunnettu näyttelijä Antti Holma seikkailee uudessa sarjassaan oopperan ihmeellisessä maailmassa. Yhdeksänosainen podcast julkaistiin Yle Areenassa kesäkuussa.

Antti Holman oopperajuhlien piikikäs huumori on juuri sellaista, jota ymmärrän ja joka naurattaa. Mikäli Holmaa on ollenkaan Instagramissa seurannut, ei oopperasta kertova podcast tullut yllätyksenä. Sarkastinen, itseironinen ja mustalla huumorilla maustettu faktapohjainen podcast-sarja on samalla erittäin viihdyttävä ja rentouttava, mutta myös opettava. Holma knows his opera.” (Miia Lepola – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele Antti Holman oopperajuhlia Yle Areenasta.

* *

Crash and Ride

Yhdysvaltalaisen Five Eight -yhtyeen rumpali Patrick Ferguson käsittelee Crash and Ride -podcastissaan ahdistusta ja masennusta. Vuonna 2019 alkaneesta podcastista on julkaistu tämän vuoden aikana 30 uutta jaksoa.

”Ferguson aloitti podcastin auttaakseen muita masennuksen ja ahdistuksen kanssa kamppailevia. Jaksot ovat pitkiä ja vieraat suhteellisen tuntemattomia, kuuluisimpia lienevät Ryley Walker, Patterson Hood ja David Pajo. Ferguson lähestyy kaikkia vieraitaan tasa-arvoisina muusikkoina ja ihmisinä, antaen heidän kertoa tarinansa rauhassa.” (Pekka Ohtokangas – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele Crash and Ridea täällä.

* *

Filosofien rakkaustarinat

Pärttyli Rinteen Yle Areenalle kirjoittama kuunnelmasarja Filosofien rakkaustarinat alkoi marraskuussa. Ensimmäisten osien aiheina ovat olleet Heloise, Mary Wollstonecraft, Simone de Beauvoir ja Hannah Arendt.

Filosofien rakkaustarinat yllättää kiehtovuudellaan, sillä etukäteen en arvannut, että jaksaisin kuunnella mitään tällaista. En siksi, ettei kiinnostaisi, vaan siksi, että en arvannut tämän toimivan kuunneltuna. Tietynlaisten tekstien äärellä olen hidas ja vanhaan jatkuvasti palaava lukija, joten äänikirjat, radioteatteri ja kuunnelmat eivät kohdallani aina toimi.” (Kirsi Haapamatti – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele Filosofien rakkaustarinoita Yle Areenasta.

* *

Hopeakulttuuri 1300 1

Hopeakulttuuri

Heidi M. Ween ja Kim Modigin radioessee Hopeakulttuuri pohtii, millaista taide on tulevaisuuden Suomessa, jossa seniorit edustavat suurta enemmistöä. Säröääniä-teemakokonaisuuteen kuuluva ohjelma julkaistiin maaliskuussa.

”Futuristisia tieteisfantasia-mielleyhtymiä tuottava äänimaailma kertoo, mitä tekstin tasolla tapahtuu. Se kuljettaa kerrontaa eteenpäin, paikantaa puheen tunnelman ja viestittää kuulijan sijainnin dramaturgiassa. Se myös ylläpitää jännitettä. Radioesseetä kuunnellessa syntyy kokemus siitä, että nyt ollaan yhteisellä matkalla, tehtävänä tuntemattoman kartoittaminen, jonkin uuden löytäminen. Tunnelma vaihtaa painoa jalalla dystopian ja utopian välillä.” (Elissa Määttänen – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele Hopeakulttuuria Yle Areenasta.

* *

Jarvis Cocker’s Bedtime Stories

Brittipopyhtye Pulpin laulajana tunnetuksi tullut Jarvis Cocker alkoi julkaista keväällä Youtube-kanavallaan ääneen luettuja iltasatuja. Sunnuntaisarja sai uusia jaksoja kesäkuuhun asti.

” Jarvis Cockerin iltasatuhetket ovat tuoneet mukavaa lohtua kevääseen. Pulpin keulakuvana tutuksi tullut Cocker on huhtikuun alusta lähtien lukenut sunnuntai-iltaisin kertomuksen joltain klassikkokirjailijalta, kuten Roald Dahlilta tai J. D. Salingerilta. Onpa rentouttavaan ja rauhoittavaa mielihyvää tuottavaan sarjaan mahtunut myös Tove Janssonin novelli The Spring Tune eli Kevätlaulu. (Elissa Määttänen – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele Jarvis Cocker’s Bedtime Storiesia Youtubessa.

* *

Kaarlen keskusteluohjelma

Kaarle Hurtig kutsuu vallilalaiseen kotiinsa rakennettuun studioon poliittisia toimijoita, urheilijoita, aktivisteja, vaikuttajia ja taiteilijoita. Keskustelut kestävät yleensä reilusti yli kolme tuntia. Juuri ennen viime joulua alkaneessa sarjassa on ilmestynyt tähän mennessä 29 jaksoa.

”Hurtigin tyyli on innostuva ja intensiivinen ja hän puhuu paljon myös itsestään ja henkilökohtaisesta elämästään. Onkin hyvä huomata että kyseessä ei ole haastatteluohjelma vaan keskusteluohjelma ja yhtä paljon – tai jopa enemmän – kuin vieraista, kuuntelija oppii Hurtigista itsestään. Se on useamman jakson jälkeen hieman uuvuttavaa mutta myös mielenkiintoista, sillä Hurtig tuntuu vilpittömältä ja avoimelta puhuessaan vaikkapa parisuhteistaan, miehuudestaan ja ideoistaan paremman maailman saavuttamiseksi. Erityisesti puhe henkilökohtaisista talousvaikeuksista resonoi ja on yhteiskunnallisesti merkittävää asian normalisointia.” (Aino Louhi – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele Kaarlen keskusteluohjelmaa Youtubesta tai Spotifystä.

* *

Kaikki huutaa Dingo!

Kaisa Kuikkaniemen käsikirjoittama ja Jarno Kuosan ohjaama Dingo-audiodraama saavutti kesällä suuren suosion. Yle Areenassa esitetty sarja ei ole tällä hetkellä kuunneltavissa.

”Dingo-audiodraaman ajoitus on täydellinen. Se tarjoilee joukkohysteriaa kesään, jonka ajaksi joukkokokoontumiset ovat kielletty. Kesän automatkoille säästetty Kaikki huutaa Dingo! saa keventämään kaasujalkaa, jotta pystyisi keskittymään tarinaan ja ehtisi kuunnella vielä yhden vartin jakson ainutlaatuista tarinaa – välillä silmät kosteana ja välillä käsivarret kananlihalla. 1980-luvun suomirock oli välteltävää junttikamaa. Kaikkein kauimpana pysyteltiin hysteeristen maalaistyttöjen palvomasta porilaisilmiöstä. Mutta silti Dingon hitit ovat sukupolvikokemuksia, joilla tulevaisuuden dementiapotilaiden sammuneet silmät kirkastuvat.” (Tommi Liljedahl – lue koko teksti täältä.)

* *

Oma Aani 2020 02 11 2048x1536 1

Oma ääni

Tuomas Ahvan maaliskuussa alkanutta musiikkiaiheista podcastia on julkaistu 15 jaksoa. Ahvan vieraina ovat olleet muun muassa Ringa Manner, Sir Liselot ja Antti Tolvi.

”Kaipaan usein syvällisempää pohdintaa musiikista ja Tuomas Ahvan Oma ääni -podcast tarjoaa minulle juuri sitä. Podcastissa Ahvan vieraat esittelevät jonkin itselleen tärkeän soittimen ja keskustelee siitä Ahvan kanssa syvällisesti. Lopuksi vieras soittaa soolona tai Ahvan kanssa lyhyen keikan. Ihanaa!” (Pekka Ohtokangas – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele Omaa ääntä täällä.

* *

Pieni karanteenikirjakerho

Taru Torikan huhtikuussa käynnistyneestä podcastista on julkaistu tähän mennessä 34 osaa. Jokaisessa jaksossa Torikan vieraana on yksi kotimainen kirjailija.

”Aiemmin Radio Helsingissä Suurta hesalaista kirjakerhoa vetänyt Torikka luo keskusteluille onnistuneen epämuodollisen tunnelman, jossa tekstien merkityksiä pohditaan yhdessä. Intoilun ja hihittelyn lomassa luodataan tarkkasilmäisesti laajempia yhteiskunnallisia yhteyksiä. Olen tähän mennessä kuunnellut podcastia lähinnä juoksulenkillä. Pienen karanteenikirjakerhon seurassa voisi varmasti myös juoda viiniä.” (Olli Sotamaa – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele Pientä karanteenikirjakerhoa Soundcloudissa tai Spotifyssä.

* *

Raamattu luettuna

Ylen Raamattu luettuna -sarjassa on kuunneltu viime kuukausina Luukkaan evankeliumia Krista Kososen lukemana. Aiemmin Satu Silvo on lukenut 1. Mooseksen kirjaa ja Tommi Korpela Johanneksen evankeliumia.

”Jeesuksen opetuslasten lähes täydellinen kyvyttömyys käsittää opettajansa käyttämää vertauskuvallista kieltä saa jopa koomisia sävyjä. Onko leipä konkreettisesti leipää ja mistä rabbi on sitä tähän hätään saanut? Kannattaako kuolemansairasta Lasarusta mennä herättämään, jos hän viimeinkin nukkuu? Ethän ole edes viidenkymmenen, miten olet voinut nähdä Abrahamin, joka on kuollut ajat sitten? Korpela ymmärrettävästi tasapainoilee eleettömän lukutavan ja painotuksia antavan ääninäyttelemisen välimaastossa ja osoittaa olevansa hienovaraisuuden mestari myös pelkän äänensä varassa. Totisesti, totisesti, Tommi Korpelalla vaikuttaa olevan hallussaan Midaksen kosketus. Heitä hänen suuntaansa mitä hyvänsä ja aina toimii.” (Lepe Parviainen – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele Johanneksen evankeliumia Tommi Korpelan lukemana Yle Areenasta.

* *

SomethingRHymes

Something Rhymes With Purple

Britannian parhaana viihdepodcastina palkittua Something Rhymes With Purplea on julkaistu viime vuoden keväästä lähtien yli 90 jaksoa. Podcastissa Susie Dent ja Gyles Brandreth keskustelevat kielestä ja sanojen alkuperästä.

”Ohjelma voi kuulostaa hyvin kuivalta. Sitä se myös on – mutta kuin herkkuna mutusteltu hapankorppu. Jaksojen aiheet vaihtelevat kirosanojen tarkoituksesta jargonin läpitunkevuuteen. Tietovisatriviasta ja englannin kielestä pitäville podcast on pakollista kuunneltavaa. Juontajaparivaljakon outo kemia on show’n tärkein elementti. Konservatiivipoliitikkonakin tunnettu Brandreth on tavannut elämänsä aikana kaikki maailman ihmiset, joista jokaisesta löytyy tarina tai kasku. Hänen pursuileva puhetyylinsä on kuin parodiaa brittiläisen yläluokan prosodiasta. Dent taas on kielen monimutkaisuuksiin perehtynyt supernörtti ja kävelevä tietosanakirja. Hän onnistuu pitämään ohjelman punaisen langan hyppysissään silloinkin, kun Brandreth harhailee syvälle kielen ja muistojensa viidakkoon.” (Mikko Lamberg)

Kuuntele Something Rhymes With Purplea Acastista.

* *

The Michelle Obama Podcast

Yhdysvaltain entinen ”ensimmäinen nainen”, presidentti Barack Obaman puoliso Michelle Obama käsittelee podcastissaan elämän suuria kysymyksiä kollegoidensa, ystäviensä ja perheenjäsentensä kanssa. Sarjasta julkaistiin heinä–syyskuun aikana kaksitoista jaksoa.

”Millaisia selfhelp-neuvoja jakaa tunnetuimman presidentin puoliso? Podcast kuvaa itsetuntemuksen kehitystä, sitkeyttä ja elämän yllättävyyttä. Jaksot tuovat mieleen Eric Lonegranin kirjan Money, joka muuten kannattaa lukea, koska kirja antaa mielenkiintoisia näkemyksiä rahataloudesta ja rahan arvosta. Podcast ja kirja pistävät elämän tärkeysjärjestyksen oikenemaan.” (Kaisa Läärä – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele The Michelle Obama Podcastia Spotifystä.

* *

Tommi Liimatan suuri serkkuteoria

Tommi Liimatan suuri serkkuteoria on antologiamuotoinen radiosarja, jossa muusikkona, kirjailijana ja sarjakuvataiteilijana tunnettu Tommi Liimatta tutkailee maailmaa ”korvat edellä tunnin kerrallaan”. Sarja alkoi kesäkuussa.

”Liimatan teorian mukaan (ainakin suunnilleen) samanikäiset serkut olivat suullisen perinteen levittämisessä avainasemassa. Koska he asuivat usein eri paikkakunnalla, saattoi heille uskoutua helpommin ja löytää yllättäviäkin yhteisiä kiinnostuksenkohteita. Heidän kanssaan ei – toisin kuin kotipuolessa – tarvinnut kisailla suosikkibändeistä saati tarvinnut pelätä, että he levittäisivät juttuja vaikkapa salaisista ihastuksista tai muista henkilökohtaisuuksista. Täten keskustelu saattoi elää vapautuneemmin, ja näinpä serkuilta opittiin myös aiemmin vierasta suullista perinnettä.” (Mikael Mattila – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele Tommi Liimatan Suurta serkkuteoriaa Yle Areenasta.

* *

Varo kertomusta!

Kahdeksanosainen podcast käsittelee Kertomuksen vaarat -tutkimushankkeen sisältöä ja opetuksia haastattelemalla siihen osallistuvia tutkijoita sekä muita kertomusaiheita tuntevia. Sarja tuli Yle Areenaan syyskuussa.

Varo kertomusta! tuo samaan aivonystyröitä kutkuttelevaan pakettiin tiiviin annoksen tiedettä, taidetta ja etiikkaa. Kertomusten tunnistamisen ja riittävän varomisen lisäksi se antaa vihjeitä siitä, miten olla itse kestävän kehityksen toimija kertomusyhteiskunnassa. Esimerkiksi ’kertomuksellinen hienotunteisuus’ on vaikea, mutta kiinnostava taito, jota ei turhan usein tämän tutkimushankkeen ulkopuolella mainita – sen sijaan vaikuttavaa kertomuksen rakentamisen ja esittämisen tapaa opetetaan kyllä monessa paikassa.” (Eli Harju – lue koko arvio täältä.)

Kuuntele Varo kertomusta! Yle Areenasta.

* *

Yhteiskunnan kaapin takaa

Seppo Heikkisen Ylelle toimittama Yhteiskunnan kaapin takaa palaa vuoden 1967 syksyyn, jolloin Suomi valmistautui juhlimaan 50 vuotta täyttävää itsenäisyyttä. Ohjelmasarja julkaistiin kansallisena veteraanipäivänä 27. huhtikuuta.

”Presidentti Kekkonen oli kutsunut maailman kruunupäät ja muut mahtavat Helsinkiin. Lokakuussa varhain tulleet pakkaset palelluttivat 40 asunnotonta alkoholistia pääkaupungin kaduille ja Pasilan- ja Mankkaansuon telttaleireihin. Piiloon siltojen alle jäänyt, mutta esimerkiksi kaikissa raitiovaunuissa haiseva ongelma nousi yleiseksi puheenaiheeksi. Taustalta löytyvät maalta Helsinkiin suuntautuva muuttoliike, työttömyys, ankara asuntopula ja sodan arvet, joita moni puudutti tunnottomaksi korvikealkoholilla.” (Kimmo Ylönen – lue koko teksti täältä.)

Kuuntele Yhteiskunnan kaapin takaa Yle Areenasta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua