Parasta juuri nyt (18.9.2020): Kaverin puolesta kyselen, Michelle Obama Podcast, Radio Sodoma, dalgona-kahvi

18.09.2020
KPK

Anna Karhunen ja Tiia Rantanen. Kuva: Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaisa Läärä on koukussa podcasteihin, käsitöihin ja dalgona-kahviin.

1

Kaverin puolesta kyselen on Ylen podcast, joka vastaa noloihin kysymyksiin. — Kaverin asialla Tiia Rantanen ja Anna Karhunen.” Noin 10–20 minuutin verran kestävät jaksot tarjoavat kahden miellyttävä-äänisen naisen kertomana tosielämäkokemuksia. Suoraan baareista, pöytien alta, pukukopeista, makuuhuoneista, työpaikoilta… kaikkialta. Jokin uusi nolo juttu? Varmana jo kertaalleen sattunut jonkun kaverille, ja siksi mukana podcastissa.

Rytmiltään ja vakio-kpk-kysymyksellään (eli Kovin paha kysymys, jossa kahdesta äärivastenmielisestä vaihtoehdosta on pakko valita toinen) podcast tarjoilee kuvauksen nuorten aikuisten elämästä 2020-luvulla. Ehdottomasti ääneen naurattava ja lohduttava, ei elämä mene kiiltokuvina eteenpäin muillakaan.

2

Michelle Obama Podcast tarjoaa Spotify-palvelussa kurkistuksen elämän kysymyksiin amerikkalaisen ikkunan läpi. Millaisia selfhelp-neuvoja jakaa tunnetuimman presidentin puoliso? Podcast kuvaa itsetuntemuksen kehitystä, sitkeyttä ja elämän yllättävyyttä. Jaksot tuovat mieleen Eric Lonegranin kirjan Money, joka muuten kannattaa lukea, koska kirja antaa mielenkiintoisia näkemyksiä rahataloudesta ja rahan arvosta. Podcast ja kirja pistävät elämän tärkeysjärjestyksen oikenemaan.

3

Lähes klassikkona syntynyt Radio Sodoma on Antti Holman Ylelle tekemä podcast Helvetin kuunnelluimmasta radiokanavasta. Vaikka uusia jaksoja ei ole näköpiirissä, on ehdoton ykkösjuttu kuunnella joka syksy Radio Sodoman kakkoskausi läpi. Jaksot nimittäin osuvat nauruhermoihin vuoden synkimpinä iltoina kaikista kutkuttavimmin.

Kun päivä on surkea, valoakaan ei näy ja vettä lykkää, on parasta pyöräyttää suosikki-Sodomaa ilmoille.

4

Ontelokuteet ja villalangat ovat oivia stressinlievittäjiä. Perusvillasukat valmistuvat kahdessa illassa, sukka per ilta tai jos haluaa uuden maton, kannattaa ostaa suurikokoinen virkkuukoukku ja ontelokudetta. Kädenkäänteessä Google tarjoaa helppoja matto-ohjeita, sukkaohjeita ja kaikkea siltä väliltä. Esimerkiksi Marttojen perussukkaohje tai ontelokudematto kannattaa ottaa omakseen nyt, niin kohtuuhintaiset joululahjat ehtivät valmistua vielä parahiksi.

5

Dalgona-kahvi herättää vaikeampinakin aamuina. Kaksi ruokalusikallista pikakahvia, kaksi ruokalusikallista kuumaa vettä ja kaksi ruokalusikallista sokeria yhtä 2 dl maito- tai kauramaitoannosta kohden vaahdotetaan korkeareunaisessa astiassa vaahdoksi sähkövatkaimella. Vaahtoa voi tehdä vaikkapa kolmea kupillista varten, sillä vaahto säilyy jääkaapissa ainakin pari päivää. Säilytettyä vaahtoa kannattaa hieman sekoittaa ennen käyttöä, sillä kahviliuos tuppaa painumaan ajan kanssa pohjalle ja vaahto jää pinnalle. Vaahto lusikoidaan maidon päälle kauniiksi keoksi tai omassa tapauksessani se usein valahtaa suoraan maidon sekaan tai jää kellumaan kummallisena kökkäreenä pintaan. Joka tapauksessa tarkoitus on sekoittaa vaahtoa ja maitoa juomisen aikana ihanaksi sekoitteeksi. Sokeri ja kofeiini ovat takuuvarma herättäjä!

Kaisa Läärä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua