Vuoden 2020 erinomaiset #15: Sirkus & Sekalaiset

23.12.2020
metsa theforestproject

Metsä – the Forest Project -esitys lumosi Joensuun Utransaarilla.

Sarjassa esitellään kuluneen vuoden erinomaisia asioita kulttuurin eri aloilta. Viidentenätoista ja viimeisenä vuorossa ovat sirkusesitykset sekä kaikki sekalainen, joka ei sujahtanut sopivasti juttusarjan aiempiin osiin.

Seuraavassa Kulttuuritoimituksen tekijät esittelevät kuluneen vuoden erinomaisia sirkusesityksiä sekä kaikkea sellaista, joka ei sujahtanut sopivasti juttusarjan neljääntoista aiempaan osaan. Esitellyt esitykset ja asiat eivät ole paremmuus- vaan aakkosjärjestyksessä.

Lista ei ole äänestyksen tai haudanvakavan komiteamietinnön tulos; siltä ei siis välttämättä löydy aivan jokaista vuoden parasta sirkusesitystä tai varsinkaan ”sekalaista asiaa”.

Jokainen esitellyistä asioita on kuitenkin ansainnut paikkansa listalla olemalla erinomainen – ainakin tekstin kirjoittajan mielestä.

Kaikki viisitoista Vuoden 2020 erinomaiset -sarjassa julkaistua juttua pääset lukemaan täältä.

Eipä sitten muuta kuin kohti vuotta 2021 ja uusia erinomaisuuksia!

* *

Sirkus

CIRCUS SABOK SABOTAGE 0148 ZBA1879

Kuvat: Zoran Bakovic

Don’t Leave Me Hanging

Virolainen nykysirkus Circus Sabok vieraili syksyllä Suomessa. Pasi Huttunen arvioi toisen kahdesta lokakuun alun Don’t Leave Me Hanging -esityksestä Joensuussa Näyttämöllä.

Don’t Leave Me Hanging on otteeltaan hiukan naivistinen, välillä postmodernin ironinen ja omalla tavallaan hyvin mukaansatempaava. Esityksen dramaturgia on rakennettu hyvin. Vaikka lavalla tehdään monenlaista köysi- ja pariakrobatiasta cyr-renkaaseen, tasapainotolppaan sekä samaan aikaan kiehtovaan ja vähän häiritsevään hiuksista roikkumiseen, tuntuu kaikki asettuvan saumattomaksi kokonaisuudeksi.” (Pasi Huttunen – lue koko arvio täältä)

* *

Hede

Nuua-ryhmän esityksessä Katri Salmenojan runous yhdistyy Olli Vuorisen jongleeraukseen.

Hede on aisteja hellivä, hyvin visuaalinen kokonaisuus, joka houkuttelee antautumaan vietäväkseen. Välillä mennään rajoilla siinä, että annetaanko katsojalle avaimet esityksen tulkitsemiseen, mutta kyllä ne avaimet lopulta lukkoon sopivat. Toki sieltä oven takaa avautuu jokaiselle katsojalle erilainen näkymä kuten taiteessa aina.” (Pasi Huttunen – lue koko arvio täältä)

* *

Metsä – The Forest Project

Sirkus Aikamoinen esitti Henna Kaikulan ja Viivi Roihan liikkuvan ulkoilmaesityksensä elokuun lopulla Joensuun Utransaarilla.

”Omien sanojensa mukaan taiteilijat pyrkivät vahvistamaan ihmisten luontosuhdetta ja parantamaan ihmisen luonnosta vieraantumisen aiheuttamia haavoja. Esitykseen kuuluu ilma-akrobatiaa puiden korkeuksissa, pariakrobatiaa puiden rungoilla, koreografista kiipeilyä ja akrobaattista tanssia. Myös suomalaisesta kansanperinteestä ammennetaan. Taito ja näkemys yhdistellään saumattomasti orgaaniseksi kokonaisuudeksi, jota huomaa prosessoivansa jälkikäteen sekä tietoisesti että tiedostamattaan.” (Pasi Huttunen – lue koko arvio täältä)

* *

O’DD

Helsinkiläisen Race Horse Companyn teos yhdistää muusikko Miro Mantereen live-looppausta ja trampoliinivirtuoosi Rauli Dahlbergin liikettä.

”Dahlbergin fyysinen kestävyyskyky on omaa luokkaansa ja tuntuu, että O’DD vie häntä jälleen vähän pidemmälle etsimään omia rajojaan. Me muut voimme vain pitää kiinni istuimiemme käsinojista.” (Merja Koskiniemi – lue koko arvio täältä)

* *

Soilu jongleeraus

Kuva: Sorin Sirkus

Soilu

Tampereen Sorin Sirkuksen joulushow on kertomus viiden nuoren talvisesta Lapin-matkasta, jonka varrella kohdataan metsän olentoja, peikkoja ja menninkäisiä sekä ilman, tuulen ja tulen valtiaita.

”Erityiskiitokseni menevät valot ja projisoinnit toteuttaneelle Eero Auviselle. Hän käyttää oivasti hyväkseen katsomojen ja esiintymislavan välisiä ohuita harsoverhoja, joissa lumi sataa, revontulet loimuavat ja puhurit vinkuvat. Toimintaa säestävät Joona Kukkolan ja Kaisa Riitamaan tuottamat salaperäiset kuiskaukset, suhinat ja luonnonäänet. Upeasti luotua satumaailmaa!” (Kari Pitkänen – lue koko arvio täältä)

* *

Sekalaiset

Bundle for Racial Justice and Equality

Indie-videopelien jakeluun erikoistunut itch.io kokosi kesäkuussa Bundle for Racial Justice and Equality -hyväntekeväisyyskampanjan. Viiden dollarin hintainen ja yli 1700 indie-peliä sisältävä mötkö keräsi yli 8 miljoonaa dollaria.

Far From Noise on varsin poikkeuksellinen autopeli. Siinä ei nimittäin ajeta metriäkään, vaan istutaan kallionkielekkeen reunalle jumittuneessa autossa pohtimassa elämän mielekkyyttä ja mielettömyyttä. Pelissä ei ammuta, hypitä tai ratkota tehtäviä, vaan pelaajan rooliksi jää klikkailla rauhalliseen tahtiin päähenkilön sisäistä monologia sisältäviä tekstinpätkiä. Jossain vaiheessa homma kääntyy dialogiksi, kun paikalle saapuu päähenkilön näkemyksiä haastava puhuva hirvi.” (Olli Sotamaa – lue koko artikkeli täältä)

* *

Konsta Hietanen

Entinen lapsitähti ja SM-tason jalkapalloilija palasi parrasvaloihin Nelosen Tähdet, tähdet -lauluohjelman kautta.

”Tuntuu, että laimeusmääre ’muuntautumiskykyinen’ keksittiin Konsta Hietasta varten, sillä hän on Tähdet, tähdet -esityksillään osoittanut viikosta toiseen osaavansa heittäytyä melkoisen uskottavasti niin oopperatenoriksi, Bruce Dickinson -imitaattoriksi kuin soul-sonniksikin. Hän osaa matkia ja aistia verrokkiensa kohteiden ominaispiirteet niin eleillään kuin äänelläänkin.” (Mikael Mattila – lue koko teksti täältä)

* *

Hiphop-kirjasto

Jyväskylän kaupunginkirjastosta löytyy nyt Euroopan ensimmäinen hiphop-kirjasto.

”Hiphop-kirjasto sisältää 630 lainattavan nimekkeen kokoelman ja määrä kasvaa päivittäin: vinyylilevyjä, CD-levyjä, DVD- ja Bluray-levyjä, tietokirjoja, tutkimuksia ja nuotteja. Lisäksi paikan päällä voi lukea alan lehtiä. […] Kokoelma kattaa koko hiphopin nelikentän graffitista breikkaukseen ja räpistä DJ-kulttuuriin.” (Lepe Parviainen – lue koko teksti täältä)

* *

HS Lasten uutiset

Helsingin Sanomat lanseerasi koululaisille oman, painetun sanomalehden.

”Ensimmäinen numero kertoi muun muassa, miten koronavirustartuntojen kasvava määrä vaikuttaa koulunkäyntiin ja selitti, miksi Trump uhkaa kieltää Tiktokin Yhdysvalloissa. Yhdeksänvuotias helsinkiläistyttö oli päässyt haastattelemaan presidentti Sauli Niinistöä ja viidesluokkalaiset kaverukset testaamaan Suomen kansallismuseon muuminäyttelyä. Lehti imaisi kolmasluokkalaisemme pauloihinsa yli tunniksi ja herätti keskustelua muun muassa ilmastonmuutoksesta ja Beirutin tilanteesta.” (Kaisa Järvelä – lue koko teksti täältä)

* *

seinajoen taidehalli Petra Koivisto Notes 2020 kuva Jenni Latva e1584103433643

Kalevan Navetassa nähtiin kesällä Petra Koiviston taidetta. Kuva: Jenni Latva

Kalevan Navetta

Uusi taide- ja kulttuurikeskus avattiin Seinäjoen keskustaan 11.3.2020.

”Kalevan Navetta on komea, lähellä keskustaa ja kätkee sisälleen monenlaisia palveluita. Taidetta vierastavien on jatkossa hyvin vaikea perustella näkemystään, niin ylivoimaisen hieno keskus on.” (Kirsi Haapamatti – lue koko artikkeli täältä)

* *

Lahjoita puhetta

Kampanja kerää luonnollista suomalaista puhetta, jotta tulevaisuudessa voitaisiin kehittää parempia tekoälypalveluja suomen kielellä.

”Hieman jännitti kuitenkin. Kuin ensitreffeillä. Päätin, että en pukahda sanaakaan Skynetistä. Enkä HALista. Ettei se saisi mitään ajatuksia… öö… mieleensä. Ja hyvinhän se meni! Pulisin yhteensä yhdeksän minuuttia siitä, millaista on elämäni ollut korona-aikana. Oikein terapeuttinen kokemus suorastaan. Kaikkien ei tarvitse jutella korona-ajasta, mahdollista on jutella vaikka lemmikeistä tai urheilusta. Tai kesästä. Mukavia aiheita. Ehkä tekoäly meistä vielä oppii tykkäämään.” (Kaarina Lehtisalo – lue koko teksti täältä)

* *

Roof Walk Finlayson Area

Tampereen Finlaysonin tehdasalueen rakennusten yläpuolella järjestettiin tänä vuonna kattokävelyitä.

”Perspektiiviä vaihtamalla havaitsee tutustakin ympäristöstä uusia piirteitä, minkä vuoksi ajattelin tämän käydä kokeilemassa sopivalla hetkellä. Reittejä on kaksi, joista toisella (City View) päälle pistetään turvavaljaat ja toisella (Panorama Deck) puolestaan kuljetaan omaan tahtiin ”pitkospuilla”. City View -reitille vaaditaan valjaiden ja opastuksen takia ennakkovaraus, mutta toiselle reitille pääsee aukioloaikana koska vain.” (Mikko Manka – lue koko teksti täältä)

* *

Sieravuoren lavarunofestivaali

Lavarunoudelle ja spoken wordille omistettu festivaali järjestettiin Eurassa, Pyhäjärven rannalla, toista kertaa heinä- ja elokuun vaihteessa.

”Festivaalin kymmenet avomikittäjät tarjosivat hienoja, tiiviitä ja vaihtelevia tuokiokuvia ihmiselon eri puolista. Jos punk-aikoina sanottiin että kuka tahansa osaa tehdä ainakin yhden hyvän biisin, niin nyt voidaan sanoa että kuka tahansa osaa kirjoittaa elämästään runon. Open mic -kulttuurin myötä meillä on elävä foorumi esittää ja kuulla näitä runoja.” (Simo Ollila – lue koko teksti täältä)

* *

Pakenema 4

Kenelle kello soi? Kuva: Pakenema

Tatun ja Patun verstas

Sastamalan Pakenemassa voi pähkäillä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luomien lastenkirjahahmojen maailmaan sijoittuvassa pakohuonepelissä.

”Verstaan haastavuudesta voi todeta, että se ei missään nimessä ole mikään Tatu ja Patu -maailman läpijuoksu, jossa helposti selvitetään pari pulmaa, vaan ihan yhtä haastava ja ajallisesti oikein mitoitettu sarja tehtäviä kuin mikä tahansa muukin pakohuone. Voi siis sanoa, että Pakenema on onnistunut yhdistämään haasteellisuuden ja tarinoiden taikamaailman juuri sopivalla tavalla.” (Ilkka Valpasvuo – lue koko arvio täältä)

* *

Terveisin, teatteri

Täsmäteatterin kotiin kirjekuoressa postitettava ja omassa lähiympäristössä ohjeiden mukaan toteutettava esitys pakenee taiteenlajimääritelmiä.

” Esitys liudentaa taiteen tekijän ja kokijan roolit toistensa lomaan. Täysipainoinen kokemus edellyttää aistien avaamista sekä heittäytymistä mielikuvituksen ja päänsisäisten tarinalankojen vietäväksi hienolla, paikoin haastavalla mutta sitäkin antoisammalla tavalla.” (Anna Elina Isoaro – lue koko teksti täältä)

* *

Vanhanen

Matti Vanhasen rennon asialliseen business casual -tyyliin isännöimä Vanhanen-talkshow näkyy AlfaTv:llä.

”Vanhasesta löytyy myös uusia puolia. Vieraan asiantuntemus saa Vanhasen usein myötäelämään vahvasti ja toistelemaan vieraan puheen ydinsanoja. Innostuessaan Vanhanen nousee tuoliltaan näytön ääreen diagrammien luo aivan kuin tennispelaaja verkolle lyömään pallon viivaa hipoen kentän nurkkaan.” (Arttu Haapalainen – lue koko teksti täältä)

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua