Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Pekka Ohtokangas on perehtynyt tekoälyn muokkaamiin hitteihin ja kuunnellut podcasteja musiikista ja masennuksesta.
1
Tiesitkö, että yhdysvaltalainen rock-yhtye Fugazi keräsi uransa aikana yli 250 000 dollaria hyväntekeväisyyteen keikoillaan? Tai että samainen yhtye kiersi yli tuhannen yhtyeen kanssa? Osaatko nimetä kaikki yhtyeet, joiden kanssa he kiersivät? Tai tiedätkö kaikki epätavalliset keikkapaikat, joissa he soittivat? Tiedätkö ylipäätään mitään Fugazista?
Infograafikko Carni Klirs laati Fugazin historiasta mojovan datapakkauksen, joka on ilahduttava knoppitietopakkaus ihmisille, jotka pitävät Fugazista ja knoppitiedosta. Klirs on toki tehnyt myös muita visualisointeja, joihin ihmiset, jotka eivät pidä Fugazista, mutta pitävät muuten tiedosta, voivat tutustua.
2
Hyvin hatarin perustein päätellen jossain päin Itävaltaa majailee YouTube-käyttäjä Broccaloo, joka antaa tekoälyn jatkaa musiikkia ja joka vaihtelee biisien iskujen paikkoja. Omien sanojensa mukaan hän kokeilee medialla. Tämä on minusta vain ja ainoastaan mahtavaa. Kuunnelkaa vaikka kuinka tekoäly jatkaa (aina ajankohtaista) Papa Roachin Last Resortia.
Tässä tekoäly yrittää jatkaa Toton Africaa huvittavin ja sekavin tuloksin:
3
Mikäpä olisi mukavampaa tämän dystopisen ihmisperseyden keskellä, kuin kuunnella podcastia muiden ahdistuksesta ja masennuksesta?
Mainion Five Eight -yhtyeen rumpali Patrick Ferguson aloitti long form -muotoisen podcastin Crash and Ride auttaakseen muita masennuksen ja ahdistuksen kanssa kamppailevia. Jaksot ovat pitkiä ja vieraat suhteellisen tuntemattomia, kuuluisimpia lienevät Riley Walker, Patterson Hood ja David Pajo. Ferguson lähestyy kaikkia vieraitaan tasa-arvoisina muusikkoina ja ihmisinä, antaen heidän kertoa tarinansa rauhassa.
Jaksoja on tällä hetkellä 72, joten kuunneltavaa riittää. Vaikka vieraat eivät olisikaan tuttuja nimiä, suosittelen vahvasti tarttumaan mihin tahansa niistä.
4
Kaipaan usein syvällisempää pohdintaa musiikista ja Tuomas Ahvan Oma ääni -podcast tarjoaa minulle juuri sitä. Podcastissa Ahvan vieraat esittelevät jonkin itselleen tärkeän soittimen ja keskustelee siitä Ahvan kanssa syvällisesti. Lopuksi vieras soittaa soolona tai Ahvan kanssa lyhyen keikan. Ihanaa!
5
Lokakuun alussa Mikael Mattila kirjoitti tällä palstalla Facebookin Edgelands (liminal spaces) -ryhmästä. Kirjoitus herätti kiinnostukseni, ja hiljattain käydyssä keskustelussa ryhmässä etsittiin liminaalista musiikkia. Koska parasta juuri nyt on tietenkin meta ja intertekstuaalisuus, tarjoan teille Toton African soimassa tyhjässä ostoskeskuksessa. Olkaatten niin hyvät.
Pekka Ohtokangas
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (2.10.2024): Manhattan Beach, Slow Horses, Pethaus, Äyskäri, Lost in Music
Janne Laurilan listalla on sota-ajan romaania, vakoojadraamaa ja Väärää Rahaa.
Aina kun ajattelen Katherine Mansfieldiä, ajattelen myös Virginia Woolfia – arviossa Päiväkirjani
KIRJAT | Katherine Mansfield kertomuksissa suloisen valon, lämmön, puutarhojen ja suolaisen meren tuoksujen takaa häilyvät varjot näyttäytyvät lukijalle psykologisella tarkkuudella.