Sastamalan Pakenema on rakentanut Tatun ja Patun verstaasta lastenkirjasarjan arvoisen seikkailupelin

13.07.2020
Pakenema 3

Mysteerin palasia pöydällä. Kuva: Pakenema

PELIT | Pakohuoneita löytyy ympäri Suomenniemeä. Pääsääntöisesti pelit ovat aikuisille tarkoitettuja, mutta Sastamalassa on nyt tarjolla mielenkiintoinen kohde lapsiperheillekin.

Tatun ja Patun verstas -pakohuone Sastamalan Pakenemassa 7.11.2020.

Pakopeliksi tai pakohuonepeliksi kutsutaan fyysistä seikkailupeliä, jossa pyritään vihjeitä seuraamalla ja erilaisia päättely- ja ongelmanratkaisutehtäviä tietyn ajan sisällä ryhmässä ratkaisemalla pääsemään ulos lukitusta huoneesta tai muulla tavalla pääsemään maaliin.

Historian valossa esimerkiksi kilpailuohjelma Fort Boyard on yksi toiminnan esikuvista. Kaupallisessa mielessä kehitetyt pakopelit ovat tämän vuosituhannen tuotoksia. Suomeen ensimmäiset pakohuonepelit avattiin vuonna 2014 Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Kelloa vastaan käytävä ongelmanratkaisu on sen jälkeen viihdemuotona ja työ- tai kaveriporukoiden ryhmätekemisenä ollut isossa kasvussa, ja nykyään erilaisia Pakohuoneita löytyy ympäri Suomenniemeä. Pääsääntöisesti pelit ovat olleet aikuisille tarkoitettuja, tahallisen haastavaksi tarkoitettuja pähkinöitä. Nyt on lapsiperheillekin tarjolla mielenkiintoinen kohde Sastamalan Pakenemassa.

Yhdessä Tatu ja Patu -lastenkirjasarjan tekijöiden Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kanssa suunniteltu Tatun ja Patun verstas pyrkii yhdistämään pienten lasten parissa erittäin suositun, Outolasta kotoisin olevan värikkään veljesparin seikkailumaailman pakohuonepelien perinteisiin koodien selvittämiseen, piilotettujen esineiden etsimiseen ja salapoliisipähkinöiden ratkaisemiseen. Tässä voisi mennä helposti metsään, jos kävisi niin että Tatu ja Patu olisivat vain kuvia seinällä ja huterasti päälle liimattu teema ihan perinteiselle pakopelille.

Sastamalassa asia on kuitenkin toteutettu onnistuneesti. Tarinoiden maailmaan sukeltaa helposti, ja oikeastaan kaikki verstaan rakennelmat ja niihin liittyvät pulmat ovat Tatu ja Patu -patinoituja. Tilasta löytyy muun muassa kone, jolla kaksikko pyrkii siirtymään vesipuisto Vesikkoon tarinassa Tatu ja Patu päiväkodissa sekä nerokas Mörkökarkotin-keksintö. Niiden käytöstä en toki kerro enempää.

Pakenema 4

Kenelle kello soi? Kuva: Pakenema

Korona iski myös Pakeneman toimintaan, mutta kun heinäkuussa ovet saatiin viimein auki, on Tatun ja Patun verstas houkutellut hyvin kävijöitä. Huoneesta on mahdollisuus suorittaa joko haastavampi perusversio tai helpotettu lapsiperhepainos. Oma kolmihenkinen perheeni valitsi jälkimmäisen, koska ylipäätään oli täysi arvoitus, kuinka alle viisivuotias lapsemme malttaa keskittyä. Itsellä on kokemusta pakopeleistä niin kävijänä kuin tekijänä mutta muut olivat ensikertalaisia. Tatu ja Patu -maailma on toki melko tuttu, mistä on kieltämättä ainakin jossain määrin hyötyä.

Jälkeenpäin voin todeta, että oli oikea valinta suorittaa helpompi perheversio, sillä senkin kanssa maaliin pääseminen jäi ihan muutamista hetkistä kiinni. Kello kävi nollaan, kun olimme juuri saamassa ratkaisevan tehtävän viimeistä suoritusta tehtyä. Emme toki vielä silloin tienneet, että tehtävä oli viimeinen.

Suoriuduimme ennakko-oletuksiin nähden todella hyvin, vaikka emme maaliviivaa ajoissa ylittäneetkään. Niinpä lopuksi otetussa joukkuekuvassa meillä oli kaikilla leveä hymy huulilla.

* *

Verstaan haastavuudesta voi todeta, että se ei missään nimessä ole mikään Tatu ja Patu -maailman läpijuoksu, jossa helposti selvitetään pari pulmaa, vaan ihan yhtä haastava ja ajallisesti oikein mitoitettu sarja tehtäviä kuin mikä tahansa muukin pakohuone. Voi siis sanoa, että Pakenema on onnistunut yhdistämään haasteellisuuden ja tarinoiden taikamaailman juuri sopivalla tavalla.

Jos et ole koskaan tutustunut pakohuoneisiin ja lähdet esimerkiksi ainoana aikuisena useamman alle kouluikäisen lapsen kanssa tehtävää suorittamaan, saattaa kokemuksesta tulla melkoista puurtamista. Yhteistyötä tarvitaan ja jokaiselle riittää sopivaa tehtävää, jos niitä vain pystyy sopivasti jakamaan. Siinä mielessä lapsiperhekohteena Verstas voisi olla vielä asteen helpompikin. Pääasia kuitenkin oli, että tunnin seikkailussa sekä päästiin helposti sukeltamaan Tatu ja Patu -maailmaan että toden teolla haastamaan itsemme.

Sastamalasta löytyy Pakeneman ohella muun muassa sellaisia lapsiperheille sopivia kohteita kuin Herra Hakkaraisen talo ja sen kyljessä sijaitseva suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, joten kyllä siellä mukavasti ainakin yhden päivän perhereissun viettää.

Ilkka Valpasvuo

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua