Parasta juuri nyt (29.5.2020): Täsmäteatteri, Muffled Drums, Paterson, Club for Five

29.05.2020
muffled kopio

Koronan sotkettua suunnitelmat äänitaiteilija Susan Phillipsz vei Muffled Drums -teoksensa nettiin kaikkien koettavaksi. 

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anna Elina Isoaro on kokenut kirjekuorellisen teatteria ja liikuttunut Suvivirrestä.

1

Täsmäteatterin teos Terveisin, Teatteri on ehditty nostaa tälle palstalle jo toisenkin kirjoittajan toimesta. Myös minulle tämä koronaeristyksen aikaan tuotettu esitys on ollut toukokuun upeimpia kulttuurikokemuksia.

Kotiin kirjekuoressa postitettava ja omassa lähiympäristössä ohjeiden mukaan toteutettava esitys pakenee taiteenlajimääritelmiä: se on teatteria, tee-se-itse-performanssia, sanataidetta, ympäristötaidetta, äänitaidetta, yhteisötaidetta… Esitys liudentaa taiteen tekijän ja kokijan roolit toistensa lomaan. Täysipainoinen kokemus edellyttää aistien avaamista sekä heittäytymistä mielikuvituksen ja päänsisäisten tarinalankojen vietäväksi hienolla, paikoin haastavalla mutta sitäkin antoisammalla tavalla.

Katsojien kokemuksista muodostuu Täsmäteatterin nettisivuille rinnakkaisteos Terveisin, Katsoja. Jos olet aikeissa tilata Terveisin, Teatteri -esityksen koettavaksi, malta kuitenkin mielesi, äläkä katso nettinäyttelyä ennen kuin olet ottanut lähiympäristösi haltuun esityksen keinoin.

2

Korona-aika on pakottanut taiteilijat kehittämään uusia tekemisen tapoja tai mukauttamaan alkuperäisiä kokoontumisrajoitusten kaatamia suunnitelmia vallitsevaan tilanteeseen. Yksi tällainen ajan vaatimusten edessä toiseen muotoon muutettu teos on äänitaiteilija Susan Philipszin Muffled Drums, jonka taiteilija alkujaan oli suunnitellut hautausmaan laidalla sijaitsevaan kartanoon Philadelphiassa. Koronan sotkettua suunnitelmat taiteilija vei teoksensa nettiin.

Edgar Allan Poen runosta ammentavan, neljästä ääniraidasta koostuvan teoksen voi kokea omassa kodissaan soittamalla ääniraitoja usealta älypuhelimelta tai muulta laitteelta, jotka asetellaan eri puolille huonetta. Taiteilija suosittelee asettelemaan äänenlähteen kattiloiden, posliinikulhojen tai vaasien sisään, jolloin kodin esineet muodostavat äänille erikoisia kaikukoppia ja vahvistimia.

Lopputulos on toki erilainen kuin kartanoon suunniteltu teos, mutta toisaalta tällä toteutuksella Muffled Drums on mahdollista kokea paitsi kaukana Philadelphiassa myös täällä kotoisella Tampereella!

3

Yle Areenan vastikään tarjoama Paterson-elokuva näytti hurmaavasti, millainen elämää rikastuttava voima luovuus on. Rauhallinen päähenkilö, bussikuski Paterson, luonnostelee runon säkeitä päässään arkipäivän lomassa. Hänen vaimonsa luovuus pulppuilee kuppikakkuinnostuksesta sisustamiseen ja countrytähden urasta haaveilemiseen.

Paterson ei ole enää Areenassa nähtävillä, mutta aavistuksia runoilijoiden tavasta havainnoida maailmaa ja rakennella sanoista omia rinnakkaisuniversumeita voi saada käsityksen myös runouden verkkolehti Janon artikkeleita lukemalla. Janon kaikki numerot ovat netissä vapaasti saatavilla.

4

Korona-aika on ollut etäpalavereiden ja videokokoussovellusten luvattua aikaa: Skype, Teams, Meet, Zoom, you name it. Jatkuvan videokokoustelun puuduttavuutta vastaan voi taistella leikin, ilon ja kikkailun keinoin. Kollega on esimerkiksi vaivihkaa kääntänyt kameraansa vinoon palaverin aikana tai esittänyt uskottavasti pysähtynyttä kuvaa paikalleen jähmettymällä. ”Kuuluuks, näkyyks, onks mikki päällä, entä kamera” -alkumantroissa ja vuolaissa lopputervehdysten vyöryissä on jo itsessään performanssia lähestyvä ote.

Itse olen viime aikoina fiilistellyt erityisesti Teamsin tarjoamia taustoja videokuvalle. Niiden avulla voi paitsi lievittää asunnon sotkujen aiheuttamaa kotihäpeää myös leikkiä olevansa turkoosin meren rannalla, urbaanissa maisemakonttorissa tai vaikkapa avaruudessa. Taiteen edistämisen ammattilaisena en voi olla ajattelematta videosovellusten huikeaa potentiaalia taideteosten ja -tekojen villinä temmellyskenttänä.

Olisi riemukasta saada chattiin emojivalikon rinnalle vaikkapa runoilijoiden kehittämä metaforapankki ja videoiden taustakuvavaihtoehtoihin kuvataiteilijoiden, sarjakuvantekijöiden tai animaattoreiden teoksia.

5

Tänä vuonna jokakeväinen suvivirsikeskustelu on jäänyt vaimeaksi, kun koulujen jumppasaleihin ei kokoonnuta perinteisiin lukuvuoden päättäjäisiin. Suvivirttä voi koronakeväänä tapailla Club For Fiven liikuttavan musiikkivideon tahtiin. Video nostaa hattua tänä keväänä uskomattomaan suoritukseen venyneille opettajille.

Mikäli tuntuu, että kesä ei tule ilman Suvivirttä, lauantaina 30.5. voi liittyä kollektiiviseen kuoroon, kun kello 18 koko Suomi kajauttaa ”Jo joutui armas aika” pihoilla ja parvekkeilla. Niillä sävelin toivotan valtavasti onnea poikkeuksellisessa paineessa tutkintonsa suorittaneille ylioppilaille sekä muille koulunsa päättäville!

Anna Elina Isoaro

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua