Parasta juuri nyt (9.9.2020): Tiede-lehti, Terminator, Lahjoita puhetta, Dead Kennedys, Banksy

09.09.2020
Terminator

Linda Hamilton on pääroolissa elokuvassa Terminator – tuhoaja.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaarina Lehtisalo on viime aikoina miettinyt maailmanloppua, vaikka eihän sellainen voi mitenkään olla parasta juuri nyt.

1

Puoli vuotta korona-ahdistusta takana, mitähän seuraavaksi? Olisiko jo aika siirtyä muihin huolenaiheisiin? Pitää toki muistaa, että asiat voisivat olla paljon pahemminkin.

Esimerkiksi taivas voisi pudota niskaamme.

Tästä järisyttävästä faktasta meitä muistuttaa tuore Tiede-lehti, jonka kanteen on upeasti kuvattu asteroidin iskeytyminen maan pintaan. Otsikkokin sen kertoo: ASTEROIDI VOI ISKEÄ YLLÄTTÄEN.

Onhan sitä ennenkin lehtiä myyty luonnonkatastrofeilla, mutta mitä ovat iltapäivälehtien säälittävät räntäsadelööpit maailmanlopunkivien rinnalla?

Rakastan Tiede-lehteä, ja erityisesti näitä kansien otsikoita. Tämähän ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun Tiede muistuttaa meitä elomme rajallisuudesta ja pienuudesta. Tiede-lehden vannoutuneena lukijana olen itsekin ymmärtänyt oman pikkuruisen paikkani evoluution (kenties piankin asteroidin katkaisemassa) ketjussa.

Mutta vielä ei sentään tarvitse piiloutua maakuoppaan ripottelemaan tuhkaa päälleen. Jose Riikosen mainiossa jutussa Asteroidi voi yllättää (10/2020), kerrotaan myös, miten ihmiskunta on valmistautunut siihen, jos joku isompi kivi sattuu osumaan tännepäin. Osa suunnitelmista on miellyttävän scifistisiä, kuten venäläisten tutkijoiden ehdottama ”avaruusbiljardi”, jossa pientä asteroidia ammuttaisiin ohjuksella. Tämän vaikutuksesta kivi muuttaisi suuntaansa ja törmäisi kenties taas johonkin muuhun kohteeseen.

Joten antaa tähtitieteilijöiden ynnä muiden viisaiden hoitaa hommansa, keskitytään me vain käsien pesemiseen.

118982717 347017916428879 5878487260460957090 n

Tiede-lehti pitää meidät varpaillaan. Kuva: Kaarina Lehtisalo

2

Tieteiselokuvissa kaikki mahdolliset maailmanloput on tietystikin jo käyty läpi. Yksi kiehtovimmista on elokuvan Terminator – tuhoaja (The Terminator, 1984) tarjoama visio Skynet-tekoälystä, joka sotii ihmiskuntaa vastaan nyt ja tulevaisuudessa.

Elokuva nähdään ensi viikonloppuna Yle Teemalla. Olen joissakin aiemmissa Kulttuuritoimituksen jutuissa vaahdonnut tämän ensimmäisen Terminator-elokuvan erinomaisuudesta, mutta jaksan kyllä vaahdota vielä lisääkin. Elokuva on yksi kaikkien aikojen suosikeistani ja pysyy takuulla Maailman parhaat elokuvat top kymppi -listallani ikuisesti.

Terminator-elokuvan idea on huikean hyvä, käsikirjoitus ja ohjaus loistavaa työtä. Ja tämä James Cameronin nerokas ohjaustyö ei ole pelkästään jännittävä toimintaelokuva, vaan myös nyyhkyromanttinen rakkaustarina ja nuoren naisen kasvukertomus tarjoilijahupakosta vastuunsa tuntevaksi aikuiseksi. Aika ylittämätön yhdistelmä! Mikään Terminator-jatko-osa ei ole yltänyt tämän ensimmäisen tasolle.

Terminator – tuhoaja. Yle Teema 12.9.2020 klo 21. Yle Areenassa viikon ajan.

3

Skynet mielessäin emmin pitkään uskallanko lahjoittaa puhettani Lahjoita puhetta -projektiin. Kyseinen kampanja kerää luonnollista suomalaista puhetta, jotta tulevaisuudessa voitaisiin kehittää parempia tekoälypalveluja suomen kielellä.

Myönnetään: ennakkoluuloni tekoälyä kohtaan ovat ilman muuta perua tieteiselokuvista. (Ja olihan tekoäly taannoin myös Tiede-lehden Top 7 -maailmanloppujen listalla! Vieläpä kaikkein todennäköisimpänä loppuna! Tiede 06/2018)

Mutta Lahjoita puhetta –kampanja on hyvällä asialla. Kyseessä on alemman tason tekoäly, sovellukset, joiden on tarkoitus auttaa ihmistä.

Hieman jännitti kuitenkin. Kuin ensitreffeillä. Päätin, että en pukahda sanaakaan Skynetistä. Enkä HALista. Ettei se saisi mitään ajatuksia… öö… mieleensä.

Ja hyvinhän se meni! Pulisin yhteensä yhdeksän minuuttia siitä, millaista on elämäni ollut korona-aikana. Oikein terapeuttinen kokemus suorastaan.

Kaikkien ei tarvitse jutella korona-ajasta, mahdollista on jutella vaikka lemmikeistä tai urheilusta. Tai kesästä. Mukavia aiheita.

Ehkä tekoäly meistä vielä oppii tykkäämään.

4

Neljäkymmentä vuotta sitten maailma oli kovin toisenlainen kuin nyt. Yhdysvalloissa oli tulossa presidentinvaalit, joissa ehdolla oli yksi aivan kaamealta vaikuttava tyyppi. Näytti siltä, että maailmanloppukin saattoi olla ihan kulman takana.

Tuohon maailmanaikaan sopi täydellisesti kalifornialaisen punkbändin Dead Kennedysin musiikki. Enkä ollut ainoa, joka vaikuttui bändin esikoisalbumista Fresh Fruit for Rotting Vegetables.

Nyt tämän klassikkoalbumin julkaisusta on kulunut 40 vuotta – ja synttärit on täysin asiaankuuluvasti noteerattu Kaaoszinen sivuilla Mikko Nissisen artikkelissa. Joten sieltä lukemaan tarkempaa taustaa aiheesta!

Bändi esiintyi muutamaan otteeseen Suomessakin, ja me Tampereen Hepokatissa vuonna 1981 ikärajattomalla keikalla olleet muistamme sen keikan ikuisesti.

118967077 315387196392705 6880793443024326751 n

Maailman kovin punkbändi Dead Kennedys esiintyi Tampereen Hepokatissa syksyllä 1981. Kuva: Kaarina Lehtisalo

5

Instagramin kuvavirrassa harvoin mikään oikeastaan pysäyttää. Vaikuttavimmat postaukset viime kuukausina on tehnyt brittiläinen graffititaiteilija Banksy.

Kun me viime huhtikuussa kaikki kyhjötimme kotona koronaa piilossa, nauratti nähdä Banksyn Insta-päivitys: ”My wife hates it when I work from home.”

Heinäkuussa oltiin jo tärkeämmällä asialla. Videossa nähdään (oletettavasti itse) Banksy töissään Lontoon metrossa. Videon viesti on, että maskia kyllä kannattaa käyttää.

Viimeisin Banksy-video julkaistiin elokuun lopulla Instagramissa ja Youtubessa. Ja se on jo aivan muuta. Banksy ottaa usein teoksillaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, mutta nyt kyseessä ei ole enää ”teos”, vaan teko.

Taidetta voi tehdä pelkästään taiteen vuoksi. Tai taiteella voi ottaa kantaa. Mutta hyvin harvoin taiteen avulla konkreettisesti pelastetaan ihmishenkiä.

Kaarina Lehtisalo

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua