Parasta juuri nyt (13.6.2020): Tarjanne, Näsijärven vuosi, Domenico Starnone, Roof Walk Finlayson Area

13.06.2020
RoofWalkFinlaysonArea

200-vuotiaan Finlaysonin tehdasalueen katoilla pääsee tänä kesänä kävelemään ja kahvittelemaan. Kuva: Roof Walk Finlayson Area

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Mikko Manka nauttii Näsijärveä eri muodoissa, kävelee katoilla ja ahmii kyytipojaksi perunaa.

1

Pitkään näytti siltä, että koronakriisin takia koko höyrylaivakausi on uhattuna. Mietin jo, josko Näsijärven vanha rouva Tarjannekin joutuisi jättämään kokonaan kesän väliin 112-vuotisen seilaushistoriansa poikkeustapauksena. Tautitapausten lasku ja muuttuneet ohjeistukset saivat kuitenkin kotimaanmatkailun liikkeelle, vaikkakin osin rajoitettuna. Niinpä Tarjannekin lähtee taas perinteiselle reitilleen 18.6.2020. Saman yksittäisen höyrylaivan liikennöinti samalla reitillä toista sataa vuotta on tietääkseni maailmanennätys lajissaan ja matkailun kulttuuriteko, jota voi suositella. Reittimatka höyrylaivalla soveltuu mainiosti myös esimerkiksi Näsijärven-polkupyörämatkan osaksi.

2

Suurena Näsijärven ystävänä odotan myös mielenkiinnolla, minkälaisen kirjan valokuvaaja Jukka Rautio ja toimittaja Sirkku Somero ovat saaneet aikaan: Näsijärven vuosi (Emu-kustannus) ilmestyy ensi keskiviikkona 17.6.2020. Tekijöiden tavoitteena oli haastatella järven kanssa eri tavalla tekemisissä olevia ihmisiä, ja nämä haastattelut vievät sitten kuvateosta eteenpäin – olen itsekin kirjassa mukana haastateltuna, joten hieman myös jännittää, millainen tulos on. Visuaalisesti odotan kirjalta ainakin paljon: Raution edellinen Näsijärvi-kirja oli kuvien osalta upeaa katsottavaa, joten samaa voinee edellyttää nyt.

3

Domenico Starnone nousi koronakaranteenin aikana lempparikirjailijakseni. Olin jo aiemmin lukenut Starnonen Solmut (WSOY), jossa hän kuvaa parisuhteen ja perheen hajoamista kaikkien osapuolien näkökulmasta. Uusi Confidenza-kirja muodostaa viimeisen osan Solmujen aloittamasta ’tunnetrilogiasta’, jonka keskimmäinen osa, Kepponen, on vielä itseltäni lukematta.

Olen viehtynyt tapaan, jolla Starnone kuvaa rakkautta, suhteiden muodostumista, ihmisten odotuksia ja pettymyksiä. Trilogian päätöskirjassa pohditaan paljon haavoittuvuuden ja luottamuksen suhdetta: Kuinka paljon valta-asetelmia kahden ihmisen väliseen suhteeseen voi tulla, kun nämä avoimimmillaan paljastavat itsestään kaiken, ja minkälainen vaikutus tällä vallalla voi olla, jos tiet vievät eri suuntiin.

4

Koronakriisi teki valtavan loven monelle alalle ja etenkin matkailualojen – ja laajemminkin palvelualojen – yritykset ovat olleet pulassa. Onneksi nyt rajoitusten helpottumisen jälkeen on ollut merkkejä siitä, että suomalaiset matkailisivat kotimaassa tänä vuonna erityisen mielellään. Toivotaan, että näin olisi, sillä kotimaastakin löytyy hienoja kohteita ja paikalliset yritykset tarvitsisivat kipeästi asiakkaita.

Yksi itseäni kiinnostavista uusista lähikohteista on Finlaysonin katolle auennut Roof Walk Finlayson Area -kattokävely. Perspektiiviä vaihtamalla havaitsee tutustakin ympäristöstä uusia piirteitä, minkä vuoksi ajattelin tämän käydä kokeilemassa sopivalla hetkellä. Reittejä on kaksi, joista toisella (City View) päälle pistetään turvavaljaat ja toisella (Panorama Deck) puolestaan kuljetaan omaan tahtiin ”pitkospuilla”. City View -reitille vaaditaan valjaiden ja opastuksen takia ennakkovaraus, mutta toiselle reitille pääsee aukioloaikana koska vain.

5

Uusi satokausi on nyt perunankin osalta täällä. Uudet perunat eivät välttämättä kaipaa kaverikseen yhtään mitään muuta kuin hieman voita. Samalla ne tuovat mieleen Väinö Linnan suosikkihahmoni, Leppäsen Preetin, lohdulliset sanat. Tukalassakin tilanteessa voi todeta, että ”on tota pernaa sitten kumminkin”. Ei siis ole perunan voittanutta.

Mikko Manka

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua