Parasta juuri nyt (22.8.2020): HS Lasten uutiset, teatterisyksy, Seurapeli, Pirjo, viimeiset ulkolounaat

22.08.2020
13 1 50393309 1594900001285

Pirjo Heikkilä on Pirjo. Kuva: Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaisa Järvelä intoilee lasten omasta sanomalehdestä, teatterisyksystä, Seurapeli-elokuvasta, Pirjosta ja viimeisten lämpimien päivien kunniaksi ulkona syödyistä lounaista.

1

TikTokin ja tubettajien aikakaudella Helsingin Sanomat uskalsi olla erilainen ja lanseerasi koululaisille oman, painetun sanomalehden. Keskiviikkona ensimmäisen kerran ilmestynyt HS Lasten uutiset poimii uutisvirrasta lapsia kiinnostavat aiheet ja kokoaa ne kerran viikossa yksien kansien väliin. Ensimmäinen numero kertoi muun muassa, miten koronavirustartuntojen kasvava määrä vaikuttaa koulunkäyntiin ja selitti, miksi Trump uhkaa kieltää Tiktokin Yhdysvalloissa. Yhdeksänvuotias helsinkiläistyttö oli päässyt haastattelemaan presidentti Sauli Niinistöä ja viidesluokkalaiset kaverukset testaamaan Suomen kansallismuseon muuminäyttelyä. Lehti imaisi kolmasluokkalaisemme pauloihinsa yli tunniksi ja herätti keskustelua muun muassa ilmastonmuutoksesta ja Beirutin tilanteesta.

2

Poikkeuksellisen kevään ja kesän jälkeen teatterisyksyä odottaa vähän varovaisin mielin. Tamperelaiset teatterit ovat kuitenkin huolehtineet hienosti siitä, että teatterista voi poikkeusoloissakin nauttia mahdollisimman turvallisesti. Esimerkiksi katsomopaikoista on myyty alkusyksyn esityksiin vain puolet. Tampereen Teatteri jopa irrotti päänäyttämön katsomosta kokonaan joka toisen penkin. Ohjelmistossa on paljon kutkuttavia herkkuja! Esimerkiksi Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä saa 2.9. ensi-iltansa Pauliina Rauhalan romaanista dramatisoitu Synninkantajat, ja Tampereen Työväen Teatterin johtaja Otso Kautto on ohjannut Hamletista rockmusikaalin. Huikeaa!

3

Myös elokuvissa käyminen on tuntunut kevään jälkeen sen verran jännittävältä, että lähes kaikki joululahjaksi saadut sarjaliput ovat toistaiseksi käyttämättä. Ensi viikolla aion kuitenkin uskaltautua katsomaan eilen ensi-iltaan tullutta Jenni Toivoniemen Seurapeliä. Ystäväporukan välisiä ihmissuhdepelejä ja pitkittynyttä nuoruutta käsittelevässä draamakomediassa näyttelee huikea porukka, muun muassa Laura Birn, Eero Milonoff, Samuli Niittymäki ja Paula Vesala. Upeissa merenrantamaisemissa kuvatun elokuvan äärellä pääsee myös vielä fiilistelemään ihanasti kesää.

4

Tämän viikon maanantaina Yle Areenassa julkaistiin Pirjo-sarjan kolmas ja ainakin toistaiseksi viimeinen kausi. Koomikko Pirjo Heikkilän hahmo tarjoaa takuuvarmasti naurattavaa seuraa, jos esimerkiksi työpäivän lounastauot joutuu yhä kuluttamaan itsekseen etänä. Viiden minuutin nerokkaasti rakennetuissa jaksoissa Pirjo selittää itsensä suohon katastrofaalisiksi ajautuvissa arjen tilanteissa. Heikkilä on paljastanut, että kaikki sarjan noloudet perustuvat tositapahtumiin. Ne ovat sattuneet joko Heikkilälle, sarjan toiselle käsikirjoittajalle Lauri Nurskeelle tai vähintään jommankumman tuttaville.

5

Elokuussa aurinkoisista ulkolounaista nauttii aivan erityisellä vimmalla, koska tietää, että mikä tahansa niistä saattaa olla viimeinen. Gluteenittoman ulkoruokailijan paratiisi on Tampereen Laukontorilla sijaitseva Kahvila Foffeli. Kojun kaikki vohvelit on valmistettu gluteenittomasta ja maidottomasta taikinasta. Sekä suolaisten että makeiden täytevaihtoehtojen valikoima on taivaallinen, ja hinnatkin ovat varsin maltilliset. Maisemakin on maksimaalisen kesäinen. Tätä tulee talvella ikävä!

Kaisa Järvelä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua