Sorin Sirkuksen uusi joulushow Soilu on seikkailu täynnä tulta ja energiaa

22.11.2020
Soilu jongleeraus

Soilu on kertomus viiden nuoren matkasta, joka vähän väliä keskeytyy yllätyksiin ja temppuihin. Kuva: Sorin Sirkus

SIRKUS | Värikäs ja rytmikäs sirkusilta on parasta lääkettä juuri nyt, kun syksyn kaamos ja maailman pahuudet nakertavat mieltä ja painavat hartiat lysyyn. Jo 35 vuotta jatkunut määrätietoinen nuorisotyö ja sirkuskasvatus saavat kävijät huokaamaan joka vuosi: tätä lisää!

ARVOSTELU

4.5 out of 5 stars

Sorin Sirkus: Soilu-joulushow

  • Ensi-ilta: Sorin Sirkus 20.11.2020.
  • Esityksiä 10.1.2021 saakka. Esityskalenteriin tästä.

Huihh! Jalat vapisevat, mutta tyttö kestää, vaikka hartioiden varassa on kahden ihmisen paino.

Auts! Tuon putoamisen täytyy tuntua kropassa, vaikka liina ja köysi vauhtia hidastavatkin varmasti juuri niin kuin on suunniteltu.

Aijai! Kunpa nuo sirkustulta toisilleen heittelevät eivät nyt vain pudottaisi soihtuja lattiaan tai polttaisi sormiaan loimussa, jonka lämpö hehkuu katsomoon saakka.

Tätä on sirkus parhaimmillaan – ja sen katsominen. Yleisö saa elää täysillä mukana taitavien nuorten tempuissa, akrobatiassa ja heitoissa ja jännittää, päästäänkö maaliin saakka onnellisesti.

Ja kun näin käy, ilo ja riemu ovat yhteiset. Taas onnistuttiin, mahtavaa! Entistä upeammat temput odottavat jo nurkan takana.

Soilu cyr

Jasmin Saarinen (kuvassa) ja Aapo Honkanen heittäytyvät melkoiseen kieputukseen ison cyr-renkaan kyydissä. Kuva: Sorin Sirkus

Onnistumiset kantavat läpi elämän

Tamperelaisille ja muillekin tällaista sirkusherkkua on tarjoiltu jo 35 vuoden ajan. Kuvittele! Minun ikäiseni jopa muistavat hyvin, kun ilmiöstä nimeltä Sorin Sirkus alettiin ensi kertoja puhua kaupungilla ja kertoa lehdissä.

Nuoret tekivät sirkusta omaksi ja muiden iloksi. Moni löysi sitä kautta itselleen harrastuksen tai jopa ammatin, varmaan puolisonkin.

Ja jos tämän vuoden Soilu-joulushow’n innokkaita ja suurin silmin taitoa ja temppuilua seuraavien lapsikatsojien ilmeet jotain kertovat, niin sirkuselämään haluavia riittää jatkossakin jonoksi saakka.

Sinne vain mukaan Nekalan areenalle ja harjoittelemaan. Parempaa ja iloisempaa nuorisotyötä on vaikea keksiä.

Yrittämisen vaatimaa sisua ja onnistumisten tuomaa riemua tarvitsevat kaikki ja kaiken ikäiset. Mutta erityisen tärkeää se on nuorille, jotka ansaitsevat siivet selkään tulevaa, elämän mittaista matkaansa varten.

Soilu elementit

Kitte Klemettilän puvustus on kiehtovan kaunista katsottavaa. Ilman, tulen, maan ja talven valtiaat vetävät katsojat satumaailman syövereihin. Kuva: Sorin Sirkus

Housebändi soittaa hurmiossa

Sirkustirehtööri Taina Kopran käsikirjoittama ja ohjaama Soilu on kertomus viiden nuoren talvisesta matkasta Lapissa. Matkan varrella kohdataan metsän olentoja, peikkoja ja menninkäisiä sekä ilman, tuulen ja tulen valtiaita. Välillä niitä hieman pelätään, välillä lyödään leikiksi yhteisen temppuilun merkeissä.

Tunnin ja vartin kestävän ohjelman sisällön ja hahmojen kuvailu perustuu toki kirjoittajan tulkintaan. Sorin Sirkuksen komea käsiohjelman ja vuosikalenterin yhdistelmä ei avaa itse tarinaa ja sen sisältöä nimeksikään.

Soilun mahtavasta musiikista ja energisestä esityksestä saamme kiittää Joona Kukkolaa ja hänen johtamaansa housebändiä. Puvustus on Kitte Klemettilän taattua laatua. Tanssikoreografioista vastaa Marjo Terästö ja sirkusteknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta Jouni Kivimäki. Yksin numeroiden harjoituttaminen on työllistänyt kahdeksan ihmistä. Esityksen tuottaja on Pertti Huovinen.

Soilu köysi

Minna Marjamäen taituruus ja hurjapäisyys saavat katsojat jännittämään köysinumeroissa. Kuva: Sorin Sirkus

Katsomon jakaminen tuo esityksen lähelle

Korona-aika on tuonut Soiluun paljon hyvääkin, vaikka rajoittaakin katsojamäärät vähintään puoleen normaalivuosien tasoista.

Esiintymislava sijaitsee nyt kahden erillisen katsomon välissä. Näin kaikki myös pääsevät suhteellisen lähelle taiteilijoita ja itse esitystä. Katsomolohkot ovat erilliset, eivätkä niiden käyttäjät kohtaa toisiaan missään vaiheessa. Lähes koko yleisö istui ensi-illassa maskit kasvoilla.

Erityiskiitokseni menevät valot ja projisoinnit toteuttaneelle Eero Auviselle. Hän käyttää oivasti hyväkseen katsomojen ja esiintymislavan välisiä ohuita harsoverhoja, joissa lumi sataa, revontulet loimuavat ja puhurit vinkuvat. Toimintaa säestävät Joona Kukkolan ja Kaisa Riitamaan tuottamat salaperäiset kuiskaukset, suhinat ja luonnonäänet. Upeasti luotua satumaailmaa!

Soilu bändi

Joona Kukkolan, Henna Leppäsen ja Juho Fabrinin kolmen hengen housebändi esiintyy sirkuskeikalla täysin palkein. Fabrinin lyömäsoitintyöskentely on suorastaan maagista. Taustanauhoilta jouhikkoa soittaa Pekko Käppi. Kuva: Sorin Sirkus

Yksilötaiteilijat rohkeasti esiin

Katsojana haluaisin jo esityksessä tietää, kuka kiipeää köysiin, kuka taiteilee keinutrapetsilla (huh, säväyttää vieläkin) tai cyr-renkaalla tai ketkä tasapainoilevat vaijerilla.

Sorin Sirkus on hieman liikaa kollektiivi, josta yksilötaiteilijat eivät nouse esiin ansaitsemallaan tavalla. Käsiohjelmassa Soilun varsinaiset esiintyjät luetellaan yhtenä pötkönä, heidän osiaan ja roolejaan ei. Viimeistään olisin toivonut nuorten esittelyä kalenterikuvien yhteydessä.

Kiitos siis teille Onni Auvinen, Helmi Eronen, Eero Hillo, Lilli Holi, Aapo Honkanen, Emma Jaakola, Aukusti Jokinen, Erika Kaunisto, Iitu Kivimäki (mainittu keinutrapetsi), Paavo Kivimäki, Anna Knuuttila, Ursula Korhonen, Anne Marjamäki, Minna Marjamäki, Aleksi Matilainen, Aleksanteri Mikkola, Oona Raatikainen, Jasmin Saarinen, Sampo Suihkonen, Ella Voitila ja Sade-Maria Wiherkoski.

Tuotitte jälleen mahtavan ja iloisen elämyksen. Kumarrus kaikille yhteisesti ja kaikkea hyvää sirkustaipaleellenne ja koko elämäänne.

Kari Pitkänen

Esityksiä 10.1.2021 saakka. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua