Vuoden 2022 erinomaiset #2: 24 televisiosarjaa (fiktio)

13.12.2022
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Transport-sarjan Emmi Parviainen. Kuva: Maarten De Bouw / Tekele Productions Oy

VALINNAT | Sarjassa esitellään kuluneen vuoden erinomaisia asioita kulttuurin eri aloilta. Toisena nostamme ansaitsemaansa arvoon televisiosarjoja Transportista Munkkivuoreen ja The Responderiin.

Lue Vuoden erinomaiset -sarjan kaikki osat täältä.

Seuraavassa Kulttuuritoimituksen tekijät esittelevät 24 kuluneen vuoden aikana televisiossa tai suoratoistopalveluissa nähtyä uutta televiosarjaa. Esitellyt sarjat eivät ole paremmuus- vaan aakkosjärjestyksessä sarjan nimen mukaan.

Lista ei ole äänestyksen tai komiteamietinnön tulos; siltä ei siis välttämättä löydy aivan jokaista vuoden 24 parhaasta televisiosarjasta.

Jokainen esitellyistä sarjoista on kuitenkin ansainnut paikkansa listalla olemalla erinomainen – ainakin tekstin kirjoittajan mielestä.

* *

Echoes

NETFLIX. Minisarja kertoo aikuisista identtisistä kaksosista, joista toinen pyörittää hevostilaa ja toinen viettää makeaa elämää Los Angelesissa. Molempia esittää Michelle Monaghan. Toinen siskoksista katoaa, ja se vaikuttaa molempiin. (Elina Talvio; lue lisää)

* *

Epätavallinen asianajaja Woo (Extraordinary Attorney Woo)

NETFLIX. Aikamme superihmiset viihdesarjoissa ovat nykyisin autistit. Minä pidän siitä, koska sarjoissa käsitellään muiden ennakkoluuloja, ja onhan se elähdyttävää, kun sarjan hahmolla on jokin supervoima. Korealaissarjan päähenkilön supervoima on muisti, josta hän poimii tietoja kuin Googlen haulla. (Sari Passaro; lue lisää)

* *

The Gilded Age

HBO MAX. Downton Abbeyn luojan Julian Fellowesin kirjoittama uutuussarja tarkastelee amerikkalaisen yläluokan elämäntapaa ja New Yorkin historiaa. Fellowesin luulisi tietävän miten paremmissa piireissä tuhotaan ihmiskohtaloita juhla-aterioilla ruokalajien välissä. (Antti Selkokari; lue arvio)

* *

Harakkamurhat (Magpie Murders)

YLE AREENA. Mikä voisi olla parempaa syksyllä kuin murhamysteeri pienessä englantilaisessa kylässä? Tweediä, teekupposia, kadonneita käsikirjoituksia ja hopeakoruja? Kaikkea tätä tarjoilee minisarja Harakkamurhat, joka on häpeilemätön Agatha Christie -pastissi. Tätä ei edes peitellä, vaan sarjan päähenkilöt viittaavat esikuvaansa moneen kertaan, ja juonikin sijoittuu dekkarimaailmaan. (Janica Brander; lue lisää)

* *

HeasrtstopperKuva 1

Kuva: Netflix

Heartstopper

NETFLIX. Alice Osemanin sarjakuvaan perustuva Heartstopper on yksinkertaisesti sanottuna suloinen ja ihana sarja rakkaudesta ja teinielämän vaikeuksista. Kyllä, se on kliseinen, mutta näitä kliseitä on lähinnä ollut heterosuhteisiin keskittyvissä elokuvissa ja tv-sarjoissa. Heartstopperissa kaikki keskittyy poikiin, Charlieen ja Nickiin. (Elsa Lindström; lue arvio)

* *

Helsinki-syndrooma

YLE AREENA. Helsinki-syndrooma on poikkeuksellisen laadukas kotimainen draamasarja. Käsikirjoitus on hyvin tehty ja kokonaisuus selvästi harkittu. Uutta ja suhteellisen harvinaista on myös tapa, jolla sarja kuvaa suomalaista radikalisoitumista. (Aksu Piippo; lue lisää)

* *

House of the Dragon

HBO MAX. Petoksia, kiellettyjä romansseja, ikiaikaisia riitoja ja vahvoja naisia. George R. R. Martinin romaaniin Fire & Blood perustuva tv-sarja on esiosa Game of Thronesille. Sarjan hiipien kehittyvää valtapeliä ei voi kuin rakastaa. (Petri Hänninen lue arvio)

* *

Hyvityksen aika (Redemption)

YLE AREENA. Hyvityksen aika eroaa edukseen keskivertopoliisisarjoista; minisarja tuo niihin ripauksen inhimillisyyttä ja myönteisiä tunteita. Paula Malcomson tekee hienon roolityön kadoksissa olleen perheensä löytävänä liverpoolilaispoliisina. Myös Abby Fitz kiukuttelevana tyttärentyttärenä on erinomainen. (Sirpa Pääkkönen; lue lisää)

* *

Jukka Lindströmin Sivuhistoria

YLE AREENA. Jukka Lindströmin Sivuhistoria on satiirinen mokumenttisarja, joka tarkastelee 2020-lukua 2040-luvun näkökulmasta. Kohteena on pääasiassa yhteiskunta ja politiikka. Sarjassa saavat kyytiä kaikki isoimmat puolueet ja monet tunnetut poliitikot. Sketsipuoli tuo mieleen Studio Julmahuvin parhaat hetket. (Mikko Saari; lue lisää)

* *

Julia

HBO MAX. Rakastan HBO:n tyyliä tehdä eleganttia, tasalaatuista sarjoitettua ohjelmaa. Sen lisäksi rakastan myös ruoanlaittoa, reseptiikkaa, valtavirrasta poikkeavaa henkilögalleriaa että 1960-lukua. Siispä tv-kokki Julia Childista kertova Julia on minulle täydellinensarja. (Petra Stolt; lue lisää)

* *

Landscapers

Kuva: HBO Max

Landscapers

HBO MAX. Landscapers on todellisuuteen perustuva minisarja avioparista, joka tappaa vaimon vanhemmat ja onnistuu pakoilemaan oikeutta 15 vuotta. Erilaisia kuvallisen ilmaisun lajeja sulauttava draama kuvaa paitsi rikosta, hyväksikäyttöä ja siitä selviytymistä, myös ennen kaikkea suurta rakkautta kahden ihmisen välillä. Pääosissa loistavat Olivia Colman ja David Thewlis. (Aksu Piippo; lue lisää)

* *

Maailman ympäri 80 päivässä (Around the World in 80 Days)

YLE AREENA. Jules Vernen kirjaan perustuva 1800-luvun lontoolaisen etuoikeutetun tyhjäntoimittajan matkakertomusta on päivitetty brittisarjassa nykykatsojalle sopivalla tavalla. Kasarilla kasvaneille aiheesta tulee väistämättä mieleen espanjalais-japanilainen piirrossarja, jossa päähenkilö oli mitään pelkäämätön leijona. Tässä versiossa kaiken keskellä onkin ihmisaran ja traumatisoituneen Phileas Foggin kasvukertomus. (Aksu Piippo; lue lisää)

* *

Munkkivuori

ELISA VIIHDE VIAPLAY. Jani Volasen ja Pirjo Lonkan käsikirjoittama jännitysdraama on mestariteos lavastustaan myöten. Tavallisten ihmisten hyvät aikomukset aiheuttavat suurempaa kauhua kuin psykopaattimurhaajat, eikä aikuisista ole lasten suojelijoiksi. Avainkaulalapset saivat selkäänsä ja heitä kuoli onnettomuuksissa enemmän kuin nyt. Tämä unohtuu monelta menneitä muistellessa. (Janica Brander; lue arvio)

* *

Peacemaker

HBO MAX. DC Comicsin hahmoon perustuva supersankarisarja on satiiri nykyajan elämänmenosta härskin huulenheiton ja raa’an väkivallan ohessa. Erityisesti suomalainen kajalihevi saa sarjassa ison jalansijan kun taustalla soivat mm. Reckless Love ja Santa Cruz. (Petri Hänninen; lue arvio)

* *

Pysäyttäkää Nyqvist

YLE AREENA. Pysäyttäkää Nyqvist on mainiota kotimaista draamakomediaa. Salaisen palvelun johtaja Nyqvist (Antti Tuomas Heikkinen) on tunari, joka ymmärtää hommat väärin, menee asioiden edelle tai tulee suoraan sanottuna höynäytetyksi. Kansainvälisessä politiikassa moisella on näkyvät seuraukset. (Petri Hänninen; lue arvio)

* *

Rakkaat lapset

YLE AREENA. Anna Dahlmanin ohjaama Rakkaat lapset on jatkuvajuoninen draamakomedia perhedynamiikasta, joka on vielä hirveämpää kuin tavallisesti. Siinä vaikeudet ovat niin itkettäviä, että lopulta naurattavat. Eniten sarjassa kiehtovat mieltä sen tragikoomisuus ja ironiset ristiriidat, joihin kätkeytyy tunnistettavia mielen ja perheen toimintakiemuroita. (Eli Harju; lue arvio)

* *

Responder

Kuva: Yle

The Responder

YLE AREENA. Brittiläisessä poliisisarjassa ei liikuta naisia kiduttavan joukkomurhaajan perässä eikä heiluta pyssyjen kanssa pörräävien helikoptereiden keskellä pidättämässä sankarillisesti maailmanloppua järjestelevää hullua terroristia. Tässä sarjassa eletään suurkaupungin ankeassa todellisuudessa, syrjäytyneiden ja huumeidenkäyttäjien joukossa. Sarjan on käsikirjoittanut näitä katuja itsekin kolunnut entinen poliisi Tony Schumacher. (Ulla-Maija Svärd; lue lisää)

* *

Salainen agentti Harry Palmer (The Ipcress File)

YLE AREENA. Vanhan ajan vakoilujännäri nojaa brittiläisten agenttiseikkailujen perinteeseen ja kulkee kevyesti James Bondin jalanjäljissä. Maailma on niin uskottava, että välistä luulee katsovansa 1960-luvulla tehtyä sarjaa. (Petri Hänninen; lue arvio)

* *

Sandman

NETFLIX. Tämän syksyn sarjarintamalla odotetuimmat jutut olivat Mahtisormukset Amazonin palvelussa ja HBO:n House of the Dragon, mutta niin vain Netflixin Sandman kiri helposti näiden ohi, jos laatua ja kiinnostavuutta käytetään mittarina. Kukin jakso kertoo tarinan ja yleensä hyvin kiehtovan. Lisäksi Neil Gaimanin sarjakuviin perustuvan sarjan estetiikka hivelee aisteja. (Pasi Huttunen; lue lisää)

* *

Severance

APPLE TV. Tuntuuko työnteko turruttavalta? Olisiko hauskempaa vain olla tietämättä, mitä töissä tapahtuu? Tämä on tyylikkään scifi-draaman Severancen alkuasetelma. Kaikkea värittää toimistoelämän absurdius ja todella kummallinen huumori. (Mikko Saari; lue arvio)

* *

Sherwood

YLE AREENA. Synkkä kuusiosainen brittidraama kertoo kaivoskaupungissa tapahtuneesta ay-aktiivin Keith Frogsonin murhasta. Sherwood on yksi niitä kaivoskaupunkeja, jotka kokivat kovia 1980-luvun poliittisessa ilmapiirissä. Kansaa jakoi kaivostyöläisten lakko. Keinoja kaihtamatta työläiset taistelivat oikeuksiensa puolesta Thatcherin talouskuria vastaan. (Irmeli Heliö; lue lisää)

* *

Shining Girls

APPLE TV. Aikamatkailua ja sarjamurhaajatrilleriä yhdistelevä Shining Girls ei ole missään tapauksessa ihan helppo sarja. Sarjaan voi kuitenkin luottaa: tekijät eivät tarjoile vastauksia heti, mutta ajan mittaan asiat saavat selityksensä ja sen tyydyttävämpää on, kun yhteydet naksuvat paikoilleen. Pääosassa loistaa Elisabeth Moss ja taustalla on Lauren Beukesin oivallinen genrerajoja ylittävä romaani. (Mikko Saari; lue arvio)

* *

Transport

YLE AREENA. Auli Mantilan käsikirjoittamassa ja ohjaamassa sarjassa hevoskauppaan kytkeytyneet rikolliset pesevät rahaa ja väärentävät elintarvikkeita, eivätkä piittaa ihmisille aiheuttamastaan vaarasta. Mieskatseen täydellinen puuttuminen on sarjan raikkain saavutus; kerrankin kamera ei kiertele nuoren naisnäyttelijän vartalon ympärillä, eikä sen puoleen kenenkään muunkaan! (Petri Hänninen; lue arvio)

* *

We Own This City

HBO MAX. Sarja kertoo todellisista väärinkäytöksistä ja korruptiosta Baltimoren poliisissa 2010-luvulla. Sitä ovat olleet tekemässä monet samat tekijät kuin The Wire – langalla -sarjaa ja kerronnassa onkin paljon samaa henkeä. Erittäin hyvää televisiota, sillä sarja viihdyttää ja pistää ajattelemaan. (Janne Laurila; lue lisää)

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua