Parasta juuri nyt (22.8.2022): Vera Stanhope, Sherwood, Köysi, Purnu, auringonlaskut

22.08.2022
Purnu Maija Närhinen

Maija Närhisen taidetta Purnussa. Kuva: Irmeli Heliö

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Irmeli Heliö on potenut koronaa katsoen Yle Areenaa ja elokuun aurinkoa.

1

Kun korona iskee, sen positiivinen puoli on pakkolepo, jolloin voi keskittyä olemiseen. Asettautuminen kaukosäädin kädessä sohvalle kissa vatsan päällä kehräten on oiva tapa potea sairastaminen. Kaikki ne sarjat, jotka olisit halunnut katsoa, mutta et ole ehtinyt, löytyvät Areenasta, ja enää tauti ei harmita ihan niin paljoa.

Ensinnäkin Vera Stanhope (Brenda Blethyn), tuo Northumbrian poliisipiirin karismaattinen rikosylikomisario. Stanhope, jonka perässä nuoremmat tutkijat eivät tahdo pysyä. Tutkijapari, ruuhkavuosia elävä Aiden (Kenny Doughan), joutuu välillä koville Veran kanssa.

Sarjan hahmot ovat pysyneet ennallaan tällä uudella tuotantokaudella. Naljailu kuivakiskoisen kuolemansyytutkijan Malcolmin (Paul Kay) ja Vera Stanhopen välillä on oma lukunsa. Rikosylikomisarion vauhti pistää tiimiin kipinää ja vauhtia. Sarjan luoja Ann Cleeves on luonut uskottavan ja realistisen poliisipiirin henkilöineen. Brittiläistä laatutuotantoa.

Vera Stanhope tutkii Yle Areenassa.

2

Yksi kesän uusista sarjoista on löyhästi tositapahtumiin perustuva Sherwood. Synkkä kuusiosainen brittidraama kertoo kaivoskaupungissa tapahtuneesta ay-aktiivin Keith Frogsonin murhasta. Sherwood on yksi niitä kaivoskaupunkeja, jotka kokivat kovia 1980-luvun poliittisessa ilmapiirissä. Kansaa jakoi kaivostyöläisten lakko. Keinoja kaihtamatta työläiset taistelivat oikeuksiensa puolesta Thatcherin talouskuria vastaan. Kaivosyhteisö jakautui jyrkästi kahtia, rikkureihin ja ay-aktivisteihin.

Rikosylitarkastaja Ian St Clair (David Morrissey) löytää viitteitä vanhaan kaivostyöläisten lakkoon tutkiessaan Frogsonin murhaa. Tutkimus avaa vanhoja haavoja, jotka kirvelevät seuraavassakin sukupolvessa. Sherwood on mielenkiintoinen katsaus brittiläiseen lähihistoriaan ja sen poliittiseen ilmapiirin Thatcherin aikakaudella. Sarjasta on tulossa vielä toinen kausi.

Sherwood Yle Areenassa.

3

Alfred Hitchcockin Köysi on jokaisella katsomiskerralla erilainen kokemus. Pitkillä otoilla kuvattu jännityselokuva on hieno. Jaksan aina ihailla kamera-ajojen sisällä tapahtuvia käänteitä. Elokuvan jännite on loistava, miten kaverukset selviävät kutsuista ilman, että piilotettu ruumis paljastuu.

Tarina perustuu Patrick Hamiltonin näytelmään kahdesta nuoresta miehestä, jotka murhasivat kolmannen nuorukaisen. Motiivina oli vain todistaa oma yli-ihmisyys. Nauttiakseen vielä enemmän kokemuksesta toinen miehistä, se röyhkeämpi, päättää järjestää kutsut. Vieraina ovat uhrin isä, morsian, kilpakosija ja rehtori, jolta murhaajat ovat omaksuneet filosofiansa. Rehtori (James Stewart) alkaa illan aikana epäillä, että kaikki ei ole niin kuin pitäisi. Herkkähermoisempi murhaaja tuntee syyllisyyttä ja alkaa panikoida ja pelkää paljastumista.

Hitchcockin kokeellinen elokuva poiki myöhemmin useampiakin yhdellä otolla tehtyjä elokuvia.

Köysi Yle Areenassa.

4

unnamed

Anni Laukan varjoveistoksia kierrätysmateriaalista vuodelta 2022. Kuva: Anni Laukka

Suunnitellut kesäteatterit ja näyttelyt jäivät koronan alle. Mutta toipuminen eteni melko hyvin ja ehdin kuin ehdinkin Purnuun, jonka kesänäyttely oli auki 14.8. asti. Purnu on yksi niistä kesänäyttelyistä, joka kuuluu perinteisiin. Miljöö ja ympäristö hengittää Aimo Tukiaisen aikaa.

Tämän kesän näyttelyn teema lähti ajatuksesta odottamattomien asioiden yhdistelemisestä. Abstrakti palapeli, puzzle – Arvoitus. Jokainen paviljonki loi oman erikoisen maailmansa.

Oma nostalginen osuutensa Purnussa on viivähtäminen Aimo Tukiaisen pajassa sekä taideriihessä. Kauniina kesäpäivänä sieltä ei ole kiire minnekään, ja taidenäyttely jatkuu pihapiirissä pysyvien veistosten näyttelynä.

Yksi merkittävä asia Purnussa on savusauna. Valitettavasti sen lämmitys oli jo tältä kesältä ohi. Ensi kesänä sitten.

5

elokuun auringon lasku

Elokuun auringon lasku. Kuva: Irmeli Heliö

Elokuun illat. Auringon lasku ja tämä lämpö. Kesä ei ole vielä ohi, vesi on uimalämmintä. Jaakko luuli heittävänsä kylmän kiven, mutta joutuikin ottamaan sen takaisin. Auringonlaskun katseleminen on oma luonnon taideteos.

Irmeli Heliö

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua