Pysäyttäkää Nyqvist. Kuva: Yle
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petri Hänninen on katsonut tv-sarjoja.
1
Pysäyttäkää Nyqvist on mainiota kotimaista draamakomediaa. Nyqvist (Antti Tuomas Heikkinen) on tunari, joka ymmärtää hommat väärin, menee asioiden edelle tai tulee suoraan sanottuna höynäytetyksi. Kansainvälisessä politiikassa moisella on näkyvät seuraukset. Salaisen palvelun johtajana Nyqvist on ympäröity osaavilla kavereilla, jotka harrastavat turhankin suoraa toimintaa. Silläkin on kansainvälisessä politiikassa näkyvät seuraukset.
Suomessa on selvästi opittu tekemään toimintakohtauksia ja kirjoittamaan yllättävästi. Joistain tempauksista olisin kaivannut vielä isompia ja pahempia seuraamuksia, mutta komedian henkeen kuuluu, että epäolennaisuudet vain haudataan.
Pysäyttäkää Nyqvist Yle Areenassa.
2
Voi ei! Sandmanin piti olla loistosarja, mutta se on pilattu pökkelöllä näyttelemisellä. Neil Gaimanin hienot aiheet saavat sarjassa mukavasti tilaa, mutta Korinttolaisen (Boyd Holbrook) pitäisi olla pelottava eikä naurettava, ja Tom Sturridge tahtoo niin näyttää sarjakuvien Sandmanilta, ettei saa suutaan kunnolla auki. Charles Dance ja David Thewlis sentään tekevät takuuvarmaa laatutyötä.
Hieman yllättäen ensimmäisen kauden parhaaksi osuudeksi nousee jakso, jossa Sandman tapaa sadan vuoden välein pubissa miehen, joka vastoinkäymisistä huolimatta tahtoo elää ikuisesti.
Sandman Netflixissä.
3
Feud kertoo kahden suuren diivan, Bette Davisin ja Joan Crawfordin yhteenotosta Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? -elokuvan (1962) kuvausten kulisseissa (rooleissa upeat Susan Sarandon ja Jessica Lange). Sarja on mielenkiintoinen ja vaikuttava kurkistus Hollywoodin raakaan todellisuuteen.
Joan Crawford on kuvattu muovisena ja pinnallisena, mutta inhimillisyyden ripaus olisi tehnyt hahmolle terää. Hieno symboli muuten, kun Crawfordin sohvatyynyt on peitetty muovilla, eli hänen elämänsä on kuin hän itse, muovilla verhottu, vaikka tuskinpa diiva todellisuudessa sortui moiseen white trash -muotiin.
Feud Disney+:lla.
4
Brian K. Vaughanin ja Pia Guerran sarjakuvaan perustuvassa Y: The Last Man -tv-sarjassa salaperäinen virus tappaa kaikki miehet maailmasta, paitsi tietysti yhden, joka sattuu olemaan virkaa tekevän Yhdysvaltain presidentin poika. Tämä sarjan keskeisessä ideassa oleva yhteensattuma on kaikkein vaikein sulattaa.
Miesten mukana katoaa puolet maailman ammattitaidosta ja naisilla kestää hetki saada työvoima riittämään ja yhteiskunta toimimaan. Pulaa on sähköstä, elintarvikkeista sekä perusturvasta, ja monenlaiset aseelliset ryhmittymät aktivoituvat. Kaikki tietysti haluavat napata maailman ainoan miesparan alistaakseen tämän laboratoriorotaksi, jotta saataisiin selville miten miehiä tehdään lisää.
Sarjan valopilkku on Agentti 355 -hahmoa esittävä Ashley Romans, joka on nähty muun muassa sarjoissa NOS4A2 ja Hävyttömät.
Y: The Last Man Disney+:lla.
5
Unorthodox-sarjaa kehuttiin paljon kun se julkaistiin vuonna 2020, mutta jostain syystä sen katsominen lykkääntyi kerta toisensa jälkeen tähän päivään asti. Sarja on mainio selviytymistarina nuoresta vaimosta (Shira Haas), joka pakenee uskonnollista yhteisöä Brooklynistä Berliiniin ja saa peräänsä ujon aviomiehensä sekä tämän viinaan ja uhkapeleihin hurahtaneen kaverin.
Hasidijuutalaisuus on saatu sarjassa näyttämään todella oudolta ja ahdistavalta. Juoni olisi kaivannut loppuun vielä yhden ympäripyöräytyksen, nyt sarja loppuu töksähtäen. Hyvä silti!
Katso Unorthodox Netflixissä.
Bonus!
PS. Jos joku ei vielä tiedä, niin kerrassaan mainion The White Lotus -tv-sarjan toinen kausi on pyörähtänyt käyntiin HBO Maxilla!
Petri Hänninen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (4.12.2024): Tove Jansson, Gothic Modern, Maaria Wirkkala, Messias-oratorio
Marjatta Honkasalo on kiertänyt taidenäyttelyitä ja odottaa Tampere Filharmonian Händel-konserttia.
Parasta juuri nyt (26.11.2024): FLASH4, Mältinranta, Hurmaavan surmaava kulutus, Sampo Mäkelä, Tuomiokuoro
Sari Harsun listalla on ruokakeskustelua, kuorolaulua ja valotaidetta.
Parasta juuri nyt (25.11.2024): Maaria Wirkkala, Antti Mikkola, Ida Ahtikivi, Satu Rämö, adventtiaika
Aila-Liisa Laurilan Parasta juuri nyt -listalla on kuvataidetta, kirjallisuutta, teatteria ja joulun odotusta.
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.