Joensuun kaupunginteatterin 39 askelta yrittää olla hauska ja viihdyttävä komedia, mutta esitys ontuu ja laahaa

23.11.2022
39askelta 4vaaka RichardHannay KuvaRiikkaHurri

Kuva: Riikka Hurri

TEATTERI | Joensuun kaupunginteatterin dekkarikomedia tuli ensi-iltaan keskeneräisen tuntuisena. Tuntuu, että tekijöitäkään ei oikein kiinnosta.

”Kuin olisi kaivettu Komedian Käsikirja takataskusta ja alettu sijoittelemaan.”

ARVOSTELU

2 out of 5 stars

39 askelta

 • Ohjaus: Seppo Honkonen
 • Rooleissa: Petteri Rantatalo, Kirsi Kärnä, Joni Kuokkanen ja Jaakko Tohkanen
 • Ensi-ilta: Joensuun kaupunginteatterissa 19.11.2022.

Komedia on vaikea, vaikea laji. John Buchanin kirjaan ja Alfred Hitchcockin elokuvaan perustuva, Patrick Barlow’n näyttämölle sovittama parodia 39 askelta tarjotaan Joensuun kaupunginteatterissa loppuvuoden pikkujoulukomediana, mutta on tulkintakysymys, kuinka hyvin se täyttää paikan.

Ennakkotiedoissa kerrotaan, että 39 askelta oli yksi Hitchcockin omia suosikkielokuvia, sillä hänen mielestään sen tempo oli täydellinen, eikä siinä ollut kuolleita hetkiä. Näytelmästä ei ikävä kyllä voi samaa sanoa.

Rytmitys on vähän poskellaan ja toteutus laahaa. Juuri ajoitus ja iskevyys olisi niin tärkeää, kun yritetään olla hauskoja, joten tietty hiomattomuus näkyy poikkeuksellisen räikeästi. Jopa tilanteet, jossa tietoisesti särjetään neljäs seinä, eivät välitä sellaista improvisaation ja yllätyksen tuntua kuin käsittääkseni olisi tarkoitus. Klassikkoleffa Psykon parodiointikin tuntuu kovin päälleliimatulta. Edes nostalgiaa ei viljellä tarpeeksi, että esitystä voisi sen varaan laskea.

Musiikkipuolella voitaisiin varmaan puhua välityöstä. Sellaisesta teoksesta, joka pitää saada alta pois, että päästään tekemään jotain kiinnostavaa.

39askelta 3vaaka AnnabellaPuukotettuna KuvaRiikkaHurri

Kuva: Riikka Hurri

* *

Petteri Rantatalo, Kirsi Kärnä, Joni Kuokkanen ja Jaakko Tohkanen tekevät kyllä lavalla sen minkä voivat, mutta vierailija Seppo Honkosen ohjaustyö tuntuu lähinnä rutiininomaiselta leipätyöltä. Kuin olisi kaivettu Komedian Käsikirja takataskusta ja alettu sijoittelemaan, että tässä vähän säntäillään, tuohon vitsi, tässä kohtaa kuuluu olla parrakas miesnäyttelijä yliseksualisoidun naisen roolissa ja niin edelleen.

Voi kai ajatella, että kun tätä markkinoidaan pikkujoulukomediana, niin ei kannata mennä esitykseen odotellen teatteritaiteen virstanpylvästä. Jos tulee paikalle hyvässä porukassa ja jo valmiiksi seitinohuessa, ottaa perinteisen yhden sijaan kaksi konjakkia väliajalla ja jatkaa esityksen jälkeen yöhön, niin kaipa tämä menettelee.

39askelta 10kohtaus Bates Kuva RiikkaHurri

Kuva: Riikka Hurri

* *

39 askelta pitää asiat sikäli yksinkertaisena, että se yrittää olla hauska ja viihdyttävä. Ensi-iltayleisön reaktiosta päätellen osa porukasta tosiaan viihtyi ja heillä oli hauskaa, joten tavoite osittain saavutettu.

Mieleen tulee myös, että onko Joensuun kaupunginteatteri tyhjentänyt tänä syksynä pajatsonsa upeasti onnistuneeseen suurtuotantoonsa My Fair Ladyyn niin täysin, että tähän ei ole enää voimia riittänyt.

Minä odotin enemmä,n kun tiedän, mihin Joensuun kaupunginteatterin väki pystyy. On toki ihan mahdollista, että 39 askelta hioutuu vielä nasevammaksi ja purevammaksi esityskauden edetessä. Voi olla, että se vain tuotiin ensi-iltaan vähän keskeneräisenä. Nyt on myönnettävä, että ei naurattanut.

Pasi Huttunen

39 askelta

 • Ohjaus ja lavastussuunnittelu: Seppo Honkonen, vierailija
 • Käsikirjoitus: perustuu John Buchanin kirjaan ja Alfred Hitchcockin elokuvaan
 • Näytelmäsovitus: Patrick Barlow
 • Suomennos: Timo Mikkola
 • Pukusuunnittelu: Soile Tarvainen
 • Valosuunnittelu: Mikko Pajanen
 • Äänisuunnittelu: Michael Böger
 • Rooleissa: Petteri Rantatalo, Kirsi Kärnä, Joni Kuokkanen, Jaakko Tohkanen

Ensi-ilta Joensuun kaupunginteatterissa 19.11.2022. Esityksiä 11.2.2023 asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua