Le Bureau, vakoojaverkosto. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Sarjassa esitellään kuluneen vuoden erinomaisia asioita kulttuurin eri aloilta. Seitsemäntenä vuorossa ovat televisiosarjat Le Bureausta Unorthodoxiin ja Rauhantekijästä Mustaan kuningattareen.
Seuraavassa Kulttuuritoimituksen tekijät esittelevät 30 kuluneen vuoden erinomaista televisiosarjaa. Esitellyt teokset eivät ole paremmuus- vaan aakkosjärjestyksessä sarjan nimen mukaan.
Lista ei ole äänestyksen tai haudanvakavan komiteamietinnön tulos; siltä ei siis välttämättä löydy aivan jokaista vuoden kolmestakymmenestä parhaasta televisiosarjasta.
Jokainen esitellyistä sarjoista on kuitenkin ansainnut paikkansa listalla olemalla erinomainen – ainakin tekstin kirjoittajan mielestä.
Huom! Tästä listauksesta et löydä dokumenttisarjoja. Niistä kirjoitettiin juttusarjan toisessa osassa. Kaikki Vuoden 2020 erinomaiset -sarjassa julkaistut jutut pääset lukemaan täältä.
* *
22. heinäkuuta
Kuusiosainen norjalaissarja 22. heinäkuuta (22. juli) käsittelee Utöyan kesän 2011 tragediaa tavallisten auttajien ja osallisten näkökulmasta.
”Selkäpiitä karmii, kun kamera näyttää hetket sairaalan leikkaussalissa tai tyhjällä saarella, jossa pelastajat tutkivat tyhjentynyttä telttaleiriä hylättyjen puhelimien soidessa ympärillä. Tapahtumat ovat todellisia, henkilöt fiktiivisiä. Enempää ei tarvita sen todistamiseksi, että pahuus elää keskellämme, ja ainoita lääkkeitä sitä vastaan ovat rakkaus ja vastuu lähimmäisestä.” (Kari Pitkänen – lue koko teksti täältä)
22. heinäkuuta katsottavissa Yle Areenassa tammikuuhun 2021 asti.
* *
Babylon Berlin
Suuren budjetin saksalaissarjan Babylon Berlinin kolmas tuotantokausi vie komisario Gereon Rathin Weimarin Saksan kohtalonhetkiin.
”Neo-noiriksi luonnehditun rikossarjan kolmas kausi on vieläkin tummempien sävyjen värittämä kuin edelliskaudet. Siinä on myös vahvat poliittiset painotukset, kun kansallissosialismi voimistuu vuonna 1929 ja pörssiromahdus tekee tuloaan. Sarjassa etenee rinnakkain useita tapahtumaketjuja. Ajankuva, miljööt, puvustus, ohjaus ja näyttelijäntyö ovat loistavia kuten ennenkin.” (Sirpa Pääkkönen – lue koko teksti täältä ja Antti Selkokarin artikkeli täältä)
Babylon Berlin katsottavissa Yle Areenassa huhtikuuhun 2021 asti.
* *
Dublin Murders – tappaja Dublinissa
Kahdeksanosainen psykologinen irlantilaistrilleri Dublin Murders perustuu Tana Frenchin romaaneihin. Kesällä esitetty sarja on poistunut Yle Areenan ohjelmistosta.
”Rikostutkijat Cassie Maddox (Sarah Greene) ja Rob Reilly (Killian Scott) tutkivat nuoren tytön murhaa metsässä. Varsinkin jälkimmäisen oma menneisyys ja vanha rikos sekoittuvat voimakkaasti murhatutkimukseen – hän käy sen myötä omaan kurimukseensa lapsuutensa haamuja vastaan.” (Arto Murtovaara – lue koko teksti täältä)
* *
Ethos
Kahdeksanosainen Ethos on ensimmäinen turkkilainen Netflixin alkuperäissarja. Se käsittelee turkkilaisen yhteiskunnan voimakasta polarisoitumista viiden naisen kautta.
”Kolme heistä elää hyvin länsimaista elämää, kaksi taas perinteisessä patriarkaalisessa ja uskonnon säätelemässä arjessa. Kukin heistä on kuitenkin viime kädessä itsenäinen nainen, joka laittaa vastaan eikä alistu. […] Sarjan turkinkielisen nimen (Bir başkadır) voisi vapaasti suomentaa ’Ne toiset’. Viime vuosikymmeninä turkkilaiset ovat yksinvaltaisen presidenttinsä johdolla jakautuneet kahteen leiriin. Sarja tarjoaa vilauksen niihin.” (Leena Reikko)
Ethos katsottavissa Netflixissä.
* *
Feel Good
Kanadalaiskoomikko Mae Martinin Netflix-sarja Feel Good on sydäntä muljautteleva kertomus rakastamisen ja selvin päin olemisen vaikeudesta.
”Sarja kuvaa varsin terävästi ihmissuhteiden ja elämän ajoittaista mielettömyyttä, joka on huvittavaa, kunhan ei satu omalle kohdalle. On varsin ristiriitainen tunne pyyhkiä näiden parissa vuoroin naurun ja vuoroin liikutuksen kyyneliä, eikä sitä välttämättä koomikon aiemman tuotannon perusteella odottaisi. Kokemusta voi kuitenkin suositella, piti sitten yleensä komediasta tai ei.” (Eli Harju – lue koko teksti täältä)
Feel Good katsottavissa Netflixissä.
* *
Giri / Haji
Tammikuussa Netflixin valikoimaan ilmestynyt BBC-sarja Giri / Haji sijoittuu Tokioon ja Lontooseen. Sarjan päähenkilöinä on kaksi japanilaista veljestä, toinen poliisi ja toinen yakuza-gangsteri.
”Sarjan tapahtumat ja gangsterikuviot tuntuvat ensimmäisen kolmen jakson verran täysin käsittämättömiltä. Melkein kuin käsikirjoittaja Joe Barton olisi noudattanut Raymond Chandlerin kirjoitusohjetta, joka vapaasti suomennettuna menee näin: ’Jos et tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu, laita joku tulemaan ovesta ase kädessä.’ Sarjaa kuitenkin katsoo koukuttuneena kiinnostavien henkilösuhteiden ansiosta – joiden mystiseen sotkuisuuteen lopulta saadaan lisävalaistusta sarjan neljännessä, taustoittavassa jaksossa.” (Kaarina Lehtisalo – lue koko teksti täältä)
Giri / Haji katsottavissa Netflixissä.
* *
I May Destroy You
Brittiläisen Michaela Coelin osittain omiin kokemuksiin pohjautuva I May Destroy You kertoo nuoresta naisesta, joka huumataan ja raiskataan baari-illan aikana.
”Osa sarjan viehätyksessä on siinä, kuinka Cole käsittelee raiskauksia, suostumusta ja suostumuksen puutetta. Jokainen jakso tuntuu tuovan uuden näkökulman aiheeseen, ja harva asia on täysin mustavalkoinen. Sarjassa kukaan ei käyttäydy kuin pyhimys – itse asiassa kaikki tekevät tahollaan ajattelemattomia, jopa todella kamalia asioita – mutta se on juuri osa sarjan sanomaa. Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen ollakseen oikeutettu määräämään omasta kehostaan ja asettamaan omat rajansa.” (Riikka Oksanen – lue koko teksti täältä)
I May Destroy You katsottavissa HBO Nordicilla.
* *
Kesä -85
Ruotsalaissarja Kesä -85 vie katsojat ihanalle 1980-luvulla ja Braxingen pikkukaupunkiin Länsi-Götanmaalle.
”Pikkukaupungissa asuvat 15-vuotias Lena, hänen yksinhuoltajaäitinsä Åsa ja tämän vanhemmat Barbro ja Stickan. Lena haaveilee kielikurssista Englannissa ja Åsa haluaisi matkustaa joskus Korfulle. Monien mutkien kautta molemmat onnistuvat haaveissaan, tai ainakin melkein onnistuvat. Parasta sarjassa on autenttisuus. Vuosi 1985 näyttää ja kuulostaa juuri tältä. Musiikki, lavastus, puvustus, kampaukset ovat kaikki juuri kuten pitääkin. Tuon vuoden eläneelle sarja on aikamatka huolettomaan ja hauskaan nuoruuteen.” (Marja Aaltio)
Kesä -85 katsottavissa Yle Areenassa syyskuuhun 2021 asti.
* *
Le Bureau, vakoojaverkosto
Suomalaiset hurmannut ranskalaistrilleri Le Bureau, vakoojaverkosto löysi ystäviä myös Kulttuuritoimituksen tekijöistä: sarjan nosti vuoden mittaan esiin Parasta juuri nyt -palstalla peräti kuusi kirjoittajaa.
”Sarjan nerokkuus piilee hitaasti hiipivässä, henkilöihin keskittyvässä kerronnassa. Raakaa actionia tulee enemmän mukaan tuotantokausien edetessä, mutta ainakaan vielä – neljännen kauden alkupuolella, jossa nyt olen menossa – toiminnan, taistelun ja takaa-ajojen määrä ei ole kasvanut häiritseväksi, vaan fokus on säilynyt henkilöissä. Agenttien kaksoiselämän vaikutuksia psyykelle kuvataan taitavasti, ja erityisen kiehtovia kerroksia tarinalinjoihin tuovat moraalikysymykset, joiden kanssa keskushenkilöt painiskelevat.” (Anna Elina Isoaro – lue koko teksti täältä)
Le Bureau, vakoojaverkosto katsottavissa Yle Areenassa helmikuuhun 2021 asti.
* *
Lovecraft Country
Lovecraft Countryssa yhdistellään kauhu- ja fantasiaelementtejä Yhdysvaltojen rotuerottelun aikaan sijoittuvaan tarinaan. Misha Greenin luoman sarjan tuottajiin kuuluvat muun muassa J.J. Abrams ja Jordan Peele.
”Mies palaa Korean sodasta ja lähtee setänsä ja ystävänsä kanssa etsimään isäänsä 1950-luvun Uudesta Englannista. Toisaalla heitä uhkaavat lovecraftiaaniset yliluonnolliset hirviöt, toisaalla kuuluisan kauhukirjailijan tapaan valkoiseen ylivaltaan uskovat, ihmisen muodossa kulkevat hirviöt. Ei liene vaikea arvata, kummat ovat hyytävämpiä. Loppua kohden sarja sortuu turhan moneen samanaikaiseen juoniyritelmään, eikä kokonaisuus aivan pysy kasassa. Lovecraft Country on silti tämän vuoden mielenkiintoisimpia uutuuksia.” (Riikka Oksanen)
Lovecraft Country katsottavissa HBO Nordicilla.
* *
Mrs. America
Dahvi Wallerin käsikirjoittama minisarja Mrs. America kertoo 1970-luvun feministisestä liikkeestä, joka ajoi Yhdysvaltain tasa-arvolakimuutoksen Equal Rights Amendmentin ratifioimista, ja sen saamasta odottamattomasta vastareaktiosta.
”Cate Blanchett tekee kaikkien aikojen ensimmäisen roolinsa jenkki-tv-sarjassa konservatiivina Phyllis Schlaflynä, joka ryhtyy miehensä tuella kampanjoimaan feminististä liikettä vastaan. Blanchett on karismaattinen, virheettömän tyylikäs ja moniulotteinen.” (Lepe Parviainen – lue koko teksti täältä)
Mrs. America katsottavissa HBO Nordicissa.
* *
Musta kuningatar
Scott Frankin Musta kuningatar sijoittuu shakin maailmaan. Walter Tevisin kulttiromaaniin The Queen’s Gambit perustuvan sarjan tähti on nuorta shakkimestaria esittävä Anya Taylor-Joy.
”Voimakas ja hallittu tuotanto tarjoaa paljon, monenlaiselle katsojalle, vaatimatta pienintäkään tuntemusta shakista. Sarja on avauksesta loppupeliin visuaalisesti kekseliäs ja kiinnostava. Toinen toistaan seuraavat shakkimatsit voisivat toisissa sormissa olla puuduttavia, mutta tässä kontekstissa ne on kanavoitu päähenkilön psykologiseen kehitykseen. Nappuloiden liikkeet laudalla ovat koreografioitu kuin tanssikohtaukset. Tai nyrkkeilyottelut.” (JT Lindroos – lue koko arvio täältä)
Musta kuningatar katsottavissa Netflixissä.
* *
My Brilliant Friend
Elena Ferranten kirjasarjaan Loistava ystäväni perustuva My Brilliant Friend sai toisen tuotantokautensa. Napoliin sijoittuvassa sarjassa seurataan lapsuuttaan ja nuoruuttaan elävien Lenún ja Lilan välistä ystävyyttä.
”Feministisiä näkökulmia ei voi sivuuttaa sarjaa katsoessa. Elenan äiti vaikuttaa usein vihaiselta, kun taas isällä on varaa olla leppoisampi. Ehkä osin siksi, että äiti näyttää kantavan leijonanosan perheen taakasta. Vanhemman sukupolven naisien paineista ei sarjan dialogissa hirveästi puhuta, mutta ne roikkuvat usein painostavina Lenùn ja Lilan päällä. Halu lähteä kotoa Napolista on suuri, hyvinkin paljon suurempi kuin valtaosalla itsenäistyvistä nuorista yleensä.” (Gaius Turunen – lue koko teksti täältä)
My Brilliant Friend katsottavissa HBO Nordicilla.
* *
Normaaleja ihmisiä
Yhdysvaltalaisen Sally Rooneyn hittiromaaniin perustuva televisiosarja Normaaleja ihmisiä kertoo köyhästä ja suositusta Connellista sekä rikkaasta ja yksinäisestä Mariannesta, jotka rakastuvat.
”Sarja tavoittaa erinomaisesti ensimmäisten – ja myöhäisempienkin – seurustelusuhteiden kömpelyyden. Oletetaan ja analysoidaan omassa mielessä, mutta ei kysytä ja puhuta suoraan. Esitetään, miellytetään, torjutaan, ja yksinkertaiset asiat kiertyvät solmuun. Sarjan uskottavat ja kauniit seksikohtaukset ansaitsevat erityismaininnan. Niissä on käytetty seksikohtausten suunnitteluun erikoistunutta koreografia, joka varmistaa, että näyttelijöillä on turvallinen ja hyvä olo.” (Janica Brander – lue koko teksti täältä)
Normaaleja ihmisiä katsottavissa Yle Areenassa lokakuuhun 2021 asti.
* *
Paratiisi
Jarmo Lampelan alkuperäisideaan perustuvassa ja Marja Pyykön ohjaamassa Paratiisissa Riitta Havukaisen esittämä oululaispoliisi kutsutaan hätiin, kun suomalaisia alkaa kuolla Fuengirolassa.
”Meininki on ihan muuta kuin helteisellä siestalla Sevillassa tai Malagassa maanantaina lomaviikon alussa. Espanjassa vastaparina on Serranon perheestä tuttu Fran Perea. Kun oikein tutkitaan, rakastutaan. Kuusikymppinen Hilkkakin kuumenee, kun keski-ikäinen Jose suutelee. No mikä ettei, jos vaihtoehtona on dementoituva lääkäripuoliso hallitsemattomine aggressioineen.” (Anne Välinoro – lue koko teksti täältä)
Paratiisi katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.
* *
Persaukiset
”Köyhän miehen Trainspottingiksikin” tituleerattu Persaukiset (Brassic) oli yksi Britannian viime vuoden hittisarjoista. Ylen ohjelmistoon se tuli tämän vuoden kesäkuussa.
”Ilmeisen esikuvansa tavoin keskiössä on työväenluokkainen retkue, jonka elämän sisältöä ovat varastelu, hampun kasvatus teollisessa mittakaavassa ja erilaisten kemikaalien (välillä tapaturmainenkin) käyttö. Kussakin jaksossa tämä nyrjähtänyt ryhmähau saa eteensä kannattavan rikoskeikan tai haasteen, jota se lähtee ennakkoluulottomasti suorittamaan kuvitteellisessa Hawleyn kaupungissa Lancashiressä. Pikkurikolliskomedia on kuitenkin lopulta pelkkää pintaa, jonka alta loistaa humaani ihmiskuva. Mielenterveysongelmat, vähemmistöt, syrjintä, eriarvoisuus ja huono-osaisuuden periytyvyys ovat sarjan varsinainen käyttövoima, ja näitä käsitellään suurella empatialla huumorin kautta.” (Lepe Parviainen – lue koko teksti täältä)
Persaukiset katsottavissa Yle Areenassa tammikuuhun 2021 asti.
* *
Pummin päiväkirja
Pummin päiväkirja jatkaa vuonna 2017 ilmestyneen ruotsalaiselokuvan tarinaa etelätukholmalaisen Jordbron esikaupungin asukkaista ja turkkilaistaustaisen perheen vanhimman pojan Metin Turkoglun elämästä.
”Metin yrittää pitää huolta läheisistään ja muuttaa pikkurikollisen elämänsä joksikin järkeväksi, ja onnistuu siinä vaihtelevalla menestyksellä. Sarja kuvaa tilannekomedian keinoin todellisuutta ruotsalaislähiössä, jonne ambulanssi ei uskalla tulla kiviä heittävien lasten takia. Silloin hankitaan tietenkin turkkilaisyhdistyksen aloitteesta oma ambulanssi, jota myös Metin ajaa.” (Aksu Piippo – lue koko teksti täältä)
Pummin päiväkirja katsottavissa Yle Areenassa syyskuuhun 2021 asti.
* *
Rakasta minua
Solsidanista tutun Josephine Bornebuschin käsikirjoittama ja ohjaama sarja Rakasta minua seuraa kolmen sukupolven tukholmalaisten elämää iloineen ja suruineen.
”Rakasta mua on esittelytekstien mukaan draamakomedia. Arkipäivän draamaa riittää, komedia on ennemmin hiljaista hyrinää kuin hekottavaa naurua. Hyvä niin. Valovoimainen Bornebusch todistaa lahjakkuutensa myös näyttelijänä. Solsidanin Mickanista ei ole jälkeäkään. Hän osaa television vaatimat pienet eleet ja sävyt. Sarjan tapahtumat ovat rankkoja, mutta asioita käsitellään lämmöllä ja lempeydellä. Nauru ei ole ilkeää. Tästä tulee hyvä mieli.” (Marja Aaltio)
Rakasta minua katsottavissa Viaplayssa.
* *
Rauhantekijä
AJ Annalan ohjaama ja Eriikka Etholén-Pajun kirjoittama Rauhantekijä on fiktiivinen kuvaus kurdien ja Turkin välisistä rauhanneuvotteluista, mutta tarinalla on kaikupohjaa todellisuudessa.
”Irina Björklund näyttelee upeasti rauhanneuvottelijaa, jonka vakaviin kivikasvoihin ei hymynväre nouse. Hän on määrätietoinen ja suoraselkäinen neuvottelija, jota oikeudentaju ajaa eteenpäin. Ulkonäön puolesta mieleen tulee Elisabeth Rehn. Sarjan kiinnostavuutta lisää se, että sitä on kuvattu monessa maassa, muun muassa Turkissa, Espanjassa ja Saksassa. Sarjassa vilahtaa Grandassa sijaitseva historiallinen Alhambran temppeli.” (Sirpa Pääkkönen – lue koko teksti täältä)
Rauhantekijä katsottavissa Yle Areenassa.
* *
Salisburyn myrkytykset
Tositapahtumiin pohjautuvassa neliosaisessa sarjassa BBC tarttui tuoreessa muistissa olevaan tapaukseen, joka uhkasi lukemattomien henkeä ja katkoi diplomaattisuhteita.
”Salisburyn tapausta eli agentti Sergei Skripalin myrkytystä on kuvattu yhdeksi 2000-luvun suurista diplomaattisista kriiseistä. Pääministeri Theresa Mayn mukaan epäillyt olivat Venäjän sotilastiedustelun GRU:n palveluksessa ja toimivat esimiestensä käskystä. Vladimir Putinin mukaan kyseiset miehet olivat siviilejä, eikä koko tapauksessa ole mitään erikoista tai rikollista. Tarkkaan taustatutkimukseen nojaava sarja on ilmeeltään arkinen ja asiallinen. Viranomaisten ylivoimaiselta tuntuvaa tehtävää kuvataan monipuolisesti ja uskottavasti. Sarjaa katsoessa hätkähtää muistamaan, että oikeat salaiset agentit tekevät tänäkin päivänä myyräntöitä ja että jokin valtio on valmis myrkyttämään vihollisena pitämiään ihmisiä kielletyllä joukkotuhoaseella vieraan maan kamaralla sivullisista uhreista piittaamatta.” (Kimmo Ylönen)
Salisburyn myrkytykset katsottavissa Yle Areenalla 31.12.2020 asti.
* *
The Boys
Garth Ennisin ja Darick Robertsonin sarjakuvaan perustuva The Boys näyttää millainen maailma on, kun suuryhtiöt ottavat vallan ja saavat yli-ihmiset suojaamaan selustansa. Sarjan toinen tuotantokausi alkoi syyskuussa.
”Hypoteesi siitä, millainen maailma olisi jos supersankareita oikeasti olisi olemassa, on heitetty ilmaan jo monta kertaa. The Boysin perusidea ei ole uusi, mutta näin brutaalia ja kattavaa läpileikkausta amerikkalaisesta yhteiskunnasta en muista nähneeni sitten The Wiren. […] The Boys esittää kuinka yhteiskuntaa riivaa suunnaton ahneus. Kunnianhimo tunkee kaikkien kansankerrosten läpi, ja mitä viheliäisimpiä tekoja oikeutetaan uskonnolla ja menestyksen tavoittelulla.” (Petri Hänninen – lue koko arvio täältä)
The Boys katsottavissa Prime Videossa.
* *
The Comey Rule
Presidentti Donald Trumpin erottaman FBI-johtajan, James Comeyn muistelmiin perustuva sarja käy läpi tiiviissä tahdissa vuosien 2013–2017 tapahtumia, jotka tekivät Trumpin presidenttikauden kävi mahdolliseksi.
”Kun ranskalaissarja Le Bureau dramatisoi Ranskan tiedustelupalvelun kenttätyöntekijöiden arkea, niin The Comey Rulen näkökulma on Yhdysvaltain vastavakoilun johdon perspektiivi. Draama tiivistyy tiedustelutietojen poliittisissa vaikutuksissa. The Comey Rulen ansiot ovat huippunäyttelijöissä. Sekä Jeff Danielsia FBI-johtaja Comeyna että Brendan Gleesonia presidentti Trumpina on vaikea olla ihailematta, oli heidän esittämistään hahmoista mitä mieltä tahansa.” (Antti Selkokari – lue koko teksti täältä)
The Comey Rule katsottavissa HBO Nordicilla.
* *
The Crown
Britannian kuningasperheen elämää kuvaavan draamasarjan neljännellä tuotantokaudella uusina hahmoina päähenkilöiden joukkoon nousivat prinsessa Diana sekä Margaret Thatcher.
”Koen sarjan samanaikaisesti sekä puolifiktiivisenä opetusvideona että viihteellisenä hyvän mielen sarjana. Välillä haaveilen olevani osa kruununperhettä mutta sitten taas muistan maalliset vapauteni. Sama ilmiö tapahtui seuratessani aikoinaan Downton Abbeyta: oma elämä tuntuu niin kovin tavalliselta ja koruttomalta kaiken tuon rojaalin ja arvokkaan edessä. Raskas on kruunun taakka mutta The Crownin myötä olen rakastunut brittimonarkiaan uudelleen.” (Janica Brander – lue koko teksti täältä)
The Crown katsottavissa Netflixissä.
* *
The Good Lord Bird
James McBriden romaaniin perustuva historiallinen draama kertoo orjuuden vastaisesta taistelusta 1850-luvun Kansasissa.
”The Good Lord Bird on mainion energinen, huumorilla höystetty pala historiaa, sopivan rosoinen ja kivasti yliampuva veto. Ethan Hawke on mainiossa vedossa pääroolissa saarnamiehenä, joka opettaa ja lopettaa kuudestilaukeavilla. Daveed Diggs herkuttelee elämää (ja ehkä universumiakin) suurempana Frederick Douglassina. Päivän aiheina rasismi, vallankäyttö, sukupuoliroolit ja uskonto. Totuus venyy ja raudat paukkuu.” (JT Lindroos – lue koko teksti täältä)
The Good Lord Bird katsottavissa HBO Nordicilla.
* *
The Great
Australialaisen Tony McNamaran käsikirjoittama, ”satunnaisesti” tositapahtumiin perustuva satiirinen uutuussarja kertoo Venäjän keisarinnasta Katariina Suuresta, jota esittää Elle Fanning.
”McNamara ei ole jämähtänyt historiafaktoihin, vaan tekee draamaa ihmisistä, heidän tunteistaan, haluistaan ja pyrkimyksistään. Keskenään vallasta kilpailevien kruunupäiden maailma tarjoaa dramaattisen näyttämön kuin luonnostaan, ja The Great -sarjan kutkuttava valtataistelu lähteekin liikkeelle siitä, kun vastavihitty keisarinna hoksaa olevansa naimisissa ääliön kanssa.” (Kaarina Lehtisalo – lue koko teksti täältä)
The Great katsottavissa HBO Nordicilla.
* *
The Politician
The Politician kertoo kunnianhimoisesta rikkaan perheen adoptiopojasta, joka haluaa Yhdysvaltojen presidentiksi. Sarjan toinen tuotantokausi julkaistiin kesällä.
”Nuorten poliitikkojen kamppailussa keinoja ei kaihdeta, sillä pienetkin vastoinkäymiset saattavat vaarantaa pitkän tähtäimen tavoitteet. Luokkatoverit nähdään vain pelinappuloina, joilla on hyviä tai huonoja ominaisuuksia kampanjan kannalta. Kaikessa kyynisyydessään sarja viihdyttää siinä määrin, että kahden kauden jälkeen tekisi heti mieli nähdä lisää.” (Riikka Oksanen – lue koko teksti täältä)
The Politician katsottavissa Netflixissä.
* *
Twin
Kahdeksanosainen norjalaissarja Twin pelaa identtisten kaksosten aiheuttamalla sekaannuksella. Sarja on poistunut Yle Areenan ohjelmistosta, jonne se tuli aivan vuoden 2019 lopulla.
”Kristofer Hivju on erinomainen pälyilevänä, säikkynä hahmona, jollaiseksi hän muuttuu, kun pitäisi koettaa olla joku muu kuin oikeasti on. Erityispisteet sarja saa kauniista Lofoottien maisemista. Norjalaissarjoja katsellessa sitä tuntee itsekin olevansa reipas ulkoilmaihminen.” (Kirsi Haapamatti – lue koko teksti täältä)
* *
Unorthodox
Deborah Feldmanin muistelmiin perustuva sarja kertoo vanhakantaiseen, New Yorkin Williamsburghissa elävään hasidijuutalaisyhteisöön kuuluvan ja siitä irti pyristelevän nuoren naisen tarinan.
”Juonikuvio voisi olla mistä tahansa viihdesarjasta. Unorthodox onnistuu kuitenkin ylittämään itsestäänselvyydet. On mahtavaa kuunnella jiddišinkielistä replikointia. Hasidijuutalaisten kulttuuria ja tapojen yksityiskohtia on kuvattu mahdollisimman totuudenmukaisesti. Yhteisön ahdasmielisyyskin on tavallaan loogista: sen taustalla on pahin mahdollinen trauma, sillä yhteisön ovat perustaneet toisen maailmansodan natsivainoista Yhdysvaltoihin paenneet juutalaiset.” (Katri Kovasiipi – lue koko teksti täältä)
Unorthodox katsottavissa Netflixissä.
* *
Valeria
Kirjailijaksi haluavasta nuoresta naisesta kertova espanjalaissarja on kuin Sinkkuelämää millenniaaleista.
”Valeriassa on paljon paljasta pintaa, pirskeitä ja parisuhteiden keskellä tuskailua. Seksuaalisuutta, sukupuoli-identiteettejä ja nuorten aikuisten kasvamisen kipuilua kuvaava sarja suo viihdykettä, kiusaantumisia ja tuttuutta tavalla, joka keventää arkista harmautta espanjalaisittain. Vamos, ja cavaa lasiin!” (Kaisa Läärä – lue koko teksti täältä)
Valeria katsottavissa Netflixissä.
* *
White Wall
Suomalaisvoimin luotu ja Suomessa kuvattu ruotsalaistuotanto on sekoitus ekotrilleriä ja hengellismystisiä ulottuvuuksia sisältävää fantasiaa.
”Ydinjätteen sijoitusluolaa poraava työporukkaa törmää mystiseen valkoiseen seinään, joka pistää koko projektin uusiksi ja tuo paineita pienen paikkakunnan ihmissuhteisiin. Laitamilla härrää luontoaktivistia ja laitoksen kansainvälistä omistajaa. Mukana on Eero Milonoff tympeäilmeisenä vartijana ja Anna Paavilainen ekoaktivistina sekä lauma monista tv-sarjoista tuttuja ruotsalaisnäyttelijöitä.” (Eija Niskanen – lue koko teksti täältä)
White Wall katsottavissa Yle Areenassa vuoteen 2025 asti.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Vuoden 2020 erinomaiset: Muun muassa näistä 400 asiasta tänä vuonna kiitämme
Joulukuun aikana Kulttuuritoimitus on julkaissut viisitoista koostetta vuoden erinomaisista asioista kulttuurin eri osa-alueilla kirjallisuudesta musiikkiin ja teatterista elokuviin. Tästä pääset lukemaan niistä jokaisen.
Vuoden 2020 erinomaiset #15: Sirkus & Sekalaiset
Sarjassa esitellään kuluneen vuoden erinomaisia asioita kulttuurin eri aloilta. Viidentenätoista ja viimeisenä vuorossa ovat sirkusesitykset sekä kaikki sekalainen, joka ei sujahtanut sopivasti juttusarjan aiempiin osiin.