Eero Milonoff (oik.) on mukana ruotsalaisessa White Wall -sarjassa. Kuva: Yle
Parasta juuri nyt -palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Eija Niskanen on seurannut ruotsinkielistä ekotrilleriä, katsonut klassikkoelokuvia ja tuijotellut taivaalle.
1
White Wall on Aleksi Salmenperän ruotsalaistuotanto, mutta se kuvattiin Suomessa. Mukana on Eero Milonoff tympeäilmeisenä vartijana ja Anna Paavilainen ekoaktivistina sekä lauma monista tv-sarjoista tuttuja ruotsalaisnäyttelijöitä. Molemmat suomalaiset puhuvat sujuvasti ruotsia.
Sarja on mielenkiintoinen sekoitus ekotrilleriä ja hengellismystisiä ulottuvuuksia sisältävää fantasiaa. Ydinjätteen sijoitusluolaa poraava työporukkaa törmää mystiseen valkoiseen seinään, joka pistää koko projektin uusiksi ja tuo paineita pienen paikkakunnan ihmissuhteisiin. Laitamilla härrää luontoaktivistia ja laitoksen kansainvälistä omistajaa.
White Wall on katsottavissa Yle Areenassa.
2
Teeman elokuvafestivaalin suorat tv-esitykset päättyivät sunnuntaina, mutta elokuvat ovat vielä nähtävissä Areenassa. Sarja oli oman muistini mukaan jo yhdeksän vuotta vietetyn Yle Teeman jokasyksyisen elokuvaviikon kovin ohjelmasuunnittelultaan.
Monia elokuvia yhdistävä teema oli matka, joka korostui myös viikon mainiossa trailerissa, jossa ajetaan autolla sateessa. Takapenkillä läähättää mystinen koira.
Viikko nosti naisia hyvin esille: Gena Rowlandsin tähdittämä, gangsterielokuvaa vinosti sivusta lainaava Gloria oli aikoinaan itselleni voimaannuttava elokuva, siihen aikaan harvinainen kuvaus toimivasta naisesta – eikä keski-ikäinen nainen ase kädessä mafiosoja uhkailemassa ole valtavirtaa vieläkään. Ridley Scottin Thelma ja Louisen uudelleenkatselu todisti, että elokuva on klassikko, eikä sikailevien miesten määrä ole maailmasta vähentynyt, joten elokuva resonoi uusille naispolville.
Muita hienoja elokuvia olivat musiikin ympärille tarinansa kietovat puolalainen Cold War ja maailman paras rock-elokuva, Kirill Sebrennekovin neuvostorockpioneereista kertova Kesä. Ja tietysti Hirokazu Kore-edan talousliberalismin perheuhreista kertova Parasiten sisarkuvaus Shoplifters.
3
Helsingin yliopiston Tiedekulma on järjestänyt monia tapahtumia, luentoja, paneelikeskusteluja, tutkijoiden puheenvuoroja ja vastaavia. Nyt tapahtumat ovat luonnollisesti verkossa keskiviikkoisin kello 16 ja tallenteet nähtävillä. Keskustelua löytyy radikalismista, taloudesta ja luonnollisesti koronasta.
4
Loppuvuoden taivasilmiöt ovat taas mahtavia. Hämyisiä pilviä, niiden läpi kuultava aurinko tai kuu. Sateisessa lokasäässäkin on runollisuutta.
5
Mursin käteni kaatuessani ja minut kärrättiin Töölön tapaturma-asemalle. Hoito oli mahtavaa: iloisia ja reippaita lääkäreitä ja hoitajia ja kaikki sujui jouhevasti. Olen suuri julkisen terveydenhoidon kannattaja ja koronan ja tämän tapaturmani myötä yhä enemmän. Niin ja antakee hoitajille lisää liksaa.
Eija Niskanen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (9.9.2024): Hirviö & Helmikki, Ilmarin ihmelääke, Noitatuulen kuiskaus, Inside Out 2, Yökyöpelit
Petri Hänninen on lukenut lasten- ja nuortenkirjoja, sekä käynyt elokuvissa ja kiertävässä teatterissa.
Parasta juuri nyt (3.9.2024): Oxen, Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä, Teatteri Sirkus Suosalo
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Minna Kääntän listalla on trilleriä, esitelmää ja monologia.