Vuoden 2020 erinomaiset #2: Dokumenttisarjat

02.12.2020
TigerKing

Joe Exoticin erikoispuuhista syntyi dokkarihitti Tiger King. Kuva: Netflix

Sarjassa esitellään kuluneen vuoden erinomaisia asioita kulttuurin eri aloilta. Toisena vuorossa ovat dokumenttisarjat Tiger Kingistä The Last Danceen ja Jari Tervon Koivistosta Ken Burnsin Countrymusiikkiin.

Seuraavassa Kulttuuritoimituksen tekijät esittelevät kuusitoista kuluneen vuoden erinomaista dokumenttisarjaa. Esitellyt teokset eivät ole paremmuus- vaan aakkosjärjestyksessä sarjan nimen mukaan.

Lista ei ole äänestyksen tai haudanvakavan komiteamietinnön tulos; siltä ei siis välttämättä löydy aivan jokaista vuoden viidestätoista parhaasta dokumenttisarjasta.

Jokainen esitellyistä sarjoista on kuitenkin ansainnut paikkansa listalla olemalla erinomainen – ainakin tekstin kirjoittajan mielestä.

Huom! Tästä listauksesta et löydä dokumenttielokuvia. Niistä kirjoitettiin juttusarjan ensimmäisessä osassa. Kaikki Vuoden 2020 erinomaiset -sarjassa julkaistut jutut pääset lukemaan täältä.

* *

Challenger: Viimeinen lento

Netflixin neliosainen dokumenttisarja kertoo NASAn Challenger-avaruussukkulan vuoden 1986 tuhoutumisesta, siihen johtaneista asioista ja niiden seurauksista.

”Jälkiviisain silmin katastrofi näyttää vääjäämättömältä; avaruuteen oli lennettävä, koska avaruuteen oli lennettävä. Onnettomuuteen johtaneet ongelmat eivät tulleet yllätyksenä kenellekään, mutta riski haluttiin ottaa – vaikka vaihtoehtona olisi ollut odotella lämpimämpiä kelejä. Yksi Challengerin matkustajista oli Sharon Christa McAuliffe, 37-vuotias opettaja, josta piti tulla ensimmäinen avaruuslennolle osallistunut siviili. McAuliffen oli tarkoitus pitää avaruuslennolla kaksi oppituntia, joita koululaiset ympäri maailman olisivat seuranneet television välityksellä.” (Antti Lähde – lue koko teksti täältä.)

Challenger: Viimeinen lento katsottavissa Netflixissä.

* *

Countrymusiikki

Dokumentaristi Ken Burnsin 8-osaisessa sarjassa käytiin läpi amerikkalaisen perinnemusiikin tarinaa 1900-luvun alusta nykypäivään. Sarja oli kesällä katsottavissa Yle Areenalla.

”Käsitellessään yhtä musiikkityyliä Ken Burns tulee kronikoineeksi myös kokonaista yhteiskuntaa. Kantri on elänyt tähän päivään asti todellisena ’kansanmusiikkina’, joka on reagoinut nopeasti niin teknologiseen kehitykseen kuin poliittiseen ilmapiiriinkin. Toki nykypäivän Yhdysvallat on yhteiskuntana monin tavoin loukkaavan sivistymätön ihmiskunnan häpeäpilkku, mutta toisaalta myös aika järjettömän suuri ja auttamatta romanttisen vivahteikas jättikulttuuri, josta nyt vain on hirveän kiva kuulla Countrymusiikin kaltaisia suuria tarinoita.” (Mikael Mattila – lue koko teksti täältä.)

* *

Hilary Rodham Clinton

Nanette Bursteinin ohjaama Hilary Rodham Clinton antaa paljon niillekin, jotka eivät ole yhdysvaltalaispoliitikon ihailijoita. Alkuvuodesta Sundancen ja Berliinin elokuvajuhlilla esitetty neliosainen sarja tuli suomalaisten katsottavaksi kesäkuussa.

Hilary Clintonin tarinan kautta avautuu paljon Yhdysvaltain viimeisen 50 vuoden poliittisesta ilmapiiristä: demokraattien ja republikaanien jakama kansa, naisten aseman muutos, poliittisen uran vaatimukset naiselle saavat kaikki oivan käsittelyn. Erot naisten asemassa Yhdysvalloissa verrattuna Suomeen ovat myös selvät. Clinton on monelle ristiriitainen hahmo: hän on tiennäyttäjäksi edennyt naispoliitikko, joka nousi miltei huipulle, mutta myös jollain lailla teflonpintaisen maineessa.” (Eija Niskanen – lue koko teksti täältä.)

Hilary Rodham Clinton katsottavissa Yle Areenassa vuoteen 2022 asti.

* *

I’ll Be Gone in the Dark

Kuusiosainen rikosdokumenttisarja perustuu Michelle McNamaran kirjoittamaan kirjaan, joka käsittelee 1970- ja 1980-luvuilla Kaliforniaa piinannutta sarjaraiskaajaa ja -murhaajaa, ”Golden State Killeriä”. Kirja on julkaistu suomeksi nimellä Katoan yön pimeyteen (Atena, 2019).

”Ollakseen kuusiosainen sarja raaoista seksuaalirikoksista ja murhista, on ehkä yllättävää, että I’ll Be Gone in the Dark onnistuukin juuri tässä – inhimillisyydessä. Se ei kavahda näyttää karmeiden väkivallantekojen todellisia ja pitkäaikaisia seurauksia, mutta ei myöskään mässäile niillä. Selviytyjien kertomina tapahtumat saavat sävyn, joka liian usein tässä genressä jää kuulematta: me olemme ihmisiä, emmekä ansainneet tätä yhtään sen enempää kuin sinäkään.” (Riikka Oksanen – lue koko teksti täältä.)

I’ll Be Gone in the Dark katsottavissa HBO Nordicilla.

* *

Jeffrey Epstein: Sikamaisen rikas

Neliosainen dokumenttisarja kertoo yhdysvaltalaisesta miljonääriliikemiehestä, alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista syytetystä Jeffrey Epsteinista (1953–2019).

”Kaikki silmäätekevät tunsivat Jeffrey Epsteinin, mutta kukaan ei tiennyt hänestä juuri mitään. Taitavasti jälkensä peittänyt, karismaattinen Epstein sai hyväksikäyttää alaikäisiä tyttöjä ja nuoria naisia vuosikausia ennen kuin hän jäi kiinni. Kiinnijääminenkään ei Epsteinia hillinnyt. Kun Epstein tuomittiin ensimmäisen kerran vankeuteen, hänen annettiin tehdä töitä pilvenpiirtäjätoimistossaan kuutena päivänä viikossa. Sheriffi valvoi Epsteinia, mutta tämä tilaili tyttöjä toimistoonsa helikopterilla. Irvokkainta on se, että Epstein onnistui kääntämään uhrit syyllisiksi. Useita heistä syytettiin prostituutioista, vaikka he olivat pedofiilin uhreja.” (Janica Brander – lue koko teksti täältä.)

Jeffrey Epstein: Sikamaisen rikas katsottavissa Netflixissä.

* *

KoivistoYle

Toimittaja ja kirjailija Jari Tervo sekä presidentti Mauno Koivisto. Kuva: Yle

Koivisto

Marjo Vilkon ja Jari Tervon kahdeksanosainen dokumenttisarja kertoo presidentti Mauno Koiviston (1923–2017) elämänvaiheista. Sarja tuli katsottavaksi Yle Areenaan viime vuoden tapaninpäivänä.

”Minkä toimittajan olemmekaan saaneet takaisin aionien mittaisen piinan, Uutisvuodon syövereistä! Jari Tervo keskittyi viime vuodenvaihteessa Kekkosen tarinaan, ja nyt olemme saaneet nauttia Marjo Vilkon käsikirjoittamasta ja Tervon liidaamasta Mauno Koiviston uran ja persoonan syväluotauksesta. Sekä televisio että radio ovat mukana tässä projektissa, joka on antanut paljon uutta pohdittavaa kotimaan lähihistoriasta. Kiitos Koiviston, olemme tänään vielä yhden päivän vapaalla, ja, uskoisin, täysin kypsyneinä juhlapyhiin. Koiviston edesauttama muutamien arkipyhien palauttaminen ’oikeille’ paikoilleen on jakanut kansaa säätämishetkestä lähtien.” (Tiina Nyrhinen – lue koko teksti täältä.)

Koivisto katsottavissa Yle Areenassa vuoteen 2022 asti.

* *

Logged In

Sami Kieksin viisiosainen dokumenttisarja kertoo viiden parikymppisen suomalaismiehen elämästä. Heistä yhdelläkään ei ole töitä tai opiskelupaikkaa. Sarja sai ensiesityksensä Ylellä helmikuussa.

”Sarjan jokaisessa jaksossa seurataan erikseen nuorten miesten selviytymistä arjen haasteista, elämänhallinnan pulmista ja tunne-elämän säätelystä. Miehiä yhdistää sama asia: pelimaailma ja sen sisälle uppoutuminen (pakeneminen). Terapeuttina nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lähellä ja koskettavat minua. Syrjäytyminen on pahimmillaan hengenvaarallinen asia, minkä eskaloituminen voi olla joskus pienestä kiinni. Sosiaalisten suhteiden luominen ja ylläpitäminen voi olla jollekin elämän vaikein asia. On tärkeää tiedostaa, etteivät asiat, jotka ovat monille elämän perusasioita, ole kaikille helppoja.” (Miia Lepola – lue koko teksti täältä.)

Logged In katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

* *

Lähiöiden finest

Ruotsalaisen musiikkivideo-ohjaaja Saga Berlinin lyhytdokumenttisarja kertoo Suomen pääkaupunkiseudun nousevista maahanmuuttajataustaisista artisteista. Kahdeksanosainen sarja tuli Yle Areenaan lokakuussa.

”Lähiöiden finest esittelee liudan suurelle yleisölle vielä tuntemattomia rapin ja r’n’b:n eri alalajien tekijöitä. Mukana ovat muun muassa Nisa, OPA, Djangomayn, Cavallini & Shrty, Cvshbaby, Kevin Tandu, Kingfish sekä North Side Finest -kollektiivi. He kertovat mutkattomasti suhteestaan Suomen musiikkikulttuuriin ja Helsingin pienuuteen ja sisäänpäinlämpiävyyteen. Omaperäisten artistien kosiskelemattomuus ja yllättävän kovakin kunnianhimo tulee selväksi. Useat ovat valinneet kielekseen suomen tai mahtavia riimipareja tuottavan englanti-suomi-yhdistelmän.” (Lepe Parviainen – lue koko teksti täältä.)

Lähiöiden finest katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

* *

Richard Nixonin nousu ja tuho

CNN:n neliosainen dokumenttisarja Tricky Dick kertoo Yhdysvaltain 37. presidentistä Richard Nixonista (1919–1994). Sarja tuli suomalaiskatsojien nähtäväksi heinäkuussa.

”Richard Nixonin poliittiseen uraan perehtyminen on kiinnostavaa Trumpin aikakaudella. Nixon oli suurisuiseen Trumpiin verrattuna verbaalisesti kuiva, ja hän oli lähtöisin vaikeista oloista, mutta näitä presidenttejä yhdistää häikäilemättömyys. Tekikö valta Nixonin vauhtisokeaksi, vai koituiko hänen tuhokseen epävarmuudesta kumpuava neuroottisuus?” (Janica Brander – lue koko teksti täältä.)

Richard Nixonin nousu ja tuho katsottavissa Yle Areenassa vuoteen 2022 asti.

* *

Song Exploder – How Music Gets Made

Netflixin musiikkidokumenttisarjassa selvitetään menestyskappaleiden taustoja, syntyä, olemusta ja vaikutusta. Sarjan neljä ensimmäistä lokakuussa julkaistua jaksoa saavat jatkoa 15.12.2020, jolloin käsittelyyn otetaan Nine Inch Nailsin, Dua Lipan, The Killersin ja Natalia Lafourcaden hitit.

”Esimerkiksi R.E.M.:n Losing My Religionia käsittelevä jakso pääsee hyvin kiinni siihen, mitä taianomaista oli vuonna 1991 julkaistussa melankolisessa kappaleessa, jossa soi trendien vastaisesti mandoliini ja jossa ei ollut varsinaista kertosäettä. Dokumentti palauttaa ääneen koko athensilaisnelikon mukaan lukien vuonna 1997 yhtyeen jättäneen rumpali Bill Berryn. R.E.M.-fanille tämä ihastuttava jakso on ihan pakollista katsottavaa.” (Tomi Nordlund – lue koko teksti täältä.)

Song Exploder – How Music Gets Made katsottavissa Netflixissä.

* *

SunderlandNetflix

Sunderlandin jalkapallojoukkueen kannattajien viime vuodet ovat olleet piinallisia joukkueen valahdettua Englannin Valioliigasta kolmannelle sarjatasolle. Kuva: Netflix

Sunderland ’Til I Die

Pohjoisenglantilainen jalkapalloseura Sunderland A.F.C. yrittää paluuta parrasvaloihin. Ensimmäisellä tuotantokaudella kolmannelle sarjatasolle vajonnut seura tavoittelee nousua dokumenttisarjan kakkoskaudella, joka julkaistiin Netflixissä toukokuussa.

”Sarja kertoo paitsi modernin jalkapallobisneksen perinpohjaisesta järjettömyydestä ja kestämättömyydestä, myös itsekunnioituksensa kanssa kamppailevasta saarivaltakunnan syrjäisestä kolkasta, jossa jalkapallon merkitystä yhteisön elämälle ei voi liikaa korostaa. Yllätyshitiksi muodostuneesta sarjasta julkaistiin nyt toinen tuotantokausi. Uudet omistajat tuovat heti ensimmäisessä jaksossa mukanaan uudet tuulet. Stadionille ei marssita enää Prokofjevin tahtiin – vaan trancen.” (Antti Lähde – lue koko teksti täältä.)

Sunderland ’Til I Die katsottavissa Netflixissä.

* *

Taiteilijoiden mielimaisemat

Kahdeksanosainen sarja tutkii taiteilijan ja ympäristön välistä suhdetta eri aikakausina. Sarja ilmestyi Yle Areenan valikoimaan syyskuussa.

”Alkuperäinen nimi Inspired kuvaa sarjaa ehkä paremmin kuin kömpelö käännös, josta kieltämättä tulee mieleen vanha Lauri Viidan sanaleikki: Mikä on mieliruokasi? Entä mielisairautesi? Sarja vierailee muun muassa Yves Saint Laurentin puutarhassa Marrakechissä, minimalisti Donald Juddin käsittämättömän upeassa galleriakompleksissa Marfassa, brutalistiarkkitehti Tadao Andon suunnittelemalla Naoshiman taidesaarella ja Ragnar Kjartanssonin matkassa Islannissa. Mitä parhainta nojatuolimatkailua.” (Janne Laurila – lue koko teksti täältä.)

Taiteilijan mielimaisemat katsottavissa Yle Areenassa vuoteen 2023 asti.

* *

Team Whack – kaikki on hakkeroitavissa

Hakkereista kertovat kotimaisen dokumenttisarjan viimevuotinen avauskausi sai toukokuussa jatkoa seitsemän jakson verran. Jani Pyylammen ohjaama sarja on osa Ylen Docstop-dokumenttisarjaa.

”Visuaaliset kliseet, kuten vilisevä ohjelmakoodi ja epäkäytännöllisen hämärä tilannehuone, ovat selvästi kieli poskessa tehtyjä ratkaisuja. Kahvia kuluu kuin Lisbeth Salanderilla aikoinaan. Hakkerit ovat ylikorostetun mukavanoloisia ja itsevarmoja, ja he tuntuvat tietävän täsmälleen miten luottamus synnytetään. Noloihin tilanteisiin ajetut sivulliset he päästävät jatkamaan elämäänsä sen enemmittä nöyryytyksittä. Sarja jättää hieman valveutuneemmankin katsojan lievästi hämilleen: voiko noin tosiaan tehdä? Eikö ohjelmaan osallistuneet yritykset ammu itseään jalkaan pahemman kerran? Valheellisen tunteen yksityisyydensuojasta ja tietoteknisten järjestelmien tietoturvasta sarja romuttaa onnistuneesti.” (Lepe Parviainen – lue koko teksti täältä.)

Team Whack – kaikki on hakkeroitavissa katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

* *

The Last Dance: Kerran vielä, Bulls

Netflixin huhtikuussa julkaistu urheiludokumenttisarja kertoo Chicago Bullsin NBA-koripallojoukkueen 1990-luvun suuruudenvuosista sekä erityisesti Michael Jordanista, lajin historian menestyneimmästä yksilöstä.

”57-vuotias Jordan kertaa dokumentissa mennyttä jättäen itsestään ristiriitaisen ja samalla kiinnostavan kuvan. Sarjan myötä tajuaa, kuinka hirvittävää on olla jossain asiassa maailman paras ja tunnetuin. Samalla dokkari kuvaa hyvin sitä, mikä kaiken menestyksen mahdollisti: käsittämättömiä mittasuhteita saanut kilpailuhenkisyys teki Jordanista välillä hyvin raskasta seuraa.” (Tomi Nordlund – lue koko teksti täältä.)

The Last Dance: Kerran vielä, Bulls katsottavissa Netflixissä.

* *

Tiger King: Villi ja vaarallinen tiikeribisnes

Vuoden yllättävin hittidokumenttisarja kertoo ällistyttävän tarinan oklahomalaisesta eläintarhanpitäjästä Joe Exoticista, joka päätyi vankilaan palkkamurhan yrityksestä. Netflix julkaisi kahdeksanosaisen sarjan maaliskuussa.

”Joe vetoaa tunteisiin, ja dokumentin aikana hänestä alkaa jopa pitää. Hän on niin aito kaikessa dynamiittienräjäyttelyssään ja uhkausvideoidenrustailussaan. Joe toimii ajattelematta seurauksia, ja innostuu varauksetta omista ideoitaan, olivatpa ne kuinka viiripäisiä tahansa. Sarjan edetessä Joen luulee oppineensa tuntemaan, mutta aina hänestä kaivetaan esiin jokin uusi asia tai piirre. Lopulta alkaa tuntua että voiko tämä edes olla totta. Mitä jos koko juttu on pelkkää vedätystä? Mutta kukaan ei voisi keksiä mitään tällaista, koko sarja on aivan liian älytön ollakseen muuta kuin totta.” (Petri Hänninen – lue koko arvio täältä.)

Tiger King: Villi ja vaarallinen tiikeribisnes katsottavissa Netflixissä.

* *

Trumpin ensimmäinen kausi

Yle nimesi USA:n presidentinvaalien alla esitetyn BBC:n kolmiosaisen dokumentin varovaisesti Trumpin ensimmäiseksi kaudeksi. Kameroiden eteen marssitetaan pois potkittuja neuvonantajia ja sisäpiiriläisiä.

”Neljä vuotta sitten Valkoiseen taloon muutti valinnastaan itsekin yllättynyt tosi-tv-tähti, joka nimitti ympärilleen itseäänkin kokemattomampia neuvonantajia. Skandaalista toiseen rynninyt presidentti jatkoi valheisiin ja loanheittoon perustunutta vaalikampanjaansa koko nelivuotiskautensa ajan ja ammensi voimaa uskollisten kannattajajoukkojen edessä. Törkypuheita ja salaliittoteorioita viljellyt patologinen valehtelija teki kaikkensa romuttaakseen yhteiskunnan instituutiot. Todellisuuden vääristely ei toiminut viruksen torjunnassa, vaan koronakriisi päätti historian erikoisimman presidenttikauden. Trumpin vaiheista kertova käsikirjoitus olisi vielä vähän aikaa sitten ollut epäuskottava farssi.” (Tommi Liljedahl)

Trumpin ensimmäinen kausi katsottavissa Yle Areenassa maaliskuuhun 2021 asti.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua