Sekakäyttäjien eläintarha – Tiger King -dokumenttisarjassa vieraillaan Joe Exoticin valtakunnassa

11.04.2020
Pääkuva 1 1

Sarja-arvostelu: Netflixin tämän hetken hittisarja Tiger King: Villi ja vaarallinen tiikeribisnes on ällistyttävä dokumentti oklahomalaisesta eläintarhanpitäjästä Joe Exoticista, joka päätyi vankilaan palkkamurhan yrityksestä. ”Huumehöyryjen hälvennyttyä tarhan työntekijät tuntuvat kuin heränneen lumouksesta”, Petri Hänninen kirjoittaa.

Netflixin tämän hetken kovimmassa hittisarjassa ei ole lohikäärmeitä, vampyyreja eikä zombeja. Tiger King: Villi ja vaarallinen tiikeribisnes (Tiger King: Murder, Mayhem and Madness) on dokumentti takatukkaisesta asehullusta Joe Exoticista, ja hänen yli kahdestasadasta tiikeristään.

Joe Exotic ei mahdu yhteen lauseeseen, tuskin edes tähän juttuun. Joe on elämää suurempi. Hän on itsekeskeinen, mediahakuinen, manipuloiva, vainoharhainen ja pakkomielteinen. Päähänpinttymä eläinaktivisti Carole Baskinista vei hänet lopulta tuhoon. Joe sai 22 vuoden vankeustuomion palkkamurhan yrityksestä ja tiikerien tappamisesta.

Parhaiten hänet kiteyttää lause: ”Onko Amerikka valmis ensimmäiseen punaniskaiseen, asehulluun, takatukkaiseen, tiikerilliseen, polygamistihomoon presidenttiin?” Niin, presidenttiin. Joe Exotic oli presidenttiehdokkaana vuonna 2016.

Yhdysvalloissa elää enemmän tiikereitä vangittuna kuin koko maailmassa vapaana luonnossa. Yhdysvalloissa on lukuisia, yksityisiä ns. ”tienvarsieläintarhoja” sekä kiertäviä näyttelyitä, joissa ihmiset pääsevät halailemaan villieläinten pentuja. Liian isoiksi ja vaarallisiksi kasvettuaan eläimet usein tapetaan.

Joseph Schreibvogel a.k.a Joseph Allen Maldonado-Passage a.k.a Joe Exotic omisti Greater Wynnewood Exotic Animal Park -nimisen eläintarhan Oklahomassa. Sen lisäksi hän on esiintynyt muun muassa taikurina ja countrymuusikkona ja ollut naimisissa kahden miehen kanssa yhtä aikaa.

Eläintarhan työntekijät olivat maankiertäjiä ja kodittomia, jotka saivat turvapaikan eläintarhasta. He tekivät 10–12-tuntisia työpäiviä eläinten hoitajina, seitsemänä päivänä viikossa. Joe maksoi heille palkkaa noin satasen viikossa. Työhön kuului lounasetu: jokainen sai ottaa Walmartin jätelihalastista vanhentunutta ruokaa ennen kuin loput annettiin eläimille. Samalla lihalla pyöritettiin ilmeisesti eläintarhan pitseriaakin.

Eläintarhassa järjestettiin kävelykierroksia, häitä ja lastenkutsuja, joita isännöivät ystävälliset ja hampaattomat metamfetamiinin käyttäjät. Sarjassa järjen ääntä edustaa aidosti huolissaan oleva paikallinen poliisi.

VIDEO: Here Kitty Kitty -musiikkivideo, jossa Joe Exotic väittää Carole Baskinin murhanneen ex-aviomiehensä.

Tässä sarjassa ei ole hyviksiä ja pahiksia. Kaikki ovat pahiksia. Jokainen esitelty eläintarhanpitäjä on itsekeskeinen ja manipuloiva, eikä heidän menneisyytensä eikä nykyisyytensäkään kestä päivänvaloa.

Joe Exotic joutui varhain eläinoikeusaktivisti Carole Baskinin maalitauluksi, ja vastasi omalla karkealla ja asehullulla tyylillään. Eikä osannut lopettaa. Hän tehtaili vuosien varrella suorastaan törkeitä uhkausvideoita.

Hipahtavan Carole Baskinin Big Cat Rescue -eläintarhassa työntekijät eivät saa lainkaan palkkaa. Kaikki tekevät vapaaehtoistyötä, ja paikoin kissaeläimet elävät vielä huonommissa oloissa kuin Joe Exoticin eläintarhassa. Bhagavan ”Doc” Antlen eläintarhassa teini-ikäiset työntekijät ylenevät urallaan Antlen sängyn kautta.

Minulle tulee näistä tyypeistä mieleen The Wire -tv-sarja. Eikö tuossa ole ilmielävänä Proposition Joe, ja tuossa Snoop.

Joe Exotic osallistui vuoden 2016 presidentinvaaleihin itsenäisenä ehdokkaana. Vuonna 2018 hän pestasi paikallisen Walmartin asemyyjän kampanjapäällikökseen, ja pyrki Oklahoman Libertaristipuolueen kuvernööriehdokkaaksi. Hän sai 664 ääntä, kun voittaja Chris Powell sai 1740 ääntä.

Joe oli naimissa kahden miehen kanssa, joista molemmat olivat heteroita. Kun narkkari pääsee pohjattomalle aineiden lähteelle, hän muuttaa tarvittaessa vaikka seksuaalisia mieltymyksiään. Aviomiesten ilmeet kertovat enemmän kuin teot.

Joen jouduttua vankilaan, ja huumehöyryjen hälvennyttyä, tarhan työntekijät tuntuvat kuin heränneen lumouksesta. Moni on ottanut elämässään uuden suunnan.

Kaikki nämä ihmiset, niin työntekijät kuin omistajatkin, kaipaavat niin kipeästi hyväksyntää että heitä käy sääliksi. Vaaralliset eläimet kohottavat itsetuntoa, ja korvaavat sen rakkauden ja luottamuksen, mikä heidän elämästään puuttuu.

* *

Joe vetoaa tunteisiin, ja dokumentin aikana hänestä alkaa jopa pitää. Hän on niin aito kaikessa dynamiittienräjäyttelyssään ja uhkausvideoidenrustailussaan. Joe toimii ajattelematta seurauksia, ja innostuu varauksetta omista ideoitaan, olivatpa ne kuinka viiripäisiä tahansa.

Sarjan edetessä Joen luulee oppineensa tuntemaan, mutta aina hänestä kaivetaan esiin jokin uusi asia tai piirre. Lopulta alkaa tuntua että voiko tämä edes olla totta. Mitä jos koko juttu on pelkkää vedätystä? Mutta kukaan ei voisi keksiä mitään tällaista, koko sarja on aivan liian älytön ollakseen muuta kuin totta.

Silti tämäkin on vain pintaraapaisu Joe Exoticiin ja hänen elämäänsä. Joe on jossain vaiheessa väittänyt olleensa poliisipäällikkönä pienessä sivukonttorissa, hän ei itse levyttänyt eikä laulanut musiikkikappaleitaan, eikä hänen huume- ja alkoholiongelmaansa kommentoida kuin yhdellä lauseella. Jotain on vieläkin jätetty pois.

Petri Hänninen

Tiger King: Villi ja vaarallinen tiikeribisnes katseltavissa Netflixissä.