Parasta juuri nyt (11.3.2020): Aurinkoiset päivät, Vastavirta, Näsinneula, Logged In, Pat Metheny Group

11.03.2020
LoggedInSarja

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Miia Lepola on seurannut pelimaailmaan paenneita nuorukaisia ja miettinyt Vastavirran seinien sisään mahtuvia tarinoita.

1

Harmaata on jatkunut jo tarpeeksi. Kaipaan lämpöä ja aurinkoa. Muutama päivä sitten ne käväisivät. Kaipaan sitä, että kadut ovat kuivat ja ilmassa tuoksuvat tulevan kesän merkit.

Harmaaseen, märkään, auringottomaan säähänkin kyllä tottuu. Mutta tunnen kulkevani näytönsäästäjällä.

Kaikki näyttää valossa erilaiselta – ihmiset, talot, luonto ja oma peilikuva.

2

Tampereen Vastavirta-klubi on legendaarinen paikka, jossa on tilaa jokaiselle. Klubi aloitti toimintansa vuonna 2005 tarkoituksenaan tarjota vaihtoehtoista kulttuuri- ja rocktoimintaa.

Oma bändini, Lepolan Akka & Kulkutauti, oli VV:llä vastikään keikalla. Laulaessani lavalla lyriikoita ”kuka saatana näihin seiniin piirtää?, katselin samalla klubin seiniä ja ajattelin mitä tarinoita niiden sisälle mahtuu.

Mitä tapahtuu Vastavirralla, jää Vastavirralle. Välillä kuitenkaan ei, koska Pispalassa jokainen on jollain tavalla tuttu.

3

Muutin pari kuukautta sitten Pyynikillä uuteen kotiin, ja ikkunastani näkee suoraan Näsinneulan. Olen katsellut tuota Tampereen maamerkkiä ikkunastani nyt päivittäin ja ihaillut sen ylväyttä. Vaikka olen asunut Tampereella jo kahdeksan vuotta, pääsen nyt katselemaan tornia aivan uudesta näkökulmasta.

Muistan, kun muutin Riihimäeltä aikoinaan ja aina ajaessani kohti Tamperetta etsin katseellani horisontista kohoavan Näsinneulan. Se oli minulle symboli siitä, että elämä on avoinna. Nyt kun juon aamukahvini Näsinneulaa katsellen, tuntuu edelleen avoimelta ja kotoisalta.

4

Yle Areena esitti helmikuussa viisiosaisen Logged In -dokumenttisarjan, jonka jokaisessa jaksossa seurataan erikseen nuorten miesten selviytymistä arjen haasteista, elämänhallinnan pulmista ja tunne-elämän säätelystä. Miehiä yhdistää sama asia: pelimaailma ja sen sisälle uppoutuminen (pakeneminen).

Terapeuttina nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lähellä ja koskettavat minua. Syrjäytyminen on pahimmillaan hengenvaarallinen asia, minkä eskaloituminen voi olla joskus pienestä kiinni.

Sosiaalisten suhteiden luominen ja ylläpitäminen voi olla jollekin elämän vaikein asia. On tärkeää tiedostaa, etteivät asiat, jotka ovat monille elämän perusasioita, ole kaikille helppoja.

5

Sain hiljattain tietooni jazzkitaristi Pat Methenyn, jonka yhtyeeltä Pat Metheny Groupilta on ilmestynyt syntymävuotenani hieno jazzlevy Still Life (Talking). Aikoinaan se voitti Grammyn kategoriassa ”Best Jazz Fusion Performance”.

En ollut tiedostanut Methenyä olemassaoloa ennen kuin nyt. Olipa upeaa löytää jälleen uutta! Tuntuu siltä kuin matkustaisi uuteen maahan tai kaupunkiin, kun kuuntelee itselleen uutta musiikkia ensimmäisiä kertoja. Musiikin herättämät mielenmaisemat voivat olla ihan uusia ja se on piristävää.

Miia Lepola