Käsiä voi pestä Juicenkin tahtiin. Kuva: Wash Your Lyrics
Sarjassa esitellään kuluneen vuoden erinomaisia asioita kulttuurin eri aloilta. Neljäntenätoista vuorossa on internet moninaisine muotoineen; meemeineen, ilmiöineen, Youtube-videoineen ja Instagram-tileineen.
Seuraavassa Kulttuuritoimituksen tekijät esittelevät 25 kuluneen vuoden erinomaista internet-ilmiötä. Esitellyt asiat eivät ole paremmuus- vaan aakkosjärjestyksessä sivuston, tilin tai henkilön nimen mukaan.
Lista ei ole äänestyksen tai haudanvakavan komiteamietinnön tulos; siltä ei siis tietenkään löydy aivan jokaista vuoden parasta internet-ilmiötä.
Jokainen esitellyistä asioista on kuitenkin ansainnut paikkansa listalla olemalla erinomainen – ainakin tekstin kirjoittajan mielestä.
Kaikki Vuoden 2020 erinomaiset -sarjassa julkaistut jutut pääset lukemaan täältä.
* *
AI Generated Music
Youtubeen ilmestyi vuoden mittaan hämmästyttäviä videoita, joissa tekoäly yrittää jatkaa tunnettuja popkappaleita parhaiden kykyjensä mukaan.
”Hyvin hatarin perustein päätellen jossain päin Itävaltaa majailee YouTube-käyttäjä Broccaloo, joka antaa tekoälyn jatkaa musiikkia ja joka vaihtelee biisien iskujen paikkoja. Omien sanojensa mukaan hän kokeilee medialla. Tämä on minusta vain ja ainoastaan mahtavaa.” (Pekka Ohtokangas – lue koko teksti täältä)
* *
Antero
Tiluksilla-eläintilan Antero on ”tunteellinen sika”, jota voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.
”Olen ihastunut vihtiläiseen Anteroon. Anteron emäntä kuvailee Anteroa näin: Antero on tunteellinen, dramaattinen, ei kestä yhtään ylimääräistä hässäkkää. Yllättävät tilanteet saattavat kuulemma ajaa Anteron kiljumaan ja pyörimään päättömänä ympyrää. Tiedän tunteen, Antero, I feel you.” (Minna Lymi – lue koko teksti täältä)
* *
Better Than Food
Clifford Lee Sargentin juontama Better Than Food on laatukirjallisuuteen keskittyvä YouTube-kanava.
”Suurin osa ’kirjatuben’ sisällöstä liittyy nuorten- tai fantasiakirjallisuuteen ja on sisällöltään kevyttä. Aikuismaisempaan makuun löytyy harvakseltaan hyvin tuotettua videosisältöä. Better Than Food keskittyy laadukkaaseen kultti- ja klassikkokirjallisuuteen ympäri maailmaa. Karismaattisen Sargentin jutustelut ovat silkkaa asiaa kahvin hörppimisen ja satunnaisten elokuvasuositusten kera.” (Mikko Lamberg)
* *
Cannot Be Tamed
Pam D:n juontama Cannot Be Tamed tuottaa retropeleihin keskittyviä videopelikritiikkejä ja dokumentteja YouTubeen.
”’Hi, I’m Pam and I’m here to talk about retro video games.’ Tällä tutulla ja turvallisella lausahduksella alkaa lähes jokainen Pam D:n YouTube-kanavalleen tuottama video. Rauhallisesti artikuloiva ja perusteellisesti argumentoiva tubettaja keskittyy pääasiassa muihin kuin AAA-laatuluokan uutuuspeleihin. Sen sijaan keskiössä ovat menneiden vuosikymmenien seikkailupelit, tasoloikat ja roolipelit. Kanavan huippua edustavat seikkaperäiset dokumenttiesseet seikkailupelien unohdetuista helmistä.” (Mikko Lamberg)
* *
Donté Colley
Donté Colley on Instagramissa vaikuttava motivoiva tanssija ja sisällön tuottaja Torontosta.
”Vilpittömät mutta humoristiset, kotikutoisesti kotiympäristöissä kuvatut videot on koristeltu tsemppaavin tekstein ja niiden voimaa on tehostettu emojisatein ja kannustavin, erityisesti pyllypuolella suoritetuin terävin tanssiliikkein.” (Elissa Määttänen – lue koko teksti täältä)
* *
Contrapoints
Natalie Wynnin alter ego Contrapoints kommentoi ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä ja erityisesti sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja identiteettiin liittyviä asioita
”Contrapointsin äärimmäisen jälkimoderneissa videoissa on muun muassa syvää ymmärrystä filosofiasta, kipeää tunnustuksellisuutta transnaisen elämästä ja huumoria, joka usein hämärtää nerouden ja pölvästiyden välistä rajaa.” (Ville Aalto – lue koko teksti täältä)
* *
Defunctland
Kolmanteen tuotantokauteensa ehtinyt Youtube-dokumenttisarja kertoo edesmenneiden huvipuistojen ja huvipuistolaitteiden historiasta.
”Defunctland keskittyy erityisesti Disney-yhtiön puistojen tarinoihin, jotka ovat parhaimmillaan sekä huvittavia että karmaisevia. Oheislukemiseksi sarjalle sopii mainiosti James B. Stewartin Disneywar-järkäle, joka kertoo satuimperiumin kulissien takaisista rumista ja älyttömistä taisteluista, lähinnä rikkaiden setien välillä.” (Ville Aalto – lue koko teksti täältä)
* *
Device Orchestra
Lahtelainen Tommi Nieminen on julkaissut parin viime vuoden ajan tilillään Youtube-videoita, joissa kodinkoneet ja muut sähkölaitteet surisevat popmusiikin uusimpia hittejä ja klassikoita.
”Videoilla pyykinpesukone esittää Celine Dionia ja epilaattori Imperiumin vastaiskun tunnusmusiikkia, vain kaksi esimerkkiä mainitakseni. Jossain vaiheessa Nieminen alkoi inhimillistää ’esiintyjiään’ kiinnittämällä niiden ’pään’ kohdalle irtosilmiä, koska miksipäs ei. Eli: Jos olet joskus miettinyt, että tuntuukohan se erikoiselta tuijottaa ’silmiin’ Braunin sähköhammasharjaa sen ujeltaessa A-han Take on Men falsettikertosäettä, niin tuntuuhan se.” (Antti Lähde – lue koko teksti täältä)
* *
Eliasdsdf
Epämääräisen taiteilijanimen taakse kätkeytyvä Youtube-muusikko julkaisee tilillään mash up -videoita, joissa suomalainen iskelmä lyö kättä kansainvälisen popmusiikin tuulahdusten kanssa.
”Eliaksen suurimmassa hitissä (67 000 kuuntelua) Kirkan Hetki lyö -lauluraita on naitettu Bomfunk MC’sin Freestylerin taustoihin. Lopputulos on hämmästyttävän luonteva, pistämätöntä popmusiikkia siinä missä alkuperäiset ainesosansakin. Vielä riemastuttavammaksi olen kokenut Kari Tapion Juna kulkee -iskelmästä ja The Prodigyn elektrorock-klassikosta Breathe kasatun cocktailin. Ajatuksen tasolla kammottava yhdistelmä paljastuu omin korvin kuultuna vielä kuumottavammaksi ja kuulostaa zombien tekemältä musiikilta.” (Antti Lähde – lue koko teksti täältä)
* *
Lindsay Ellis
Jos niin sanottu nörttikulttuuri on sydäntäsi lähellä, Lindsay Ellisin videoesseet ovat olennaista katsottavaa.
”Esikoisromaaninsa (Axiom’s End) tänä vuonna julkaissut Ellis rakastaa Sormusten herraa, Disney-elokuvia, musikaaleja ja supersankareita ja osaa olla niitä kohtaan ihanan pisteliään kriittinen. Ellisillä on myös viihteen tekemisen mekanismeista ja tarinankerronnan perusteista sen tason ymmärrystä, jota jokaiselta elokuvakriitikolta soisi löytyvän.” (Ville Aalto – lue koko teksti täältä)
* *
Journal.fi
Tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitetussa palvelussa on tällä hetkellä noin 90 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa.
”Sivustolla on tarjolla esimerkiksi Lähikuva-lehti, jonka numeron 1/2020 pääkirjoitus kertoo, miten hienosyinen ja vaikeasti jäljiteltävä puheääni on. Ääni paljastaa yllättävän paljon: ’Ääni kertoo paitsi ajatuksistamme, myös tunteista ja mielentiloista, kehon vireystilasta ja terveydentilasta sekä suhtautumisestamme ympäristöön, vuorovaikutustilanteeseen ja kanssakeskustelijoihin. Ihmiset huomaavat yleensä helposti puheäänestä, jos keskustelukumppanissa on jotain outoa tai epäilyttävää. Myös monet kulttuuriset erityispiirteet, esimerkiksi viestinnän normit, paljastuvat puheen rytmissä, voimakkuudessa, tauoissa, painotuksissa ja sävelkorkeudessa.’” (Aila-Liisa Laurila – lue koko teksti täältä)
* *
JustJP
Youtubessa julkaisemillaan reaktiovideoilla Justin-niminen metallifani kuuntelee progen, kasaripopin ja papparockin klassikoita.
”Siis todella kuuntelee, hiljaa alusta loppuun – useimmiten ensimmäistä kertaa. Kappaleiden lopuksi hän esittää teoksista punnitun, kriittisen ja analyyttisen arvionsa. Kyse onkin normaalien reaktiovideoiden sijasta kappalearvioiden sarjasta. Sellaisena se on musiikkikritiikkiä, joka pääsee syvemmälle moniin levyihin kuin esimerkiksi Antony Fantanon pohjimmiltaan geneerinen lätinä ja pisteiden lätkiminen tai suurin osa printtikritiikistä.” (Mikko Lamberg – lue koko teksti täältä)
* *
Kultabassokerho
Suomiräppiin erikoistunut radio-ohjelma teki paluun videopodcastina, joka löytyy The Formatin Youtube-kanavalta, Spotifysta ja Apple Podcasts -palvelusta.
”Kultabassokerho oli alun perin Bassoradion ohjelma, joka oli ponnahduslauta monelle aloittelevalle ja vaihtoehtoisemmalle artistille. Ohjelma lopetettiin samalla kuin Basson muutkin erikoismusiikkiohjelmat. Kultabassokerhoa juontavat radio-ohjelmasta tutut Jari-Pekka Hietsilta alias MC JiiPee, Tuomas Rinne alias HC Tuomas ja Julius Blomfelt alias DJ Blublo.” (Janica Brander – lue koko teksti täältä)
* *
Miki Liukkosen rättiarvostelut
Kirjailija Miki Liukkonen arvostelee Instagram-tilillään tiskirättejä – ilman housuja.
”Liukkosen syväsukellus tiskirättien on oikeastaan aika hauska mikrotarkastelu arkisesta, mutta aikanamme yllättävänkin ilmaisuvoimaisesta kodintarvikkeiden alalajista: nykyäänhän tiskirättejä myydään kaikenlaisina oheistuotteina ja kaupantekijäisinä, minkä lisäksi niitä koristellaan jos jonkinmoisella hilperryksellä banaaleista tinderprofiiliaforismeista Eino Leino -sitaatteihin. Liukkonen pohtii arvioissaan ainakin rättien materiaalien korreloimista niiden imukykyisyyden kanssa, sitä, miten rätin printti vaikuttaa sen käyttömukavuuteen, sekä sitä, miten niljaiselta kostea rätti alkaa tuntua kädessä useampien käyttökertojen jälkeen.” (Mikael Mattila – lue koko teksti täältä)
* *
MUBI
MUBI on elokuvien suoratoistopalvelu, joka julkaisee joka päivä yhden uuden elokuvan. Katsottavissa on aina 30 elokuvan valikoima sekä satojen elokuvien pysyvä kirjasto.
”Valikoima sisältää elokuvia ’ympäri maailman’ ja eri vuosikymmeniltä. Toden totta, festaripuutostaan voi hoitaa vaikkapa uudella argentiinalaisella elokuvalla, Mumbai-maratonilla tai 2000-luvun venäläisillä ohjaajilla. Festivaalityyliin elokuvia on koottu ja taustoitettu teemallisiin kokonaisuuksiin. Palvelu ylpeilee kuvan teknisellä laadulla, mikä on kohderyhmä huomioon ottaen varteenotettava kilpailutekijä.” (Lepe Parviainen – lue koko teksti täältä)
* *
Museovirasto-Finna
Museovirasto avasi joulukuun puolivälissä yli 200 000 kokoelmakuvaa painolaatuisina kuvatiedostoina kaikkien vapaasti käytettäväksi.
”Uskomaton aarreaitta! Museoviraston tiedotteen herkullisin virke on tässä: ’Kansallisten kuvakokoelmien aineistoja voi käyttää esimerkiksi julkaisuissa, tutkimuksessa ja sisustusratkaisuissa.’ Sisustusratkaisuissa! Ei tästä oikein voi tai kannata edes sanoa enempää. Mene ja koe itse!” (Arttu Rantakärkkä – lue koko teksti täältä)
* *
Jere Seppäsen pubivisa
Aamulehti lääkitsi koronan aiheuttamaa pubivisapuutosta suorana Tampereen Gastropub Sohosta striimatulla yleistietovisalla.
”Visan pelkistetty visuaalinen ilme, jossa visanvetäjä Jere Seppänen istuu yksin Gastropub Sohossa kelmeän varjolampun alla, on kuin suoraan ruotsalaisen Roy Anderssonin elokuvista. Muistattehan ne? Niissä kamera ei juuri liiku ja ihmiset ovat masentuneita ja epätoivoisia.” (Jussi Kareinen – lue koko teksti täältä)
* *
The Sketchbook Project
Brooklyn Art Library on maailman suurin luonnoskirjakokoelma. Sen kirjoista 25 000 on valokuvattu ja julkaistu The Sketchbook Projectin sivuilla, jossa niitä pääsee selaamaan ja tutkimaan.
”Homma on lähtenyt liikkeelle vuonna 2006 kahden kuvataiteilijan, Steven Petermanin ja Shane Zuckerin yhteisöllisenä taideprojektina. He turhautuivat taidegallerioiden näyttelypolitiikkaan ja halusivat tehdä mahdollisimman inklusiivisen vastaiskun. Halukkaat, täysin tuntemattomat ihmiset saattoivat tilata heiltä itselleen tyhjän Moleskinen ja ohjeet luonnoskirjan palauttamiseen. Samalla periaatteella kokoelma karttuu edelleenkin. Fyysinen, valmis kirja luetteloidaan ja hyllytetään omalle paikalleen, mistä taidekirjastossa kävijät pääsevät siihen käsiksi. (Lepe Parviainen – lue koko teksti täältä)
* *
Benito Skinner
Benito Skinner on somen haltuun ottanut drag-artisti ja koomikko, joka imitoi eri alojen julkkiksia sekä tekee toisintoja tv-sarjoista, elokuvista ja ilmiöistä. Skinneriä voi seurata Instagramissa tai Youtubessa.
”Tyyli on toisinaan karkean hiomatonta timanttia ja juuri siksi materiaali on niin viihdyttävää. Hahmogalleriasta löytyy esimerkiksi varsin väkevä tulkinta Harry Pottereiden Dumbledoren todellisesta olemuksesta sekä untuvikko harjoittelija Kooper etätöiden kurimuksessa, asioitaan ylijakava hiusstylisti Jenni, Kardashianit Valkoisessa talossa, karanteenissa tylsistyvä Billie Eilish, ovelta ovelle keksejä myyvä Grimes ja runojaan kiihkeästi resitoiva Lana Del Rey.” (Elissa Määttänen – lue koko teksti täältä)
* *
So You Want To Talk About
Instagram-tili on kätevä pikaopas ja rautalangan pätkä isoihin ja pieniin ajankohtaisiin tai ikuisiin kysymyksiin.
”Tilillä käydään pähkinänkuoressa läpi erilaisia pinnalla olevia käsitteitä ja ilmiöitä, muun muassa maailman- ja erityisesti Yhdysvaltain politiikan päivän polttavia koukeroita, yhteiskunnallisia teemoja ja mielenterveyteen sekä ympäristöön liittyviä aiheita. Tieto on tiiviissä ja helpommin omaksuttavassa muodossa. Lähdeviitteet seuraavat kiltisti mukana.” (Elissa Määttänen – lue koko teksti täältä)
* *
Tympeät tytöt
Instagram-tili tarjoilee rosoisia ja räävittömiä piirroskuvia ja maalauksia kummallisiin asentoihin vääntyneistä nyrpeäkasvoisista naisista.
”Kuvien saateteksteissä käsitellään tyttöyden ja naiseuden paineita, seksuaalista häirintää, ruumiillisuuden aiheuttamaa häpeää ja siitä vapautumista. Kuvat ja tekstit puhkuvat emansipatorista voimaa ja moniin niiden välittämiin kokemuksiin ja ajatuksiin on helppo samastua. Tympeät tytöt osoittaa, että feminismi ei todellakaan ole mennyt liian pitkälle, niin kuin joskus kuulee väitettävän; työtä on tasa-arvon tiellä vielä paljon tehtävänä ja nämä kuvat sitä taistoa osaltaan jatkavat.” (Anna Elina Isoaro – lue koko teksti täältä)
* *
Vuonna 85
Tampereen Työväen Teatterin menestysmusikaali Vuonna 85 striimattiin lukudraamana Youtubessa ja Facebookissa 30.4.2020.
”Livelähetykset tekivät vasta tuloaan, kun Tampereen Työväen Teatteri keksi esittää ikihittinsä vapunaattona. Musikaalin alkuperäiset tähdet nököttivät luurit päässä tietokoneidensa äärellä kuka missäkin ja lukivat vuorosanojaan, mutta hellyttävän kömpelön alun jälkeen he pääsivät tosissaan vauhtiin. Niin näyttelijät kuin katsojat olivat koronakevään takia vereslihalla, mutta lopulta lauloimme kaikki kurkku suorana Eppuja, Juicea ja Popedaa niin että puoli Pirkanmaata raikasi.” (Marita Salonen)
* *
Wash Your Lyrics
Nettisovelluksen avulla voi luoda itselleen käsienpesuohje-infografiikan, jonka teksti on peräisin mistä tahansa Genius-tietokannasta löytävästä laululyriikasta.
”Koska olen humoristi, olen ensisijaisesti nauttinut hassutteluvastauksista palveluun. Kukapa meistä ei haluaisi jynssätä käsiään lauleskelemalla Pokémonin tunnaria tai Terveiden Käsien klassikkoa Pissaa & paskaa.” (Mikael Mattila – lue koko teksti täältä)
* *
Window Swap
Yhteisöllisen verkkosivuston kautta pääsee katsomaan ulos ikkunasta missä tahansa päin maailmaa.
”Jo tuhannet ihmiset ympäri maapalloa ovat jakaneet sivustolle videoita omista ikkunanäkymistään. Window Swap on näinä aikoina mitä lohdullisin tapa nähdä maailmaa, ja sivuston tarjoamia näkymiä voi hypnotisoitua klikkailemaan tuntikausiksi. Pitkin poikin maapalloa hyppiessä kannattaa lisäelämyksen saamiseksi pitää laitteen äänet päällä.” (Simo Ollila – lue koko teksti täältä)
* *
Ylioppilaskunnan Laulajien Pohjois-Karjala
Mieskuoro Ylioppilaskunnan Laulajat julkaisi lokakuussa Heikki Slåenin ohjaaman musiikkivideon, jossa kuoron miehet nähtiin videolla maalaismaisemissa, verkkareihin ja lippiksiin sonnustautuneina laulamassa Leevi and the Leavingsin 1980-luvun hittibiisiä Pohjois-Karjala.
”Upeasti kuvatussa ja ohjatussa musiikkivideossa ollaan pysähtyneissä, hivenen melankolisissa tunnelmissa baarissa, autossa, bussipysäkillä, järvessä. Jähmeä suomalaisuus herää riehakkaaseen eloon vasta auringonlaskun hetkellä, kun urhot ottavat toisistaan mittaa lämminhenkisessä, toverillisessa suopainissa. Videon syvällisesti suomalaisuutta ymmärtävä kuvakerronta ja komeasti laulavat ihanat miehet vetoavat erityisesti tänä vuonna. Video saa degeneroituneen kaupunkilaisenkin kaipaamaan jonnekin kauas, ulos luontoon, menneisyyteen. Mentaalinen pohjoiskarjala on meissä kaikissa, ja se puhkeaa kukkaansa vain myyttisellä alkusuolla.” (Kaarina Lehtisalo)
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Vuoden 2020 erinomaiset: Muun muassa näistä 400 asiasta tänä vuonna kiitämme
Joulukuun aikana Kulttuuritoimitus on julkaissut viisitoista koostetta vuoden erinomaisista asioista kulttuurin eri osa-alueilla kirjallisuudesta musiikkiin ja teatterista elokuviin. Tästä pääset lukemaan niistä jokaisen.
Vuoden 2020 erinomaiset #15: Sirkus & Sekalaiset
Sarjassa esitellään kuluneen vuoden erinomaisia asioita kulttuurin eri aloilta. Viidentenätoista ja viimeisenä vuorossa ovat sirkusesitykset sekä kaikki sekalainen, joka ei sujahtanut sopivasti juttusarjan aiempiin osiin.