Parasta juuri nyt (20.12.2020): Hyperion, Transport Tycoon Deluxe, RuPaul’s Drag Race, Museovirasto-Finna, UNO

20.12.2020
Virkkunen

Hakusana ”kulttuuritoimitus” antaa Museoviraston haulla ensimmäisenä tuloksena kuvan edesmenneestä kulttuuritoimittaja Juha Virkkusesta. Kuva: Hannu Lindroos

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Arttu Rantakärkkä listaa viisi konstia, joilla ympäröivää todellisuutta pääsee kätevästi pakenemaan.

1

Scifi-intoiluni kiivain vaihe jäi lukioon, mutta edelleen on toisinaan tarpeellista ottaa kirjallinen pako mahdollisimman kauas vallitsevasta todellisuudesta. Tätä tarkoitusta varten ylläpidän listaa genren teoksista, joita riittävän moni ystävä tai alan auktoriteetti on minulle suositellut.

Olen lykännyt Dan Simmonsin uskomattoman kehuttuun Hyperion-sarjaan tutustumista tieteisfiktion kannalta täydellistä hetkeä silmällä pitäen. Vuonna 1990 arvostetun Hugo-palkinnon pokannut sarjan aloitusromaani on niin uskomattoman hyvin kirjoitettua fantasiaa, että 500 sivua dystooppisia tunnelmia kuluu kuin siivillä. Eikö maailman tila vielä ahdista tarpeeksi? Lue Hyperion, niin alat toden teolla pelätä maailmanloppua!

2

Parhaat pelit ovat sellaisia, että ajantaju katoaa kokonaan, syöminen unohtuu ja kaikki muu elämässä alkaa tuntua enemmän tai vähemmän toissijaiselta. Helpoiten tällaiseen moodiin pääsee erilaisten strategia- ja rakentelupelien parissa.

25 vuotta sitten ilmestynyt Transport Tycoon Deluxe (ja sen tuoreempi avoimen lähdekoodin porttaus OpenTTD) on edelleen oivallinen keino kadottaa täysin todellisuudentajunsa ja uppoutua niin syvälle liikenneimperiumin rakentamiseen, että nukkumisenkin sijaan pohtii mieluummin koko yön ratasignaalien oikeaa järjestystä viisiraiteisen tavara-aseman tuloväylällä.

3

Kun työasiat kuormittavat kuuppaa suurimman osan päivästä, on ennen nukkumaanmenoa hyvä yrittää saada ajatukset jonnekin aivan muualle. Oivallinen konsti tähän vaivaan on RuPaul’s Drag Race, jota löytyy Netflixistä jopa 12 tuotantokauden verran. Henkensä edestä lipsynccaavat, usein ylidramaattiset drag queenit kilpailevat erilaisissa haasteissa ja kärhämöivät keskenään kulisseissa – kuinka tätä voisi olla rakastamatta?

4

Museovirasto avasi maanantaina yli 200 000 kokoelmakuvaa painolaatuisina kuvatiedostoina kaikkien vapaasti käytettäväksi. Uskomaton aarreaitta! Museoviraston tiedotteen herkullisin virke on tässä: “Kansallisten kuvakokoelmien aineistoja voi käyttää esimerkiksi julkaisuissa, tutkimuksessa ja sisustusratkaisuissa.” Sisustusratkaisuissa!

Ei tästä oikein voi tai kannata edes sanoa enempää. Mene ja koe itse!

5

Hesarikin sen tietää: tämän(kin) joulun hittilelu on UNO-korttipakka. Pyörää voi yrittää keksiä uudelleen (kuten Mattel Dos-korttipelinsä kanssa), mutta alkuperäinen on aina alkuperäinen. Harva asia tuottaa yhtä paljon tyydytystä kuin nosta neljä -kortin lätkäiseminen viimeisenä korttinaan vastustajan eteen.

Arttu Rantakärkkä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua