Parasta juuri nyt (8.3.2020): Contrapoints, Defunctland, David Pakman, Lindsay Ellis, valkoinen kohina

08.03.2020
Contrapoints

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Ville Aalto on nukahtanut valkoiseen kohinaan, perehtynyt huvipuistojen historiaan ja katsellut Natalie Wynnin Contrapoints-videoita.

1

Natalie Wynnin alter ego Contrapoints kommentoi ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä ja erityisesti sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja identiteettiin liittyviä asioita – usein sängyssä, sohvalla tai vaahtokylvyssä lojuen ja erinäisiä päihdyttäviä juomia tissutellen. Contrapointsin äärimmäisen jälkimoderneissa videoissa on muun muassa syvää ymmärrystä filosofiasta, kipeää tunnustuksellisuutta transnaisen elämästä ja huumoria, joka usein hämärtää nerouden ja pölvästiyden välistä rajaa.

2

Koska Youtubeen mahtuu ihan mitä vaan, sinne mahtuu myös erittäin perinpohjaisesti tehty, jatkuvasti päivittyvä dokumenttisarja edesmenneiden huvipuistojen ja huvipuistolaitteiden historiasta. Defunctland keskittyy erityisesti Disney-yhtiön puistojen tarinoihin, jotka ovat parhaimmillaan sekä huvittavia että karmaisevia. Oheislukemiseksi sarjalle sopii mainiosti James B. Stewartin Disneywar-järkäle, joka kertoo satuimperiumin kulissien takaisista rumista ja älyttömistä taisteluista, lähinnä rikkaiden setien välillä.

3

David Pakman on komea, fiksu ja karismaattinen mies, joka kommentoi Yhdysvaltojen poliittista tilannetta ja toisinaan vähän muutakin Youtube-kanavallaan. Pakmanin näkökulma on yhdysvaltalaisittain vasemmistolainen, mutta hän on raivostuttavuuteen asti rationaalisuuteen – hui hitto – tähtäävä ajattelija. Kanavalta löytyykin myös niin sanottuja kriittisen ajattelun oppitunteja. Toisinaan Pakman taas kiihtyy puhuessaan niin, että äityy huitomaan mikrofoniaan.

4

Jos niin sanottu nörttikulttuuri on sydäntäsi lähellä, Lindsay Ellisin videoesseet ovat täysin olennaista katsottavaa. Esikoisromaaninsa tänä vuonna julki saava Ellis rakastaa Sormusten herraa, Disney-elokuvia, musikaaleja ja supersankareita ja osaa olla niitä kohtaan ihanan pisteliään kriittinen. Ellisillä on myös viihteen tekemisen mekanismeista ja tarinankerronnan perusteista sen tason ymmärrystä, jota jokaiselta elokuvakriitikolta soisi löytyvän.

5

Jos sinulla tai lemmikeilläsi on vaikeuksia rentoutua ja nukahtaa, siihen voi auttaa valkoinen kohina. Vesiputouksen, kosken kuohunnan, sateen ropinan ja tuulen huminan mieleen tuova elektroninen kohina on äärimmäisen rauhoittava taustaääni, joka myös peittää alleen ulkoisen metelin. Sleep Sounds Black Screen | White Noise 10 Hours sisältää nimensä mukaisesti kymmenen tuntia valkoista kohinaa mustalla ruudulla, ja se lienee parasta mitä Youtubesta löytyy.

Ville Aalto