Parasta juuri nyt (29.7.2020): Narvan oopperapäivät, Jon Henrik Fjällgren, tiedelehdet, Mikko Alatalo

29.07.2020
PJN Narvaooppera 1 ALL

Narvan oopperapäivät esittää tänä vuonna muun muassa Figaron häät. Kuva: Aila-Liisa Laurila

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila haaveilee matkasta Narvaan, katselee Fjällgrenin konsertteja ja odottelee Alatalon elämäkertakirjaa.

1

Ilahduin isosti, kun huomasin, että Viron Narvassa järjestetään tänäkin vuonna oopperapäivät. Ne pidetään nyt viidettä kertaa ja rajat ovat etelänaapuriin auki ainakin näillä näkymin. Siis, ei kun menoksi sitten 4.–13.9.2020.

Narvan oopperapäivien tapahtumapaikka on tehdasmiljöö Kreenholmin alueella, joka on mielenkiintoinen jo sinänsä. Sieltä voi myös katsella Narva-joen yli Venäjää.

Oopperalaulaja Julia Savitskaja halusi muutama kesä sitten herättää ränsistyvän tekstiilitehdasalueen uuteen eloon ja onnistuu siinä toivottavasti hyvin myös vuonna.

Avajaiskonserttina nähdään Wolfgang Amadeus Mozartin Figaron häät, esittäjänä Jerusalemin lyyrinen ooppera Festiva Israelista. Esitys on varmaan mainio, mutta on siellä muutkin.

Sunnuntaina 13.9. on vuorossa konsertti iki-ihanan Georg Otsin 100-vuotissyntymäpäivälle. Varsinainen muistopäivä jäi maaliskuussa pahasti pandemian varjoon.

Ots kuoli jo vuonna 1975, mutta hänen äänensä elää.

Narvan oopperapäivien ohjelmaan voi tutustua tapahtuman nettisivuilta.

VIDEO: Georg Ots laulaa kappaleen Rakastan elämää, Elu, armastan sind.

2

Ruotsalainen joikutähti Jon Henrik Fjällgren on tänä kesänä vienyt sydämeni lopullisesti. Ruotsiin ei ole mitään asiaa, mutta Facebookin välityksellä on päässyt mukaan hänen Sommarsoppa-konsertteihinsa Kilafors Herrgårdiin.

Taustalla soittaa jazzbändi Svante Söderqvist trio ja mukana esiintyvät vaihtuvat ruotsalaisartistit. Seuraava konsertti, eli osa 5, on sunnuntaina 2.8.2020.

Fjällgren on Talang-tv-laulukisan voittaja, mikä teki hänestä kiireisen artistin. Hän on aito poromies, joskaan ei aito-sanan syvimmässä merkityksessä.

Hän syntyi vuonna 1987 kolumbialaisessa intiaanikylässä, mistä hänet adoptoitiin saamelaiseen poronkasvattajaperheeseen Härjedalenin Mittådaleniin.

Fjällgren tuntee itsensä täysin saamelaiseksi ja joikaa niin, että vahvat väreet vaeltavat ylös-alas kuulijan selkäpiissä.

Sommarsoppaan pääsee mukaan Facebookin kautta.

VIDEO: Jon Henrik Fjällgrenin koskettava Danielin joiku soi näin.

3

Jos kaipaat laadukasta luettavaa, ehkä jopa jotain sellaista, jota et tiennyt olevan olemassakaan, mene Suomalaiset tiedelehdet verkossa -sivustolle.

Siellä on tarjolla esimerkiksi Lähikuva-lehti 1/2020, jonka pääkirjoitus kertoo, miten hienosyinen ja vaikeasti jäljiteltävä puheääni on. Ääni paljastaa yllättävän paljon.

”Ääni kertoo paitsi ajatuksistamme, myös tunteista ja mielentiloista, kehon vireystilasta ja terveydentilasta sekä suhtautumisestamme ympäristöön, vuorovaikutustilanteeseen ja kanssakeskustelijoihin. Ihmiset huomaavat yleensä helposti puheäänestä, jos keskustelukumppanissa on jotain outoa tai epäilyttävää. Myös monet kulttuuriset erityispiirteet, esimerkiksi viestinnän normit, paljastuvat puheen rytmissä, voimakkuudessa, tauoissa, painotuksissa ja sävelkorkeudessa.”

Lähikuva-lehden uusi päätoimittaja Kaisa Hiltunen lähettää numerossa tsemppiterveiset kaikille pienille, tärkeää työtä tekeville kotimaisille tiedelehdille. Yhdyn niihin.

Tiedelehtiä pääsee lukemaan täältä.

4

Tämän vuoden ylioppilasjuhlat jakautuvat nyt niin moneen ajankohtaan, että niihin ehtii mennä kauempaakin mukaan. Totta kai on hieman surullista, että yhteinen touko-kesäkuun vaihteen humu jäi pois.

Monet ovat onneksi järjestäneet oman näköisiään kekkereitä upeine ohjelmineen pitkin kesää. Vielä on paitsi kesää, myös ylioppilasjuhlia jäljellä.

Tuttavaylioppilaat ovat päässeet mukavasti sujahtamaan jatko-opintopaikkoihin. Mikäs sen parempaa! Korona-aika ei lannista vaan antaa uutta potkua.

Tampere saa taas tuoretta nuorta polvea helmoihinsa. Syksy näyttää, millä tavalla opinnot lähtevät rullaamaan. Tsemppiä heille!

5

Noin kuukauden päästä eli 27.8.2020 ilmestyy Docendo-kustantamolta kirja Hän hymyilee kuin Mikko. Kustantaja näyttää jo ottavan tilauksia vastaan.

Teoksen sivumäärä on peräti 380 ja kustantaja kertoo, että Mikko on luvannut signeerata kaikki ennakkotilatut kirjat.

Kirjoittaja on Tampereellakin vaikuttanut Tuomas Marjamäki, joka on varsin vahvasti profiloitunut julkkiselämäkertojen tekijäksi. Mikäs siinä.

Hätkähdyttäviä paljastuksia tai edes hämmentäviä totuuksia odotellen…

Aila-Liisa Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua