Kulttuuritoimitus esittää: Sarjakuvia harjulta! Kolmetoista tamperelaista sarjakuvantekijää, joihin sinun kannattaa tutustua

09.02.2022
uusipääkuva

Sarjakuvia harjulta -näyttelyn julisteen on suunnitellut Anu Selin.

NÄYTTELY | Pispalan kirjastossa esillä ollut ja nyt Kulttuuritoimituksessa nähtävä tamperelaisten sarjakuvantekijöiden näyttely esittelee Tampereeseen ja Pispalaan liittyviä sarjakuvia – tai jotain ihan muuta.

”Näyttely on suuresta osanottajamäärästään huolimatta ainoastaan pieni kurkistus Tampereen rikkaaseen sarjakuvakulttuuriin, mutta se antaa hyvän kuvan siitä, millaista oivaltavaa, tunteita herättävää ja hauskaa sarjakuvaa kaupungissa syntyy.”

Tamperelaisten sarjakuvantekijöiden yhteisnäyttely Sarjakuvia harjulta esittäytyy Kulttuuritoimituksen sivuilla. Näyttely on suuresta osanottajamäärästään huolimatta ainoastaan pieni kurkistus Tampereen rikkaaseen sarjakuvakulttuuriin, mutta se antaa hyvän kuvan millaista oivaltavaa, tunteita herättävää ja hauskaa sarjakuvaa kaupungissa syntyy.

Näyttelyn kantava idea on, että näyttelyyn osallistujat asuvat tai ovat joskus asuneet Tampereella. Toiveena oli, että näyttelyn työt liittyisivät jotenkin Pispalaan ja Tampereeseen, mutta se ei ollut pakollista. Näyttely oli vuodenvaihteessa esillä Pispalan kirjastossa (lue lisää täältä) ja seuraavan kerran se nähdään mahdollisesti Tampere Kuplii -tapahtumassa.

Tekstit ovat Petri Hännisen ja taiteilijoiden itsensä kirjoittamia.

* *

KUVA1 15

Kuva: Saara Forsell

Saara Forsell

Saara Forsell on aina ollut kiinnostunut sarjakuvista ja halusi nuorena piirtääkin niitä. Sarjakuvantekijöitä oli Suomessa vähän, eikä kilpailuissakaan tullut menestystä. Forsell keskittyi maalaamiseen, ja päätyi monien vaiheiden jälkeen abstrakteihin maisemiin, joissa värillä on tärkeä osa. Ajatus sarjakuvien piirtämisestä kuitenkin kaihersi, kunnes eräänä päivänä tuli ajatus, että voisi jatkaa siitä mihin nuorena jäi. Tällä hetkellä Forsell tekee molempia, maalaa sekä piirtää sarjakuvia. Forsell on piirtänyt sarjakuvia verkkoon vuodesta 2009 nimimerkillä Hilmis Lumiluola.

* *

KUVA2 26

Kuva: Avi Heikkinen

Avi Heikkinen

Avi Heikkinen on scifiin, kauhuun ja muuhun kummaan erikoistunut kansainvälisesti palkittu käsikirjoittaja ja sarjakuvantekijä. Hänen esikoissarjakuvaromaaninsa Valotusaika oli yksi vuoden 2019 eniten huomiota saaneista kotimaisista sarjakuvista. Heikkinen on lisäksi käsikirjoittanut useita lyhytelokuvia sekä palkitun kokoillan elokuvan Poissa (2019), joka perustuu hänen samannimiseen Portin novellikilpailussa pärjänneeseen novelliin.

* *

KUVA3 24

Kuva: Kristian Huitula

Kristian Huitula

Kristian Huitula on syntyperäinen tamperelainen sarjakuvantekijä, jonka töitä ovat mm. koko Kalevalan ja Franz Kafkan Linna-romaanin sarjakuvasovitukset, 1500-luvun Japaniin sijoittuva Oni Kudaki -sarja sekä Lemminki. Huitula tunnetaan myös Muumin, Angry Birdsin sekä Miinan ja Manun kuvittajana.

* *

KUVA4 14

Kuva: Timo Kokkila

Timo Kokkila

Timo Kokkila on tehnyt huumorisarjakuvia Pahkasikaan, joku saattaa jopa vielä muistaa Peräsmiehen. Koululainen-lehdessä taas seikkaili Peräsmiehen poika vuosina 2003–2019. Asunto Oy Kivikenno on jo 1980-luvulla alkanut, alun perin lahtelaisen Rauli Nordbergin ideoima sarjakuva. Siihen aikaan Kokkila asui Hervannan Mikontalossa. Sarja oli pitkään tauolla, mutta koronakeväänä 2021 se koki uuden tulemisen Seura-lehdessä.

* *

KUVA5 9

Kuva: Tommi Musturi

Tommi Musturi

Tommi Musturi on Siurossa asuva kuva- ja sarjakuvataiteilija. Hän on tyylien kameleontti, jonka työt pursuavat värejä, energiaa ja yksityiskohtia. Musturin teoksissa yhdistyvät abstraktit elementit, eksistentiaaliset teemat sekä voimakas symboliikka. Hän on Suomen käännetyin nykysarjakuvantekijä, ja ollut esillä yli 200 näyttelyssä kansainvälisesti. Musturi on palkittu mm. Puupäähattu-palkinnolla sekä Vuoden huiput -kultahuipulla.

* *

KUVA6 5

Kuva: Emmi Nieminen

Emmi Nieminen

Emmi Nieminen on tamperelainen kuvataiteilija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Nieminen tunnetaan parhaiten Vihan ja inhon internetin (Kosmos 2017) piirtäjänä. Nieminen oli myös mukana Sisaret 1918 –sarjakuva-antologiassa, joka voitti vuonna 2019 Sarjakuva-Finlandian. Nieminen työskentelee työhuone- ja taiteilijakollektiivi Tampereen Taidehallilla ja on sen perustajajäsen.

* *

KUVA7

Kuva: Niko-Petteri Niva

Niko-Petteri Niva

Niko-Petteri Niva on oululaislähtöinen sarjakuvataiteilija Tampereelta. Nivan sarjakuvien kantavana voimana ovat punk, rauha ja queer-rakkaus.

* *

KUVA8

Kuva: Milla Paloniemi

Milla Paloniemi

Milla Paloniemi on tuttu erityisesti kulttimaineeseen nousseesta rakastetusta Kiroileva siili -hahmostaan. Paloniemi ihastui Pispalaan vuonna 2018, asuttuaan pääkaupunkiseudulla 15 vuotta, ja osti siellä söpön omakotitalon (”Lintukodon”). Paloniemi koki Pispalan omaksi ja siilinsä kodiksi, ja inspiroitui myös kotipihassaan vierailleista elävistä siileistä. Marraskuussa 2020 hän päätti toteuttaa lapsuusunelmansa, ja muutti omalle ”Ponifarmilleen” Teiskon Velaattaan, jossa asuu nyt hevosperheensä kanssa ja tarjoaa ihmisille hyvän mielen elämyspalveluita. Tuottelias Paloniemi on julkaissut Kiroilevan siilin lisäksi runsaasti muitakin sarjakuvia, kuvituksia, logoja ja muotokuvia. Hän myös vetää työpajoja ja tekee musiikkia.

* *

KUVA9

Kuva: Jouko Ruokosenmäki

Jouko Ruokosenmäki

Jouko Ruokosenmäki on tehnyt pitkän uran sarjakuvatoimittajana sekä -suomentajana. Hänen sarjakuvabisneksestä kertova albuminsa Viime vuonna Frankfurtissa julkaistiin vuonna 2021. Hän on piirtänyt sarjakuvia muun muassa seuraaviin lehtiin: Kannus, Sarjari, Tähtivaeltaja, Myrkky sekä Korkeajännitys. Ruokosenmäki on syntynyt Tampereella ja on yhä elossa.

* *

KUVA10

Kuva: Jaana Suorsa

Jaana Suorsa

Jaana Suorsa on oululaislähtöinen, nykyään Akaassa asuva kulttuurituottaja, kirjailija ja piirtäjä. Häneltä on julkaistu sarjakuva-, tieto- ja lorukirjoja. Sarjakuvia on julkaistu myös ruotsiksi Serieparaden-lehdessä. Suorsa on suomentanut riimittelyjä lastenkirjoihin ja sarjakuvajulkaisuihin.

* *

KUVA11

Kuva: Tiitu Takalo

Tiitu Takalo

Tiitu Takalo on tamperelainen feministi, sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja kuvataiteilija. Usein hänen teoksensa uppoutuvat tunne edellä yhteiskunnallisiin tai henkilökohtaisiin aiheisiin. Jokainen Takalon sarjakuva olisi voinut tapahtua joskus jossain ja moni onkin tapahtunut. Takalon sarjakuvat käsittelevät henkilökohtaisten kokemusten ja tunteiden lisäksi mm. historiaa, identiteettiä, väkivaltaa ja sukupuolille asetettuja odotuksia.

* *

KUVA12

Kuva: Jiipu Uusitalo

Jippu Uusitalo

Jiipu Uusitalo on tamperelaistunut sarjakuvapiirtäjä, joka on kuvannut manselaista elämänmenoa Tajukankaankutoja-sarjakuvablogissaan jo kymmenen vuoden ajan, Kiakkovieraista koronaan. Nyttemmin Täysi Käsi Oy on julkaissut Uusitalon sarjakuva-albumeja, muun muassa hänen yhteiskunnallisiin valtasuhteisiin pureutuvan Kukkaisruoska – Puupenni – Okanaamio -trilogiansa.

* *

KUVA13

Kuva: Viima Äikäs

Viima Äikäs

Viima Äikäs (netissä nimimerkki Surkea) sujahti sarjakuvapiireihin yli 12 vuotta kestäneen aktiivisen sarjisbloggauksen myötä. Vaikka itse sarjakuvablogin päivitys jäikin taka-alalle, on Äikäs postannut aktiivisesti sarjakuvapätkiään someen. Nettisarjistelun lisäksi Äikäs on ollut osana erinäisiä antologioita, piirtänyt useita sarjakuvazinejä ja tehnyt OikeusOlla-kansalaisaloitteeseen kuvituksia. Niiden ansiosta Äikkäälle myönnettiin Qaareva Ry:n The Queer Galassa kunnianosoituksena titteli ’”Vuoden 2021 Queer-taiteilija’”. Viima käsittelee sarjakuvissaan arjen surkuhupaisuuden lisäksi sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta, neuroepätyypillisyyttä, mielenterveysongelmia ja niihin liitettyä stigmaa.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua