Kauhujen kuukaudet koetaan Seinäjoella – kalmankalpeat TAMKin opiskelijat Addams Familyssä

21.02.2023
CZ0A7059 1200x654 1

Kuva: Jukka Kontkanen

TEATTERI | Näin näyttävään produktioon ei ihan joka päivä pääse, musiikkiteatteriopiskelijat tuumivat Seinäjoen kaupunginteatterin kauhumusikaalin ensi-illan alla.

Kirsi Haapamatti

Seinäjoen kaupunginteatterin The Addams Family -musikaalin ensemble on joukko hurjan näköisiä, irvisteleviä ja kalmankalpeita tamperelaisia. Kulttuuritoimitus tapasi heidät esityksen tiedotustilaisuuden jälkeen vaikuttavissa maskeissaan ja puvuissaan. Lehdistötilaisuudessa nähtiin musikaalin avausnumero.

Tampereen ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjan opiskelijoiden visiitti Seinäjoelle on osa opintoja eli amk-opintojen työelämäharjoittelujakso.

On hienoa näin opiskelijana saada olla osa ammattiproduktiota, jossa kaikki muu on valmiina, saa vain keskittyä omaan rooliin, opiskelija Titta Toivanen sanoo,

– Samalla meitä on koko ajan muistutettu siitä, että tämä on työharjoittelu. Olemme oppimassa täällä, kaikkea ei tarvitse heti osata. Meidät on otettu tosi hyvin vastaan täällä. On ollut monella tavalla ihanaa.

Nelivuotisiin musiikkiteatteriopintoihin kuuluu harjoittelujakso kerran vuodessa. Opiskelijat tekevät harjoitteluitaan koulun omissa produktioissa, mutta toisinaan myös ammattiteattereissa ympäri Suomea. Visiitti Seinäjoen kaupunginteatterissa on The Addams family -ensemblelle hyvin mieluinen ja toivottu. Toivanen ja kahdeksan opiskelutoveriaan päätyivät Seinäjoelle ohjaaja Jermo Grundströmin järjestämän koe-esiintymisen kautta.

Harjoituskaudesta ei makseta palkkaa, mutta esityksistä kylläkin.

addams haapamatti2

Eturivissä Maija Mustonen, Kaisu Säynevirta ja Kreetta Sihvola. Keskirivissä Elizabeth Hiltunen ja Kreetta Kiviniemi. Ylärivissä Essi Särkijärvi, Laura Eskola ja Titta Toivanen. Kuvasta puuttuu Riikka Mäkinen. Kuva: Kirsi Haapamatti

* *

Tanssin ja laulun talo

Harjoittelujakson ajaksi opiskelijajoukko on muuttanut Seinäjoelle. Teatteri on järjestänyt näyttelijänaluille omakotitalon parin kilometrin päästä teatterilta.

– Yhdessä asuminen on ollut mukavaa. On kiva, kun ympärillä on ihmisiä, joiden kanssa ollaan täysin samassa tilanteessa. Kyllä me toisillemme tilaakin osaamme antaa, jos sitä tarvitaan, Titta Toivanen vakuuttaa.

Edellisiltana teatterilaisten talossa on järjestetty lettukestit. Talossa myös laulu raikaa ja tanssi tömisee.

Muut aloittivat harjoittelujakson viime vuoden marraskuussa, mutta Maija Mustonen hyppäsi joukkoon tuuraajan roolissa vasta muutama viikko ennen ensi-iltaa. Yhteinen Seinäjoen-koti on auttanut Mustosta urakassaan kuroa muut kiinni.

– Olen saanut tosi paljon apua lauluun muilta, jotka laulavat samoja stemmoja. Kreetta (Kiviniemi) on teoksen tanssikapteeni, ja hänen kanssaan olen harjoittelut paljon koreografioita. Olo on varsin luottavainen.

– Tanssikapteenina minun tehtäväni on huolehtia, että tanssit pysyvät sillä tasolla kuin pitää, senkin jälkeen kun koreografi (Jyri Numminen) ei ole enää koko ajan paikalla, Kiviniemi kertoo.

Vapaata hengailua Seinäjoella ei opiskelijoiden arkeen juuri kuulu. Kaupunki ei ole tullut juurikaan tutuksi lähikauppaa ja teatteria lukuun ottamatta. Teatterilaisten kaksiosaisen työpäivän väliaika kuluu harjoituksista palautuen tai osalla etäopiskellen. Kirppiskierrokset kiinnostaisivat, mutta autoilijan mekassa Seinäjoella kaikki kiinnostavat paikat tuntuvat sijaitsevan kaukana keskustasta.

* *

Yksilöllisesti luodut hahmot

The Addams Family – Kun outous on normaalia on musikaalikomedia erikoisesta, kuolemaa syleilevästä perheestä. Ensemble tuo muun muassa laulu- ja tanssiesityksiin voimaa, eikä ei jää pääroolien varjoon.

– Usein musikaalien ensemblet eivät ole näin personoituja kuin meillä Addams Familyssa. Meillä on kaikilla roolihahmot, joissa esiinnymme koko esityksen ajan. On myös aika harvinaista, ettei ensemblellä ole yhtään asuvaihdosta, Maija Mustonen sanoo.

Ensemblen jäsenet ovat päässeet vaikuttamaan rooleihinsa yksilötyönä. Siitä opiskelijat ovat ilahtuneet ja innostuneet. He ovat luoneet hahmojaan ja niiden tapaa olla ja liikkua.

– Minä tulin luoneeksi hahmon, joka on tosi fyysinen ja liikkuu erikoisilla tavoilla, esimerkiksi paljon lähellä lattiaa. Voin sanoa, että harjoitusten jälkeen sen tietää kropassa, Mustonen sanoo.

– Tanssimiseen ja laulamiseen tulee ihan oma lisänsä näistä isoista peruukeista ja asuista. Se on haastavaa, mutta samalla parasta. Saa haastaa itseään ja omia rajojaan, Laura Eskola tuumii.

Esityksen pukusuunnittelusta vastaa Riikka Aurasmaa ja naamioinnin suunnittelusta Johanna Uusitontti, mutta käytännön meikkauksen tekee jokainen näyttelijä esitysten alla itse.

The Addams Family -musikaali Seinäjoen kaupunginteatterissa. Ensi-ilta 22.2.2023. Ohjaus Jermo Grundström, koreografia Jyri Numminen. Ensemble: Laura Eskola, Elizabeth Hiltunen, Kreetta Kiviniemi, Maija Mustonen, Riikka Mäkinen, Kreetta Sihvola, Essi Särkijärvi, Kaisu Säynevirta ja Titta Toivanen.

Lue Marita Nyrhisen artikkeli musikaalin lehdistötilaisuudesta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua