KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Tervetuloa, Addams Family! Seinäjoen kaupunginteatterin juhlavuoden herkkuna komediallinen kauhumusikaali

14.02.2023
4 Lurkki

Perheen hovimestaria Lurkkia esittää Jukka Puronlahti. Kuvat: Marita Nyrhinen

TEATTERI | Jermo Grundströmin ohjaama musikaali 1930-luvulla sarjakuvasta alkunsa saaneesta hirviöperheestä on Seinäjoen kaupunginteatterin juhlavuoden ensimmäinen ensi-ilta.

Marita Nyrhinen, tekstit ja kuva

Kauhutarinoiden lukijoille ja vampyyrielokuvien katsojille Addamsin huvittava hirviöperhe on tuttu. Perhe syntyi 1930-luvulla Charles Addamsin sarjakuvassa, jossa yhdistyivät Addamsin oma perhe ja legendaariset vampyyritarut. Oman tv-sarjansa perhe sai 1960-luvulla, ja 1990-luvulla tehtiin sarja elokuvia. Addamsin perheen toilauksista tehdyt animaatioversiot sopivat paremmin lapsille – varauksella.

Tuosta Charles Addamsin sarjakuvasta maailmanvalloituksensa aloittanut vampyyriperhe päätyi vihdoin myös musikaaliksi, jonka tekstin on kirjoittanut ja musiikin säveltänyt Andrew Lippa. Nyt musikaali nähdään 60 vuotta täyttävän Seinäjoen kaupunginteatterin juhlaohjelmistossa.

Jermo Grundströmin ohjaama Addams Family on Seinäjoen kaupunginteatterin juhlavuoden ensimmäinen ensi-ilta. Helmikuun 22. päivänä isolla Alvar-näyttämöllä temmeltävät sekä Addamsin perhe että perheen esi-isät.

1 koreografi ja ohjaaja

Ohjaaja Jermo Grundströmin sekä koreografi Jyri Numminen valaisivat musikaalin taustoja.

* *

Mikä tämä sarjakuvista alkunsa saanut vampyyriperhe oikein on?

Addams Family tunnetaan parhaiten tv-sarjan ja elokuvien perusteella. Mustavalkoisena tv-sarjana perhe niitti mainetta vuosina 1964–1966. Samoina vuosina Addamsin perheen kanssa kilpaili Hirviöiden perhe tilannekomediasarjassa Me Hirviöt (The Munsters), jolla on Addams Familyn kanssa paljon yhteistä.

Addamsin vampyyriperhe esiintyi 1990-luvulla kolmessa elokuvassa: The Addams Family – Perhe Addams (1991), Addams Family II (1993) ja Addams Family – Sukukokous (1998). Perhe Addams (2019) ja Perhe Addams 2 (2021) ovat laadukkaasti toteutettuja animaatioelokuvia.

Viime vuonna Netflixillä ensi-iltansa sai kauhukomediasarja Wednesday, jossa mm. ohjaaja Tim Burtonilla ja säveltäjä Danny Elfmanilla on ollut näppinsä pelissä. Sarja kertoo Addamsin perheen tyttären toilauksista pääosassaan Jenna Ortega.

6 Wednesday

Sanni Lehto on perheen lettipäinen tytär Wednesday.

* *

Ohjaaja Jermo Grundström sekä koreografian suunnitellut Jyri Numminen kertoivat Seinäjoen kaupunginteatterin avoimessa tiedotustilaisuudessa koko perheelle suunnatun musikaalin taustoja. Musikaali ei pohjaudu suoraan jo olemassa oleviin tuttuihin tarinoihin. Nyt teini-ikäinen tytär Wednesday on rakastunut täysin tavallisen perheen poikaan. On ilmeistä, että näiden kahden perheen kohtaaminen tuo mukanaan ongelmia.

Lämminhenkiset ja sympaattiset Addamsit ovat kaukana kauhukuvien vampyyreista.

Perhe asuu goottilaistalossa, jonka ilmapiiri on kummitusmainen ja jonka puutarha on hautausmaa. Hämähäkinseitit, tummat värit ja hirveät vekottimet luovat viihtyvyyttä. Perheen rakas lemmikki on irtokäsi Thing – elokuvissa suomennettuna Olio. Addamsin perhe on kuitenkin hellä ja rakastavainen ja esimerkki tiiviistä yhteisöstä, jolle perhearvot ovat tärkeät. Mitä sitten, jos lempi syttyy hautausmaalla keskiyön täydenkuun aikana, tai jos lapset leikkivät väkivaltaleikkejä!

Vaikka pimeyttä ihannoiva perhe on omituinen, se kokee samoja asioita kuin normiperheet. Perheen jäsenet ovat toisilleen solidaarisia ja muodostavat lämminhenkisen yksikön. Haasteita kohdataan, eikä vähiten lasten aikuistumisen myötä. 

Addamsit parodioivat normaalien ihmisten elämää. He sulattavat meidän pelkojamme ja perversioitamme rohkeasti. Heille normaalit ihmiset muodostavat uhkan tekopyhine normeineen ja pyrkimyksineen. Ja mikä sitten on normaalia? Jyri Numminen kiteyttää: ”Hämähäkin normaali on kärpäselle kauhistus.”

3 maskeerattu Mari Poytalaakso

Mari Pöytälaakso esittää perheen isoäitiä. Hänet on maskeerattu tunnistamattomaksi.

* *

Koko esitystä en ole vielä nähnyt, mutta musikaalin tiedotustilaisuudessa nähty ensimmäinen kohtaus antaa viitteitä, mitä tuleman pitää.

Avauskohtaus osoittaa, että Addams Familyn musiikki istuu esityksen tarkoitusperiin ja että näyttämökuva henkilöhahmoineen on visuaalisesti näyttävä. Hannu Raja-aho on loihtinut valon voimalla tunnelmia, jotka vahvistavat näyttämökuvaa. Tummanpuhuvista goottihenkisistä lavasteista ja harmaansävyisistä krumeluurikoristeisista asuista vastaa Riikka Aurasmaa. Naamiointisuunnittelija Johanna Uusitontin huikeat meikkaukset ja muhkeat kampaukset tekevät näyttelijät jopa tunnistamattomiksi.

Yhdessä nämä elementit muotoutuvat vampyyrien tumman maailman tärkeäksi tunnelmanluojaksi. Kokonaisvaikutelma puhuu omaa kieltään, jota goottirockin ystävien olettaisi katsovan hurmioituneena.

Numminen paljastaa, että koreografia on saanut jonkin verran vaikutteita Wednesday-tv-sarjan tanssikohtauksista; näyttämöversioon on piilotettu askelia ja liikkeitä, jotka sarjaa seuraaville ovat tuttuja. Näin Seinäjoen tulkinta tuo esityksen nykypäivään.

Marita Nyrhinen

Addams Familyn ensi-ilta Seinäjoen kaupunginteatterin Alvar-näyttämöllä 22.2.2023. Tutustu juhlavuoden ohjelmistoon täällä.

2 Addams Family

Addams Family -musikaalissa esiintyy 20 näyttelijää ja tanssijaa.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua