Parasta juuri nyt (31.7.2023): Vehje, Brutal Blues Band, Sgt. Slime, Bereniken hiukset, Random Crashes

31.07.2023
Berenike

Bereniken hiukset. Kuva: Tuukka Turunen

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Pasi Huttunen tunnelmoi uhanalaiseksi joutuneen Popkatu-festarin keikka-antia.

1

Olen jo moneen kertaan kirjoittanut täällä Vehkeestä, mutta kun hc-bändi järjestää Popkatu-klubin keikallaan arvonnan, jossa joku arpalipun pallogrilliin pudottaneista julistetaan kesken keikan onnelliseksi kuivakakun voittajaksi, niin on tietenkin pakko kirjoittaa taas. Onhan se parasta.

Keikka oli tietysti muutenkin aivan mahdotonta meininkiä. Vehkeen musiikki piikittelee itäsuomalaiselle mielenlaadulle ja tapakulttuurille yhtä rakastettavasti ja taidokkaasti kuin Aapeli aikoinaan pakinoissaan. Loistavat lyriikat, loistavat muusikot, loistava show.

2

Ruben Cuerdo on kovan luokan kitaristi ja solisti. Hänen ympärilleen rakentunut Brutal Blues Band on muutenkin kauttaaltaan kovia tekijöitä. Bändi punoi Surmakujalle Popkadun aikaan tiheän ja vaikuttavan tunnelman ammattimiesten vaivattomuudella.

Suomesta espanjalaissyntyinen, valtavasti maailmaa kiertänyt Cuerdo on sanonut: ”Tänne globaalin musiikkibisneksen tuulet eivät ylety niin, että ne peittäisivät alleen monimuotoisuuden”. Surmakujallakin tämä oli helppo aistia. Ei se ole kauttaaltaan huono asia, että ollaan syrjässä kaikesta.

3

Turkulainen Sgt. Slime räjäytti pankin Surmakujalla ja koko La Barre notkui bändin perinnetietoisen, mutta silti tinkimättömän ja omaäänisen thrashin tahtiin. Ennen keikkaa bändi oli minulle täysin tuntematon suuruus eikä muutaman biisin kuuntelu netistä ennen keikkailtaa oikeastaan asiaa avannut.

Tämä on sellaista metallia, joka pitää kuulla livenä. Odotuksia ei ollut, mutta kyllä nämä tyypit olisivat lunastaneet kovemmatkin sellaiset. Toivottavasti bändistä kuullaan vielä paljon lisää.

4

Joensuulainen Bereniken hiukset on ollut bändinä tietoisuudessani alusta saakka, mutta jotenkin se on silti onnistunut lipsahtamaan vaille kuuntelua. Nyt sitten Popkatu-klubilla sai tämänkin virheen korjattua.

Etukäteen olin kuullut monenlaisia mielipiteitä. Joku tykkäsi valtavasti, toinen inhosi. Sehän tietysti jo kutkutteli paljon ja kallistuin nopeasti itse siihen valtavasti tykkääjien joukkoon. Folkia, räppiä ja rokkia suloisena, yhteiskunnallsesti valveutuneena keitoksena.

5

Joensuulainen aloitteleva pumppu Random Crashes tykittelee hc-settinsä sellaisella tuoreen bändin innolla ja palolla, että se valloittaa kuulijan, vaikka bändi vielä selvästi hakeekin ääntään ja tapaansa olla. Upeaa diy-henkeä ja heittäytymistä, jollaista musiikkiin tarvitaan aina.

Pasi Huttunen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua