Stranger Things. Kuva: Netflix
KOLUMNI | Kulukuurille joutuneet suoratoistojätit lyhentävät nyt tv-sarjojen jaksomäärää. Uutena ilmiönä sarjojen jatkokaudet eivät tulekaan ulos heti seuraavana vuonna, vaan niitä voi joutua odottamaan.
”Kun elokuvat pitenevät ja tv-sarjojen kaudet lyhenevät, käykö niin, että elokuvat ja tv-sarjat ovat pian saman mittaisia?”
Vuonna 2024 moni tv-sarja jää lyhyenlännäksi. Taajaan uusiutuvat nimikkeet, toisin sanoen sarjojen uudet kaudet, ovat suoratoistokanavien elinehto. Helpoin tapa säästää kuluja on leikata tv-sarjojen tuotantokaudet lyhemmäksi.
Suoratoistokanavat leikkasivat perinteiset tv-sarjojen 22–24 jakson tuotantokaudet puoleen 1990-luvun lopulla. Nyt sekin on pudonnut jo kuuteen. Yksi Hollywoodin käsikirjoittajien lakon syy oli lyhentyneet tv-sarjat ja sen myötä seurannut palkkioiden putoaminen. Kootessani juttua vuoden 2024 tulevista tv-sarjoista totesin, että käsikirjoittajien huoli lyhentyneistä tv-sarjoista on todellinen.
Perinteisesti kahdeksanjaksoinen True Detective lyhenee neljännellä tuotantokaudella kuuteen. Loppuvuodesta ilmestyvässä Dune: The Prophecyssä on ainoastaan kuusi jaksoa, samoin The Walking Dead: The Ones Who Live -spin-off-sarjassa.
Monet uutuussarjat leikattiin jo pari vuotta sitten seitsenjaksoisiksi, nyt leikkaukset koskevat jo jatkuviakin sarjoja. Jälleen yksi jakso eli noin 50 minuuttia katseluaikaa on pudotettu pois.
Hieman kieli poskessa voi kysyä että, kun elokuvat pitenevät ja tv-sarjojen kaudet lyhenevät, käykö niin, että elokuvat ja tv-sarjat ovat pian saman mittaisia?
* *
Koronakriisin sekä käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakkojen myötä moni tv-sarjatuotanto on ollut jäissä odottamassa jälkitöitä, kuvausten alkamista tai käsikirjoituksen viimeistelyä. On syntynyt kokonaan uusi ilmiö, kun menestyssarjan jatkokauden ei tarvitsekaan tulla ulos heti seuraavana vuonna niin kuin on totuttu. Tämän vuoksi moni odotettu sarja, kuten Stranger Thingsin viides kausi ja Wednesdayn toinen kausi, on suosiolla siirretty vuoteen 2025.
Vastoinkäymisten myötä moni tv-sarja on menettänyt ensi-iltapäivänsä kokonaan. Argentiinalaiseen Eternautti-klassikkosarjakuvaan perustuvan El Eternauta -Netflix-sarjan (sekin kuuden jakson mittainen) piti alun perin tulla ulos jo vuonna 2021, mutta nyt julkaisusta ei ole tietoa. Historiallisen saippuasarjan The Decameronin kuvaukset saatiin pakettiin kesällä 2023, mutta sarjalla ei ole vieläkään ensi-iltapäivää.
Alien-tv-sarja jämähti lakkoilun myötä limboon. Nyt sitä kuvataan vuoden 2024 aikana Thaimaassa. Tämä on siis eri projekti kuin Alien: Romulus -elokuva, joka saa ensi-iltansa elokuun puolivälissä 2024. Tv-sarja ilmestyy näillä näkymin keväällä 2025.
Näyttää siltä, että myös Mark Millarin sarjakuviin perustuvat tv-sarjat nytkähtävät eteenpäin Netflixin tuotantokoneistossa. Magic Order -tv-sarjan (joka niin ikään on kuusiosainen) tuotannon piti alkaa vuoden 2023 lopulla, mutta sitä lykättiin lakkojen vuoksi. Toivottavasti Jupiter’s Legacyn katastrofista on opittu ja Magic Order on sarjakuvalle uskollisempi.
* *
Kausien lyheneminen johtuu siitä, että suoratoistokanavat ovat talouskriisissä. Etenkin Netflixin ja Disney Plus -kanavien isolla rahalla rakennettu pörssinousu ja sisältökilpailu näkyvät nyt kululeikkauksina, ja sarjojen ensi-iltapäiviä levitetään useammalle vuodelle. Mainoksia sisältävät halpajäsenyydet ovat jo totta ulkomailla. Netflix on rajoittanut salasanojen jakamista ja HBO on leikannut sisältöjään.
Muun muassa Star Wars -sarja Andorin toinen kausi lykkääntyi aivan kuvausten kalkkiviivoilla. Sarjaa ei ilmeisesti kuitenkaan ole peruttu, vaan se tulee ulos vuonna 2025. Koko Disney-yhtiö on joutunut ankaralle miljardiluokan kulukuurille, ja se heijastuu myös Star Wars -maailmaan.
Petri Hänninen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Tältä tuntui Bruce Springsteen ja The E Street Band etukatsomon paikoilta nähtynä
KOLUMNI | Eturivin pikkupojat saivat lahjaksi huuliharpun, täti-ihminen pääsi pussaamaan tähteä poskelle ja lähes kaikki eturivin tosifanit pääsivät koskettamaan superkuuluisuutta.
Virossa kulttuuri on arkinen asia, joka ruokkii myös muiden alojen kehitystä
KOLUMNI | Suomalaiset vitsailevat edelleen virolaisista, vaikka meillä ei ole siihen varaa. Etelänaapurissa arvostetaan kulttuuria ja luovuutta, ja se näkyy niin maan digiloikassa kuin Michelin-tähdissäkin.
Ja se soi ja se soi ja se soi ja se soi – Anne Välinoron kolumni Savonlinnan Oopperajuhlilta
KOLUMNI | Näin rakennetaan kansakunnan ihanaa kesälumetta ihan pian koittavaa talvea ja idän puhureita vastaan – ja vain 40 kilometriä rajalta.
Elokuva-Aitta oli portti filmitähtien ja uutuusleffojen maailmaa
KOLUMNI | Huolellinen taitto teki vuonna 1932 syntyneen elokuvalehden lähes jokaisesta sivusta graafisen taideteoksen.