Animeperhe vakoilupuuhissa – arviossa Spy X Family Code: White

26.04.2024
spy x family code white anya 6

Kuva: Tatsuya Endo / Shueisha

ELOKUVA | Perhedraamaa, vakoiluseikkailua ja huumoria yhdistelevä Spy X Family -tarinamaailma on noussut yhdeksi suositimmista mangakonsepteista.

”Spy X Family Code on vallan mukavaa perusanimeviihdettä.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Spy X Family Code: White

  • Japani, 2023.
  • Ohjaus: Takashi Katagiri, Tatsuya Endon mangan pohjalta
  • Ensi-ilta: 26.4.2024

Perheenisä Loid ja äiti Yor vievät adoptiotyttärensä Anyan ja koiransa Boldin talvilomalle. Mutta yritä siinä lomailla muina perheinä, kun Loid on oikeasti vakooja ja Yor palkkamurhaaja. Anya taas tietää telepaattisesti molempien salaisuudet ja osaa lukea heidän ajatuksensa ja koira Bold taas näkee tulevaisuuden. Perhe yrittää osallistua kokkikisoihin ja kun tulee tarvis kirsikkaliköörille jälkiruoan valmistusta varten, lähtee Anya etsimään sitä lumiselta joulutorilta – ja joutuu vaarallisen järjestön kidnappaamaksi.

Tatsuya Endon manga Spy X Family aloitti webbi- ja mobiiliappisarjana vuonna 2019 ja sitä on julkaistu kokoelmamangakirjoina. Sen pohjalta on tehty tv-animesarja, kirja ja pelejä. Spy X Family -tarinamaailma on noussut yhdeksi suositimmista mangakonsepteista ja sen yhdistelmä perhedraamaa, vakoiluseikkailua, actionia, huumoria ja nopeita käänteitä on vetänyt hyvin eri formaateissa.

Sarjan konseptissa Westalis ja Osania ovat sotatilassa ja agentti koodinimeltä Twilight yrittää lutvia rauhaa niiden välille. Tehtävässään hän rakentaa feikkiperheen nimellä Loid Forger (”väärentäjä”) ja adoptoi tytön nimeltä Anya. Hänelle siunaantuu vaimo Yor, joka sattuu Loidin tietämättä olemaan palkkatappaja. Kunnon kylmän sodan kamaa siis, ja voipa tuoda jollekin mieleen vaikkapa Mr. and Mrs. Smith -elokuvan.

Anime-elokuvan komedialliset piirteet tuleva esille pitkässä kakkajaksossa. Harvoinpa on action-sankari joutunut pidättelemään sitä itteään, jottei paljastaisi salaisuutta. Ihmissuhdedraamaan taas päädytään kohtauksissa, joissa Yor löytää ne kolme merkkiä, joiden perusteella voi päätellä puolison pettävän. Hän kun alkaa olla mustasukkainen feikkimiehestään. Lopussa mission takia feikkiperheeksi rakentunut nelikko osoittaa tosiperheen tunteita ja kiintymystä toisiaan kohtaan.

spy x family code white loid 1

Kuva: Tatsuya Endo / Shueisha

Piirustustyyli menee simpppelimmän ja söpömmän puolelle kuin muissa action-orientoituneissa hittianimeissa. Etenkin Anyan suuret silmät vetävät sarjan tyyliä karikatyyriin päin.

Spy X Family Code on vallan mukavaa perusanimeviihdettä, vaikka hahmot tuppaavatkin jäämään psykologisesti melko stereotyyppisiksi. Elokuva ei kuitenkaan puuduta, etenkin kun takaa-ajo- ja actionryminä keskeytyy mukavasti humoristisilla arkipäiväkuvaksilla.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua