Andor on mainio Star Wars -tv-sarja, jota voi vilpittömästi suositella kaikille seikkailun ystäville

06.01.2023
andor diego luna

Diego Luna Cassian Andorina. Kuva: Des Willie / Lucasfilm Ltd.

TELEVISIO | Disney Plus -suoratoistopalvelun Andor on yllättävän hyvin käsikirjoitettu Star Wars -seikkailu, jossa seurataan kapinaliikkeen syntyä ja nähdään Imperiumin hirmuhallinnon seuraukset yksilötasolla.

”Paukut on pantu kuminaamarien sijasta käsikirjoittamiseen.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Andor

  • 1. kausi, 12 jaksoa.
  • USA, 2022.
  • Katso: Disney+ 

Pakko myöntää, että olin menettänyt uskoni Star Wars -sarjoihin Obi-Wan Kenobin ja The Book of Boba Fettin myötä ja päättänyt, etten tuhlaa niihin enää aikaani. Disney Plus -palvelussa on kuitenkin aikuiseen makuun aika vähän uutta nähtävää, joten ryhdyin katsomaan Andoria, ja yllätyin.

Andor kertoo tavallisista planeettojen asukkaista, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet galaksia hallitsevan Imperiumin jalkoihin. Myös sarjan päähenkilöt ovat tavanomaisia. He eivät omaa jeditaitoja, eikä heillä ole mukanaan hassua ja hellyttävää isoa kaveria. Sarjassa ei harrasteta kuilussa lentämistä, eikä siinä ole katutanssiesitystä muistuttavia taistelukohtauksia. Voimasta ei puhuta sanallakaan, ja kuminaamarillisia otuksiakin on hyvin vähän. Andorin viehätyksen avainsana on tavallisuus.

* *

Tarinassa seurataan kapinaliiton alkuvaiheita useilla eri tasoilla, senaattorista pakkomielteisen pikkuvirkamieheen. Sarjan päähenkilö on Cassian Andor (Diego Luna), varas, seikkailija ja monen lajin häslääjä, joka tempautuu mukaan kapinaliiton toimintaan. Sarja näyttää Imperiumin väkivaltakoneiston yksilötasolla, ei vain planeettojen tuhoajana. Imperiumi kohtelee galaksin asukkaita järjestelmän osina, ei yksilöinä, ja Andor tekee konkreettisesti ymmärrettäväksi miksi hirmuvaltaa on vastustettava.

Sarjassa palataan hetkeksi Star Warsin alkujuurille, kun Bee eli B2EMO-robotti hassuttelee aloitusjaksossa. Huumori oli Star Wars -elokuvien kantava osa, kunnes Pimeä uhka -elokuvassa esiintynyt Jar Jar Binks sai sellaista kuraa niskaansa, että jatkossa melkein kaikki hauskuus siivottiin pois.

Sukupuolivähemmistöjä Star Wars -universumissa ei ole juurikaan nähty, fanispekulaatioita lukuun ottamatta. Andor taitaakin olla ensimmäinen näytelty Star Wars -tv-sarja tai -elokuva, jossa esiintyy avoimesti kaapista tullut lesbopari.

* *

Andorissa paukut on pantu kuminaamarien sijasta käsikirjoittamiseen. Tarina on perinteinen seikkailujuoni mutta toimiva sellainen. Sarjassa tapahtuu koko ajan ja jännite kantaa kohtauksesta toiseen. Tarpeettomia suvantokohtia ei juurikaan ole. Ainoastaan senaattori Mon Mothman (Genevieve O’Reilly) murheet eivät ota tuulta alleen ja jäävät lasinkilistelyksi hienostokokkareissa.

Kun lopussa sivujuonet törmäytetään pääjuonen kanssa, sarjassa on kaikuja jopa Sam Peckinpahin Hurjasta joukosta. Andorille voi hyvillä mielin antaa neljä tähteä Star Wars -sarjojen ja -elokuvien genressä.

Petri Hänninen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua