Janne Auvinen ja Miko Jaakkola astuvat Tampereen Työväen Teatterin johtoon

26.04.2024
TTTpomot

Jaakkola (vas.) & Auvinen. Kuvat: Juha Lahtinen / Pekka Rautiainen

HENKILÖT | Uudet johtajat korostivat esittelytilaisuudessaan TTT:n roolia ja asemaa, valitun johtajamallin hyviä puolia, teatteria turvallisena työpaikkana ja teatterin merkitystä yhteiskunnallisen keskustelun osapuolena.

Kari Pitkänen, teksti

Tampereen Työväen Teatterin uusi johtokaksikko on valittu. Hallitus nimitti toimitusjohtajan tehtävään tapahtuma- ja kulttuurialan johtotehtävissä ansioituneen teatteritaiteen maisterin Janne Auvisen, 58. Taiteelliseksi johtajaksi nimitettiin teatterinjohtaja, ohjaaja, teatteritaiteen maisteri Miko Jaakkola, 55.

– Yhdessä tekemisen taide on teatterille ominaista. Teatteri on myös työpaikka, joten sen on oltava turvallinen ympäristö sekä henkisesti että fyysisesti, TTT:n toimitusjohtajaksi valittu Janne Auvinen linjasi nimitysten julkistamistilaisuudessa.

Hän ja Jaakkola pitävät uutta kahden johtajan toimintamallia erittäin hyvänä ratkaisuna. Se mahdollistaa molemmille keskittymisen oman osaamisen kannalta keskeisiin asioihin.

– Isojen katsojatavoitteiden ja taiteellisesti kunnianhimoisen ohjelmiston yhdistäminen on toki haastava tehtävä. Haluan kirkastaa esitysten sisältöä niin, että teatteri on osa ympäröivän maailman keskustelusisältöjä, Jaakkola luotasi.

”Esityksiä, joita muilla ei ole”

Tampereen Työväen Teatterin toimii kansallisena päänäyttämönä. Ennen nimitystä kuultiin teatterin henkilökuntaa, joka tuki molempia valittuja yksimielisesti.

– Janne Auvisella ja Miko Jaakkolalla on vankka kokemus merkittävien kulttuurilaitosten johtotehtävistä, hallituksen puheenjohtaja Kai Hintsanen perustelee.

– On tärkeää, että TTT:ssa tehdään näkemyksellistä ja korkeatasoista teatteria tavalla, joka on yleisöä kiinnostavaa ja taloudellisesti kestävällä pohjalla. TTT:ssa nähdään esityksiä, joita muilla teattereilla ei ole. Johtajien yksi keskeisimmistä tehtävistä on henkilöstön työhyvinvoinnin edistäminen.

Janne Auvinen vastaa toimitusjohtajana Tampereen Työväen Teatteri Oy:n strategian toteuttamisesta, taloudesta ja henkilöstöjohtamisesta. Hän on myös taiteellisen johtajan esimies.

Taiteellinen johtaja Miko Jaakkola johtaa teatterin taiteellista toimintaa, suunnittelua ja kehittämistä. Hän päättää teatterin ohjelmistosta ohjelmistosuunnittelun ja -valintojen prosessin mukaisella tavalla sekä toimii taiteellisen henkilökunnan esihenkilönä.

Molemmilla uusilla johtajilla on 6 kuukauden irtisanomisaika edellisistä tehtävistään. Uusissa pesteissään he aloittavat lokakuun loppupuolella.

Tällä välin TTT:n väliaikaisena toimitusjohtajana jatkaa Jaana Ikonen ja väliaikaisena taiteellisena johtajana Hanna Suutela

Keitä he ovat?

Janne Auvinen on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi 1995. Auvinen on työskennellyt Verkatehdas Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2019. Tätä ennen Auvinen toimi Logomon tapahtumajohtajana Turussa vuosina 2012–2019.

Auvinen on Aalto-yliopistossa väitöskirjatutkijana ja tekee tutkimusta esitystiloista. Auvinen on myös kehittänyt esittävän taiteen ja tapahtuma-alan toimintaa useassa luottamustehtävässä. 

Janne Auvisen molemmat vanhemmat ovat maineikkaita näyttelijöitä, jotka ovat tuttuja myös TTT:n lavoilta. Hänen isänsä on Vili Auvinen (1931–1996) ja äitinsä Eila Roine, 92.

Miko Jaakkola on valmistunut Teatterikorkeakoulun ohjaajantyön koulutusohjelmasta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2000. Hän on työskennellyt Kotkan kaupunginteatterin johtajana vuodesta 2017. Tätä ennen hän työskenteli Kajaanin kaupunginteatterin sekä Teatteri Takomon johdossa. Tampereen Teatterikesän taiteellisessa johtoryhmässä Jaakkola työskenteli vuosina 2015–2018.

Jaakkola on ohjannut noin 60 teatteriesitystä, kirjoittanut sekä dramatisoinut näytelmiä ja tehnyt lukuisia videosuunnitteluja.

Kari Pitkänen
kari.pitkanen(at)kulttuuritoimitus.fi

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua