Lunastamattomia lupauksia – arviossa Ylen uutuussarja Sekunnit

04.04.2024
Seconds S1

Mikko Kauppila. Kuva: Herkki-Erich Merila / Fire Monkey Productions / Yle

TELEVISIO | Ylen uusi draamasarja kertoo kymmeniä kuolonuhreja ja satoja loukkaantuneita aiheuttaneesta junaturmasta. Hyvä näyttelijäntyö on ilonaihe läpi sarjan.

”Sopii toivoa, että sarja ei anna totuudenmukaista kuvaa suuronnettomuustutkinnasta.”

ARVOSTELU

2.5 out of 5 stars

Sekunnit

  • 6 jaksoa. Yle, 2024.
  • Käsikirjoittaja: Laura Suhonen
  • Ohjaaja: Mikko Kuparinen
  • Katso: Yle Areena. Yle TV1 alkaen 7.4.2024.

Kymmeniä kuolonuhreja ja satoja loukkaantuneita aiheuttanut junaturma on Ylen uuden draamasarjan Sekunnit (2024) aihe. Tutkinnan liepeillä on politiikkaa ja suurbisnestä; hetkittäin sarja kulkee, toimii hyvin ja tarjoaa monia mahdollisuuksia kehittyä. Hyvä näyttelijäntyö on ilonaihe läpi sarjan.

Jo itsessään mielenkiintoisiin palikoihin ei kuitenkaan luoteta ja tarinaan sekoitetaan esimerkiksi mielen harhoja sekä vihjauksia, jotka eivät johda mihinkään ja sekoittavat sitä, mikä voisi olla selkeää ja toimivaa.

Sarjassa käsitellään myös mielenterveysongelmia, traumakokemusten seurauksia ja stressaavan työn vaaroja, mutta jollain lailla päälle liimattuina. Kokonaisuus hajoaa turhan moniksi haaroiksi, joiden alle itse asia uhkaa jäädä.

Sopii toivoa, ettei Sekunnit anna totuudenmukaista kuvaa suuronnettomuustutkinnasta. Harva onnettomuus selviäisi sarjan kuvailemalla tavalla: epätarkkuutta, sattumanvaraisuutta sekä paljon eripuraa ja kilpailua viranomaisten välillä.

Leena Pöysti, Juho Milonoff ja Mikko Kauppila tekevät hienot roolisuoritukset onnettomuustutkintaryhmän jäseninä. Entuudestaan hyviksi tiedettyjen ammattilaisten lisäksi näyttelijäkaartissa on ilahduttavan paljon tuoreita kasvoja, joiden kaikkien roolityöt ovat komeita.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua