Ann Cleevesin rikostutkija Matthew Venn palaa kotikyläänsä – arviossa uutuusdekkari Raivoava meri

28.03.2024
CleevesMeri

Ann Cleeves. Kuvat: Micha Theiner / Karisto

KIRJAT | Raivoava meri pitää otteessaan arvoitukselliseen loppuun saakka. Brittikirjailijan kynästä on syntynyt myös suosittu tv-sarja Vera Stanhope tutkii.

”Tätä henkilövetoista dekkaria ei voi jättää kesken.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Ann Cleeves: Raivoava Meri

  • Suomentanut Juha Ahokas.
  • Karisto, 2023.
  • 368 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Ann Cleeves on palkittu brittikirjailija, jonka kynästä ovat syntyneet koukuttavat tv-sarjat Vera Stanhope tutkii sekä Shetlandsaarten murhat. Raivoava meri (Karisto 2023) jatkaa Kahden joen välissä -sarjaa, jonka sovitus tv-sarjaksi on nähty myös Ylellä.

Tässä tummasävyisessä dekkarissa tutkitaan legendaarisen merenkävijän murhaa. Jem Rosco palaa pieneen Greystonen kylään, jossa hän on viettänyt nuoruutensa. Rosco on kuuluisuus purjehdussaavutustensa ansiosta, ja kyläläiset ovat innostuneita hänen paluustaan. Kohtauspaikka on paikallinen pubi Maiden’s Prayer, jossa tavataan ja puidaan kylän asioita, juodaan perinteiset tuopit ja viihdytään arjen lomassa. Ihmetystä herättää, kun Roscoa ei yllättäen enää näy eikä hänestä kuulu mitään.

Synkkä totuus selviää, kun Roscon ruumis löytyy läheiseen poukamaan ankkuroidusta jollasta. Yksi ruumis ei riitä vaan samasta paikasta löytyy tutkinnan myöhemmissä vaiheissa toinenkin ruumis. Kylässä on voimakas uskonnollinen yhteisö Veljeskunta, ja taikausko alkaa nostaa päätään turhankin paljon.

Kahden joen välissä -bestsellersarjan päähenkilö, etsivä Matthew Venn päätyy tutkimaan tapausta. Taikausko ja juorut harhauttavat hänenkin arvostelukykyään ja tutkintalinjojaan.

Paluu Greystoneen tuo mieleen muistoja uskonnollisesta yhteisöstä, jossa Matthew vietti lapsuutensa ja nuoruutensa. Sen jälkeen, kun Matthew menetti uskonsa ja meni naimisiin Jonathanin kanssa, hän ei ollut palannut Greystoneen. Irtautuminen yhteisöstä ei ollut kivutonta.
Nyt käsissä on outoja murhia, kuin lavastettuja. Matthew sekä hänen ryhmänsä rikosylikonstaapeli Jen Raffelty ja rikoskonstaapeli Ross May ovat hekin vaarassa tutkinnan edetessä.

Kukaan ei ole turvassa; myrskyävä meri ja salaperäiseltä tuntuva Scullyn poukama eivät jätä Matthew’ta rauhaan.

Ann Cleeves on ansaitusti palkittu rikostarinoiden punoja. Raivoava meri pitää otteessaan alusta alkaen ja jännite säilyy teoksen loppuun asti. Tätä henkilövetoista dekkaria ei voi jättää kesken. Tarina on arvoituksellinen ja loppu yllätyksellinen.

Irmeli Heliö

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua