Tunkeilijat tuo lavalle tukahdutettuja tunteita ja rikottuja rajoja – arviossa TTT:n ja Teatteri Siperian esitys

05.10.2023
Tunkeilijat DSC00366

Lari Halme, Yasmin Ahsanullah ja Tuukka Huttunen. Kuva: Kari Sunnari

TEATTERI | Marika Vapaavuoren ohjaama Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotanto loistaa komedian ja tragedian tasapainossa.

”Täsmälliset siirtymät komediasta tragediaan hämmentävät minuutti toisensa jälkeen.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Tunkeilijat

  • Käsikirjoitus: Maria Peura
  • Ohjaus: Marika Vapaavuori
  • Rooleissa Yasmin Ahsanullah, Lari Halme, Tuukka Huttunen
  • Esitys: 4.10.2023

Arvoin aluksi, onko liioittelua antaa Tunkeilijoille viisi tähteä. Mutta kun mietin kaikkea näkemääni ja kokemaani, en keksi, mitä haluaisin muuttaa tai nähdä toisin.

Teatteri Siperian tuottama ja Tamperen Työväen Teatterissa nähtävä kantaesitys rikkoo rajoja, joita en välttämättä tiedostanut tai muistanut olevan olemassa. Maria Peuran samannimiseen, vuonna 2017 ilmestyneeseen novellikokoelmaan perustuva näytelmä kokoaa yhteen elämäntarinoita, jotka naurattavat. Samalla sitä kuitenkin miettii, saako niille nauraa?

Kolme näyttelijää, joita kutsuisin tässä tiimiksi, pitävät monipolvisen tarinan tiukasti käsissään. Täsmälliset siirtymät komediasta tragediaan hämmentävät minuutti toisensa jälkeen. Mitä pidemmälle tarina(t) eteni, sitä vähemmän ymmärsin, mitä seuraavaksi on tapahtumassa. Istuin tuolissani eteenpäin nojaten ja yritin tunnistaa kaikkia tunteita, joita reilun kahden tunnin aikana koin.

Tunkeilijat DSC00821

Lari Halme ja Yasmin Ahsanullah. Kuva: Kari Sunnari

Marika Vapaavuori on löytänyt näyttelijöiden vahvuudet ja vienyt heitä suuntiin, jotka tuntuvat sopivan jokaiselle. Lari Halme ja Tuukka Huttunen tuovat useilla hillittömillä rooleilla näytelmään mukaan sellaista komiikkaa, jota ei putoamatta tuolilta pysty katsomaan. Jokaisen, varsinkin Tuukka Huttusen ja Yasmin Ahsanullahin pitkät monologit ovat uskottavia ja teräviä. Roolit tuntuivat luonnollisilta valinnoilta.

Kokonaisuus oli kuitenkin se, mikä toi pisteen iin päälle eli viidennen tähden. Simppelin sopusuhtainen lavastus, hahmojen luonteita vahvistava puvustus sekä valo- ja äänimaisema, joka vei tunnelmasta toiseen, ovat osa-alueita, joita ilman taitavakaan näyttelijätiimi ei loisi kestävää näytelmää.

Tunkeilijat DSC00280

Tuukka Huttunen ja Lari Halme. Kuva: Kari Sunnari

Tunkeilijat ei sovi kaikille. Hahmot ja heidän elämäntarinansa viedään niin pitkälle, että joku voi niistä loukkaantua. Uskon, että suurimmalle osalle ne kuitenkin tuovat uskoa ja lohtua siihen, että näin voi käydä kelle tahansa. Vapautunut nauru yhdistää yleisöä ja antaa tilaa häpeilemättömälle tavalle rikkoa rajoja sekä tuo tabut osaksi elämänkiertoa.
Rakastin esityksen loppua enkä aio sitä tässä paljastaa. Kuulin kuitenkin takanani jonkun kyynelehtivän.

Onneksi valitsin väliajalle tuhdeimman suklaaleivoksen. Nyt jatkan iltaani koputusterapialla ja mietin vielä hetken, mitä juuri tapahtuikaan.

Petra Stolt

Tunkeilijat

  • Käsikirjoitus Maria Peura
  • Ohjaus Marika Vapaavuori
  • Puku- ja lavastussuunnittelu Paula Varis
  • Valo- ja äänisuunnittelu Elli Kujansuu
  • Vastaava tuottaja Teatteri Siperia/Marika Heiskanen

Ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterissa 28.9.2023. Esityksiä 9.12. asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua