Klassikkomusikaali My Fair Ladyn huima tulkinta Joensuun kaupunginteatterissa

27.09.2022
MyFairLady 15 RvaHigginsin puutarha kuvaRiikkaHurri

Kuvat: Riikka Hurri

TEATTERI | Joensuun kaupunginteatterin My Fair Lady on järisyttävä onnistuminen, jota tuskin osattiin odottaa. Periaatteessa teos on teatterille liian iso, mutta sovitus onnistuu täydellisesti.

”Taiteellinen kunnianhimo ja viihdyttämisen imperatiivi paiskaavat kättä hienolla tavalla.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

My Fair Lady

  • Ohjaus: Katriina Honkanen
  • Pääosissa: Maria Karhapää, Regina Launivuo, Suvi-Maaria Virta, Joni Kuokkanen, Petteri Rantatalo
  • Ensi-ilta: Joensuun kaupunginteatterissa 24.9.2022

My Fair Lady on Joensuun kaupunginteatterin kokoiselle teatterille valtava ponnistus. Ikävä myöntää, mutta suurin ennakkoluuloin lähdin sitä katsomaan. Tiesin esityksen mitaksi pelottavat kolme tuntia, enkä ole koskaan ollut näiden niin sanottujen klassikkomusikaalien ystävä. Teos on sellainen järkäle, että oli vaikea kuvitella siitä saatavan aikaiseksi muuta kuin hiukan vaivaannuttava yritelmä. Mutta se räjäyttikin pankin!

Musikaali on järisyttävä onnistuminen. Eliza Doolittlen oppimis- ja kasvutarinaksi käännetty ja luokkayhteiskunnan rujouden kasvoille lyövä teos on päivitetty tähän päivään taidokkaasti ja hienovaraisesti. Rakkaustarina on mukana, mutta sivujuonteena. Alkuteoksen lähtökohtana oli se, että setämiehet opettavat nuoren naisen sellaiseksi, että se setämiehille kelpaa. Tässä on kyse jostain muusta. Mutta ote ei ole julistava saati valistuksellinen vaan tarinan ehdoilla mennään.

MyFairLady 1 suurlahetystontanssiaiset kuvaRiikkaHurri

Se mahtuu sittenkin!

Periaatteessa teos on aivan liian iso Joensuun kaupunginteatterin puitteisiin ja resursseihin nähden, mutta niin vain siitä taiteillaan tulkinta, jossa se sopii paikalleen loistavasti.

Myös teoksen karikatyyrinomaiset henkilöhahmot on käännetty riittävän hyvin teoksen vahvuudeksi ja samalla säilytetty tuttuus ja tunnistettavuus. Taiteellinen kunnianhimo ja viihdyttämisen imperatiivi paiskaavat kättä hienolla tavalla.

Alusta asti oli selvää, että teos joko seisoo tai kaatuu sen mukaan, kuinka hyvin pääosanesittäjä onnistuu – ja etenkin laulaa. Pääroolissa vaihtelevat eri näytöksissä Regina Launivuo, Maria Karhapää ja Suvi-Maaria Virta. Toisessa pääroolissa Higginsinä puolestaan vuorottelevat Joni Kuokkanen ja Petteri Rantatalo. Ensi-illlassa lavalla ovat Launivuo ja Rantatalo, ja Launivuo on Elizana aivan loistava. Laulajana hän on herkkä ja taitava. Laulut hän on sisäistänyt niin vahvasti, että tekee niistä omiaan. Näyttelijäntyössäkään ei ole valittamista.

Muutenkin näyttelijät ovat rooliensa päällä vankasti. Ohjaaja Katriina Honkanen on todella kaivanut heistä jotain esiin ja Ulla Päivikön koreografiat uivat mukaan roolityöhön niin sujuvasti, että se ilahduttaa kerta toisensa jälkeen. Elävä orkesteri tukee esitystä aivan eri tavalla kuin mitkään nauhoitukset. Lavastus ja puvustus on juuri niin massiivista ja suureellista kuin tällaisessa teoksessa pitääkin olla. Aistit täyttyvät eikä ajatusten harhailulle juuri jää tilaa.

Erityisesti mieleen painuu kohtaus suurlähetystön naamiaisista. Folkahtava musiikki punoo erikoislaatuisen tunnelman ja koreografia on samaan aikaan melkoinen sekametelisoppa, mutta punoutuu silti jouhevaksi kokonaisuudeksi.

Pituudestaan huolimatta esitys juoksee jouhevasti eikä tunnu liian pitkältä.

MyFairLady 18 Higginssin tyohuone kuvaRiikkaHurri

Vuoden teatteritapaus Pohjois-Karjalassa

Juuri tuotantojen massiivisuuden vuoksi Joensuun kaupunginteatterissa on nähty musikaaleja harvakseltaan. Katri Helena -musikaali sai ensi-iltansa vuonna 2013, Cabaret oli ensi-illassa vuonna 2010 ja Sound of Music 2011.

My Fair Lady -tulkinnassa silkka taito ja näkemys vievät mennessään. Tästä on helppo sanoa, että ei oikeastaan kenenkään kannata jättää tätä kokematta.

Maakunnan teatterikesässä Maarianvaaran kesäteatterin Meidän herramme muurahaisia oli sekin aivan upea, mutta teosten tyyli ja mittaluokka ovat niin erilaiset, että niitä on turha vertailla. Ja Maarianvaaran jutusta kyllä osasikin odottaa hyvää, tästä ehkä korkeintaan mukiinmenevää.

Voidaan helposti puhua vuoden teatteritapauksesta Pohjois-Karjalassa. Ehkä useammankin vuoden.

Pasi Huttunen

My Fair Lady

  • Käsikirjoitus: Alan Jay Lerner
  • Ohjaus: Katriina Honkanen
  • Koreogragia: Ulla Päivikkö
  • Lavastus: Ia Ensterä
  • Kapellimestari: Eveliina Pietarinen
  • Rooleissa: Maria Karhapää, Regina Launivuo, Suvi-Maaria Virta, Joni Kuokkanen, Petteri Rantatalo, Markku Maasilta, Minna Maaria Virtanen, Hannes Mikkelsson, Kirsi Kärnä, Anna Ojanne, Jaakko Tohkanen, Minni Gråhn, Arvo Jean-Michael Saarinen, Kyösti Kemppilä, Jalo Stenroos, Kiia Pasanen

Ensi-ilta Joensuun kaupunginteatterissa 24.9.2022. Esityksiä 25.3.2023 asti. Esityskalenteriin täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua