Lastensarjakuva Sanni & Joonas nousee lentolaukulla mielikuvamatkalle – arviossa Matkalla

12.12.2023
387749025 716426910518103 6038083063855665383 n

Kuva: Kumiorava

SARJAKUVA | Kalle Hakkolan ja Mari Ahokoivun sarjakuvan selkeä tyyli toimii rikkaasti lasten mielikuvitukseen sukeltavassa juonessa.

”Mielikuvituksen lento vie Sannin ja Joonaksen valtameren pohjasta Australian kautta ympäri maailman.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Kalle Hakkola & Mari Ahokoivu: Sanni & Joonas – Matkalla

  • Kumiorava, 2023.
  • 64 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Lastensarjakuva Sanni & Joonaksen neljäs albumi Matkalla (Kumiorava, 2023) sukeltaa mielikuvamatkailuun. Pitkään odotettu kaupunkilomamatka uhkaa kaatua Sannin sairastumiseen. Vaikka värikäs perhe on ilmastosyistä päättänyt olla lentämättä, ei ekologisuus taikka flunssa onneksi estä mielikuvituksen lentoa, joka vie Sannin ja Joonaksen valtameren pohjasta Australian kautta ympäri maailman.

Jos maailman ihmeet käyvät tylsiksi, voi matkakohteita keksiä itse lisää. Harmituskin menee ohi, kun keksii mielekästä tekemistä.

Piirtäjä Mari Ahokoivun ja käsikirjoittaja Kalle Hakkolan idea yhteisestä lapsille suunnatusta sarjakuvasta kehittyi vuonna 2012. Ensimmäinen sisarusparitarina Talviyö julkaistiin vuonna 2014. Sen jälkeen kaksikko on tähdittänyt kahta albumia, vuoden 2016 Hugo-serkkua sekä vuoden 2019 Metsäretkeä. Sarjaa on julkaistu ainakin Koululaisessa ja Ilta-Sanomissa.

Sanni & Joonas on suunnattu ensisijaisesti juuri lukemaan oppineille lapsille, siksi helppotekstistä ja avaraa sen maisemalliset kuvitukset ja puhekuplat ovat. Silti sarjakuva toimii mainiosti myös aikuisille, joille avautuu herkullinen tilaisuus sukeltaa lasten mielikuvitukseen ja näkökulmaan. Pieni opetuksellisuus ei haittaa, koska faktoihinkin sukelletaan lasten mielikuvituksen ehdoilla.

Sannia ja Joonasta voi hyvin lukea yhtä lailla lapselle satukirjana kuin itse lämminhenkisenä sarjakuvana. Ahokoivun melko pelkistetty kuvakieli toimii paketissa mainiosti, kun ruutukaavaankaan ei lukittauduta liikaa. Toimiva ja tyylikäs paketti.

Ilkka Valpasvuo

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua