Kaisa Mäensivun tuore albumi tuo tuulahduksen New Yorkista – arviossa Taking Shape

07.07.2023
KAISAPROMO SET2 9848 Horizontal

Kuva: kaisamaensivu.com

LEVYT | Suomalaisbasisti luo amerikkalaismuusikoista koostuvan Kaisa’s Machine -yhtyeensä kanssa modernia ja innovatiivista, bebopilla ja funkilla maustettua mainstream-jazzia.

”Minun korvaani kappaleet kuulostavat amerikkalaisemmilta – jopa kilpailuhenkisemmiltä.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Kaisa’s Machine: Taking Shape

  • Greenleaf Music, 2023.
  • Kuuntele: Spotify

Kaisa Mäensivu on monessa mukana. Hän on yksi vokaalikvartetti Signen jäsenistä ja sen kontrabasisti. Lisäksi hän johtaa omaa bändiään Kaisa’s Machine. Lisäksi Mäensivu soittaa puolisonsa rumpali Joe Perin yhtyeessä ja on kysytty basisti monien jazzmuusikoiden kokoonpanoissa. Mäensivu asuu Joe Perin kanssa New Yorkissa, mutta pariskunta keikkailee paljon myös Suomessa.

Mäensivun ensimmäinen soololevy In the Key of K julkaistiin vuonna 2017. Tuolloin Kaisa’s Machinen kokoonpanoissa soittivat saksofonisti Max Zenger, pianisti Mikael Myrskog ja rumpali Jonatan Sarikoski.

New Yorkissa asuminen ja sen musiikkielämään tutustuminen toivat Mäensivulle uusia tuttavuuksia, muun muassa legendaarisen bassovirtuoosin Ron Carterin, jonka opissa Mäensivu sai olla. Klubeilla hän puolestaan kohtasi loistavia nuoren polven muusikoita, joiden kanssa soitto sujui niin hyvin, että uuden Taking Shape -albumin (Greenleaf, 2023) kokoonpano koostuu täysin amerikkalaismuusikoista. Bändin modernissa ja innovatiivisessa mainstream-jazzissa voi kuulla elementtejä monista jazzin perinteisistä tyylisuuntauksista, kuten hard bopista ja funkista. Kokonaisuutta ilmentää Mäensivun moderni ja luovasti kekseliäs sävellystaide. Albumi ilmestyy trumpetisti Dave Douglasin arvostetun Greenleaf Music -levymerkin kautta.

Mäensivu sanoo, että New Yorkin vaikutus heijastuu uuden albumin soundissa. Hänen mielestään hän on bändinsä kanssa tavoittanut Ison Omenan taian; suurkaupungin ilmapiirissä heillä on yhteinen kieli, ja soitto on kokeiluille avointa. Onkin mielenkiintoista kuunnella Kaisa’s Machinen albumit peräkkäin, sillä näin on helppo löytää niistä erilaisia nyansseja.

Tyylit ja musiikin henki poikkeavat albumeiden välillä selkeästi. In the Key of K tarjoaa rauhallisen, melodisen ja jopa romanttisen kuuntelukokemuksen. Albumi on kokonaisuudessaan seesteinen ja luonnonläheinen.

Taking Shape sisältää tuhdimpaa ilmaisua, ja minun korvaani kappaleet kuulostavat amerikkalaisemmilta – jopa kilpailuhenkisemmiltä. Soittaahan kokoonpanossa vahvoja muusikoita, muun muassa bändinjohtajanakin kunnostautunut saksofonisti Tivon Pennicott, jonka soitto vie sfääreihin erityisesti kappaleessa Dream Machine.

Kitaristi Max Light tulee hienosti esiin Gravity-kappaleen soloistina ja saa hyvän soittoparin vibrafonisti Sasha Berlineristä. He ovat nousevia kykyjä, joiden nimet kannattaa painaa mieleen. Luonnollisesti rummuissa soittaa melodinen svengirumpali Joe Peri.

Kaisa's Machine studio smaller by Luke Marantz

Kaisa Mäensivun (kolmas oikealla) ”Kone”. Kuva: Luke Marantz

Mäensivu komppaa ja sooloilee vahvalla tyylillään jokaisella kappaleella. Nimeämättömissä osioissa I, II ja III viedään musiikkia tunnelmasta toiseen, välillä svengaten, sitten taas rauhoittuen. Syntyy draaman kaari.

Esimerkkejä herkistä balladeista ovat Better Intention ja Shadow Mind, joissa yhtyeen peruskokoonpano soittaa Mäensivun määrätietoisia sävellyksiä ja joissa muusikoiden henkilökohtaiset tulkinnat saavat vapaasti purkautua soolo-osuuksina, paikoin hyvin tulisestikin.

Mäensivu pitää bändin johtajana narut käsissään, ja hänen vaikutuksensa on vankka erityisesti sävellyksissä. Hän antaa soittajilleen reilusti tilaa ilmaista itseään soolo-osuuksissa. New Yorkin vaikutus on selvä.

Kaisa’s Machine kiertää kesän ja syksyn aikana levynjulkaisukeikoilla niin Suomessa kuin muuallakin. Bändin keikkakoonpano vaihtelee kiertuekohtaisesti. Amerikan-konserteissa mukana soittavat New Yorkin -kokoonpanosta tutut muusikot. Euroopan-kiertueella heitä on mukana mahdollisuuksien mukaan.

Mäensivun mielestä on mukava soittaa ”lähempänä olevien muusikoiden kanssa”. Euroopan-kiertueella lavalle nousevatkin myös albumilla soittavat pianisti Eden Ladin, rumpali Joe Peri, alkuperäisen Kaisa’s Machinen saksofonisti Max Zenger sekä hollantilainen kitaristi Jesse van Ruller. Tätä kokoonpanoa kuullaan myös Pori Jazzin Lokkilavalla torstaina 13.7.2023 Kaisa’s Machine esiintyy Suomessa myös elo- ja lokakuussa, muun muassa Flow Festivalilla ja Tampereen G Livelabissa. 

Marita Nyrhinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua