KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Onnelin ja Annelin talo aikuisille – arviossa Kate Thompsonin Kirjasto sodan keskellä

04.10.2023
ThompsonKansi

Kuvat: Debbi Clark / Bazar

KIRJAT | Bethnal Greenin maanalainen kirjasto Lontoossa on Kate Thompsonin kepeän ja romanttisen romaanin päähenkilöiden työpaikka. Se on oikeasti ollut olemassa.

”Thompson on tehnyt romaanin esikuvana olleen kirjaston historiasta tarkkaa tutkimustyötä.”

ARVOSTELU

2.5 out of 5 stars

Kate Thompson: Kirjasto sodan keskellä

  • Suomentanut Tuulia Tipa.
  • Bazar, 2023.
  • 496 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
Adlibris BookBeat Nextory Storytel

Kirjasto sodan keskellä (suom. Tuulia Tipa; Bazar, 2023) kuuluu niihin romaaneihin, joita lukiessaan voi alusta asti olla varma, että kaikki päättyy hyvin; vaikeuksien kautta voittoon. Se on lämminhenkinen ja sujuva – lohtukirja luettavaksi silloin, kun kaikki kaatuu päälle. Ikuista muistijälkeä se ei taida jättää.

Bethnal Greenin maanalainen kirjasto Lontoossa on romaanin päähenkilöiden Claran ja Rubyn työpaikka ja se on oikeasti ollut olemassa. Kirjasto avattiin 1920-luvulla pahamaineisen mielisairaalan paikalle ja parikymmentä vuotta myöhemmin saksalaisten pommi putosi aikuisten lainaosaston katon läpi. Paikalla oli keskeneräinen metrotyömaa ja sinne syntyi tuhansille lontoolaisille suojaa antava maanalainen yhteisö, joka tarjosi ällistyttävän määrän palveluita. Siellä toimivat muun muassa sairastupa, kahvila, teatteri ja kirjasto.

Kate Thompson on tehnyt tarkkaa tutkimustyötä maanalaisesta kirjastosta ja esittelee sitä teoksen lopussa. Tämä onkin kaikkein mielenkiintoisin osuus kirjasta ja samalla ylistyslaulu sekä kaikenlaiselle kirjallisuudelle että ilmaista kulttuuria tarjoaville kirjastoille. Kirjailija ottaa voimakkaasti kantaa leikkausuhkien alla olevien kirjastojen puolesta.

Romaanin Claran mukaan erityisesti lapsille pitää aina tarjota lukemista ja että kaikki lukeminen on hyvästä; erityisesti sodan raskaina aikoina kirjat voivat tarjota hetken tarpeellisen levon julmasta todellisuudesta. Hänen kirjastostaan naiset saavat tarpeen mukaan vahvojen sankarittarien tähdittämiä romaaneja, höttöistä hattararomantiikkaa, tietokirjoja – ja tiskin alta vaivihkaa ohjekirjaa ehkäisystä.

Kirjaston nuoret naiset joutuvat taistelemaan myös vanhakantaisuutta ja ennakkoluuloja vastaan, mutta eniten Kirjasto sodan keskellä sisältää romantiikkaa ja kepeyttä, hieman naisasiaa ja paljon kuvausta ystävyydestä, kiintymyksestä ja hyvistä ihmisistä. Vähän kuin Onnelin ja Annelin talo aikuisille.

Leena Reikko

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua