Muutakin kuin poliisisarja – arviossa Hankala perintö

21.04.2024
fSliraxbDYmvA57hZQr9 jpgversion

Kuva: Polarama ehf / Yle

TELEVISIO | Uusi islantilainen draamasarja Hankala perintö ei harvinaista kyllä ole rikossarja eikä myöskään pelaa kauniilla luontokuvilla.

”Sarja tarjoaa yllätyksiä roolihahmoistaan, mutta ei sorru ylilyönteihin tai ylidramatiikkaan.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Hankala perintö

  • Islanti, 2023. 6 jaksoa
  • Katso: Yle Areena. Yle Teema & Fem sunnuntaina 21.4. klo 21.

Uusi islantilainen draamasarja Hankala perintö ei harvinaista kyllä ole rikossarja eikä myöskään pelaa kauniilla luontokuvilla. 6-osainen sarja kertoo perheestä ja sen jäsenten suhtautumisesta perintöön, jonka matkailualalla oleva isä jättää jälkeensä. Jokainen haluaa omaansa eikä se ole aina kaunista.

Vanhan merikarhun näköinen Gunnar johtaa perustamaansa pienimuotoista ja perinteistä matkailuyritystä; hän tuntee meren ja kuljettaa paatillaan turisteja katsomaan valaita. Vaimo Lóan valmistelemista Gunnarin 60-vuotisjuhlista tulee hautajaiset ja vaille kipparia jääneestä firmasta sekä paljon perheen elämää todistaneesta kesämökistä kiistakapula jälkeenjääneiden kesken.

Kyse on kuitenkin paljon muustakin kuin omaisuuden jakamisesta. Aluksi hyvin onnelliselta vaikuttavan pariskunnan ja heidän jo aikuisten lastensa todelliset kasvot ja perheen vaietut salaisuudet tulevat vähitellen päivänvaloon. Jokaisen elämä onkin jotain muuta kuin päällepäin näyttää, vaikka kulissit ovat olleet kunnossa. Sarja tarjoaa yllätyksiä roolihahmoistaan, mutta ei sorru ylilyönteihin tai ylidramatiikkaan.

TUh EzKhll7sVoB8WeKf jpgversion

Kuva: Polarama ehf / Yle

On ilahduttavaa ja tärkeää, että julkisen palvelun Yle näyttää näitä pohjoismaisia tuotantoja.  Erityisen virkistävää on, että nyt tuotetaan muutakin kuin poliisisarjoja. Tällaisista esimerkkejä ovat viime aikoina olleet muun muassa tanskalainen Talo, norjalainen Valta, ruotsalainen Telgia ja nyt tämä islantilainen Hankala perintö.

Näyttelijäntyö on kokonaisuudessaan luontevaa, mutta erityisen ihailtava on Hanna Maria Karlsdóttir perheen voimakastahtoisena ja hetkittäin puistattavan kylmänä äitinä ja vaimona.

Myös sarjan musiikki on tavallista huolellisemmin valittua ja ajoittain kerrassaan komeaa kuultavaa.

Sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Tinna Hrafnsdóttir, joka myös näyttelee toista perheen tyttäristä. Hän on jo kertonut, että seuraavaksi hän on mukana ohjaamassa draamasarjaa maailman ensimmäisestä vaaleilla valitusta naispresidentistä Vigdïs Finnbogadóttirista.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua