Kuva: WSOY / Heidi Ross
KIRJAT | Ann Patchettin uudessa romaanissa ollaan Nelsonin maatilalla Pohjois-Michiganissa kirsikoiden korjuuaikaan.
”Romaani kuvaa kauniisti sekä huumaavaa ensirakkautta että myöhemmin tasaista, onnellista perhettä.”
ARVOSTELU
Ann Patchett: Kerro siitä kesästä
- Suomentanut Irmeli Ruuska.
- WSOY, 2025.
- 344 sivua.
Viehättävä, mutta ei pysäyttävä. Sujuva, mutta ei unohtumaton. Lämmin, värikäs ja lempeä kuin isoäidin neliöistä virkattu peite – joka on kuitenkin kevyt heittää yltään. Tällaisia adjektiiveja ja vertauksia tulee mieleeni Ann Patchettin romaanista Kerro siitä kesästä (WSOY, 2025).
Romaanissa ollaan Nelsonin maatilalla Pohjois-Michiganissa kirsikoiden korjuuaikaan. Eletään pandemia-aikaa ja kulkutaudin vuoksi satoa on saatu keräämään vain oma perhe.
Päähenkilö Lara on 57-vuotias, Joen onnellinen vaimo ja kolmen hienon, aikuisen tyttären äiti. Lara on pystynyt tekemään elämässään omanlaisiaan ja itselleen rehellisiä valintoja, joita tyttäret eivät aina ole ymmärtäneet.
Toinen tarinan tärkeä hahmo on kuuluisa elokuvatähti Peter Duke, jonka kanssa Lara vietti yhden kuuman kesän.
Kovan työnteon lomassa Lara kertoo tyttärilleen ensimmäistä kertaa avoimesti itsestään ja elämästään 1980-luvun lopulla nuorena ja lupaavana näyttelijättärenä: työtä, alkoholia, tupakkaa ja seksiä – mutta ihan kaikkea hän ei nytkään kerro.
Romaanin kehyskertomus on pikkukaupungin kesäteatteri, jonka ympärillä tapahtuu monenlaista. Voin kuvitella, että teoksen tämä osa kuvailee maailmaa, joka on monille tietyn ikäisille amerikkalaiselle yhteinen sukupolvikokemus; minulle suomalaisena se ei aukene yhtä lailla ainakaan tunteen tai samastumisen tasolla ja tuntuu ajoittain jopa pitkäpiimäiseltä.
Romaani kuvaa kauniisti sekä huumaavaa ensirakkautta että myöhemmin tasaista, onnellista perhettä. Laran ja Joen sukujen tarinat ja kuvaukset heidän omasta elämästään hedelmäviljelijöinä aivan toisenlaisten vaiheiden jälkeen ovat teoksen suola ja niitä olisin lukenut mielelläni enemmänkin.
Irmeli Ruuskan suomennos on sujuvaa ja huolellista.
Patchett on Yhdysvaltain arvostetuimpia kirjailijoita, jonka romaani Hollantilainen talo (WSOY, 2021) ylsi Pulitzer-palkinnon finaalin asti.
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Jeevesin jäljillä jo ennen Jeevesiä – arviossa P. G. Wodehousen Psmith ratkaisee
KIRJAT | Jos on ihastunut kaikkivoipaiseen hovimestari Jeevesiin ja tyhjäntoimittaja Bertie Woosteriin, pitää varmasti myös monokkelinsa kera touhuavasta Psmithistä.
Scifistä ammentava runoteos elää tunnelmista – arviossa Kristian Blombergin Sukupolvialus
KIRJAT | Tieteiskirjallisuuteen ja formalismiin keskittyneen Kristian Blombergin viides runoteos käsittelee katkoksia sekä tapoja katsoa mennyttä ja tulevaa.
Tunnustelen aivojani kuin päärynää – arviossa Virginia Woolfin kirjeet
KIRJAT | Rakastan luisevaa vartaloasi -teoksen kirjeet kertovat kirjailijan elämästä 1910-luvun Englannissa.
”Näytän Teille, mitä nainen voi tehdä” – arviossa Katy Hessel ja Taiteen historia ilman miehiä
KIRJAT | Englantilainen taidehistorioitsija, kirjailija ja kuraattori Katy Hessel otti tehtäväkseen kirjoittaa päivittäin eri aikakausien naistaiteilijoista ja heidän töistään.