Vuoden 2022 erinomaiset #3: 31 dokumenttisarjaa ja -elokuvaa

14.12.2022
12 karaokeparatiisi kari ravintolassa kuva marita ha llfors napafilms copy

Karaokeparatiisi. Kuva: Marita Hällfors / Napafilms

VALINNAT | Sarjassa esitellään kuluneen vuoden erinomaisia asioita kulttuurin eri aloilta. Kolmantena nostamme ansaitsemaansa arvoon dokumenttisarjoja ja -elokuvia Eläinoikeusjutusta Moonage Daydreamiin ja Karaokeparatiisiin.

Lue Vuoden erinomaiset -sarjan kaikki osat täältä.

Seuraavassa Kulttuuritoimituksen tekijät esittelevät 31 kuluneen vuoden aikana nähtyä dokumenttisarjaa ja -elokuvaa meiltä ja maailmalta. Esitellyt elokuvat ja sarjat eivät ole paremmuus- vaan aakkosjärjestyksessä teoksen nimen mukaan.

Lista ei ole äänestyksen tai komiteamietinnön tulos; siltä ei siis välttämättä löydy aivan jokaista vuoden 27 parhaasta dokumenttisarjasta tai -elokuvasta.

Jokainen esitellyistä teoksista on kuitenkin ansainnut paikkansa listalla olemalla erinomainen – ainakin tekstin kirjoittajan mielestä.

* *

All About My Sisters

Ohj. Wang Qiong. DocPoint-elokuvafestivaalilla esitetyn elokuvan ohjaaja kuvasi seitsemän vuotta perhettään ja sukulaisiaan. Hänelläkin oli sisko, josta hän ei lapsena tiennyt. Dokumentti kertoo Kiinan valtion vuonna 1980 täytäntöön panemasta yhden lapsen politiikasta. (Eija Niskanen; lue artikkeli)

* *

Andy Warholin päiväkirjat (The Andy Warhol Diaries)

Ohj. Andrew Rossi. Vuonna 1989 ilmestyi Pat Hackettin toimittamana kirja The Andy Warhol Diaries, jonka materiaalina oli kaikkiaan 22 000 sivua päiväkirjamuistiinpanoja. Hackettin omistautumista Warholin ajatusten tallentamiseen voi pitää kulttuuritekona, mutta yhtä suuri ellei suurempikin teko on Netflixissä maaliskuussa julkaistu kuusiosainen minisarja. (Tiina Nyrhinen; lue lisää)

* *

Ascencsion – nousu

Ohj. Jessica Kingdon. Oscar-ehdokkaanakin ollut dokumenttielokuva kuvaa elämää Kiinassa. Dokumentti on vahvasti ”näytä, älä kerro” -asenteella tehty; siinä ei selitellä, vaan näytetään. Nimensä mukaisesti elokuva tekee mielenkiintoisen nousun raskaasta tehdastyöstä kiinalaisen yhteiskunnan huipulle. Matkan varrella kohdataan kaikenlaista kummallista. Katso dokumentti Yle Areenasta. (Mikko Saari; lue lisää)

* *

Bad Vegan

Ohj. Chris Smith Sarma Melngailis tuli tunnetuksi Pure Food and Wine -ravintolasta, joka tarjoili fine dining -tason vegaanista raakaruokaa. Sitten Melngailis rakastui Shane Fox -nimiseen huijariin, meni naimisiin ja hänen helvettinsä alkoi. Netflix-dokumenttisarja on hämmentävä kuvaus aivopesusta ja siitä, miten fiksutkin ihmisen voidaan manipuloida tekemään käsittämättömiä asioita. (Janica Brander; lue lisää)

* *

Benjamin Franklin

Ohj. Ken Burns. Neliosainen sarja käy läpi Benjamin Franklinin pitkän ja vaiherikkaan elämän. Nuorukaisena Franklin loi kukoistavan liiketoiminnan ja vaurastui kirjapainoalalla. Kuuluisassa kokeessaan fyysikko todisti leijan ja avaimen avulla salaman olevan sähköilmiö. Maisemakuvat tapahtumapaikoilta, kuvat huoneista, kalusteista, tieteen tekijän instrumenteista ja diplomaatin kirjeistä kuvittavat rauhallisesti ja selkeässä järjestyksessä etenevää kerrontaa. lainauskirjaston. Katso sarja Yle Areenasta. (Kimmo Ylönen; lue lisää)

* *

Claes Andersson – vapaa tahto

Ohj. Pentti Kasurinen. Claes Andersson – vapaa tahto oli työn alla runsaat 10 vuotta. Tunnin mittainen dokumentti on perusteellinen läpileikkaus aidon ja nöyrän humanistin elämästä 1930-luvulta tähän päivään. Taitavaa ohjausta ja käsikirjoitusta parempi on vain päähenkilö itse. Hän analysoi ajatuksiaan ja tekemisiään kiihkottomasti ja umpirehellisesti. Katso dokumentti Yle Areenasta. (Heli Mustonen; lue lisää)

* *

eoj 066 Saila Kivela salakuvasi turkiselaimia

Oikeutta Eläimille ry / Tuffi Films

Eläinoikeusjuttu

Ohj. Saila Kivelä & Vesa Kuosmanen. Kun Sailasta Kivelästä kasvaa kiihkeä eläinoikeusaktivisti, joka Karry Hedbergin kanssa salakuvasi tiloilla suomalaista, luonnonmukaiseksi mainostettua tuotantoeläimenpitoa, valitsi hänen isosiskonsa Mai toisen tien. Hän lähti laajemmalla ja hitaammalla tiellä etsimään poliittisia vaikutuskeinoja Greenpeacen, Animalian ja kansanedustajuuden kautta. Dokumentti pohtii, miten pitkä maraton minkään asian muuttaminen on. (Eija Niskanen; lue arvio)

* *

Ennio

Ohj. Giuseppe Tornatore. Dokumenttielokuva käy seikkaperäisesti läpi heinäkuussa 2020 kuolleen italialaissäveltäjä Ennio Morriconen musiikillisen uran. Morriconen musiikki on hyvin tunnistettavaa ja vaikuttavaa; se nostaa kuvat lentoon ja saa tapahtumat elämään. (Marita Nyrhinen; lue arvio)

* *

Freddie Mercury: Loppunäytös (Freddie Mercury: The Final Act)

Ohj. James Rogan. Queen-ikonista kertova dokumentti on polveileva tarina ystävyydestä, rakkaudesta, elämästä ja kuolemasta. Ylen esittämässä elokuvassa palataan 1980-luvun Iso-Britanniaan, missä aids hallitsi pelon aikakautta. Lääke, jonka avulla hiv-tartunnan saanut pärjää elämässä normaalisti, kehitettiin vasta muutama vuosi Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen. (Petra Stolt; lue arvio)

* *

Huntu – kun okkultismi saapui Suomeen

Ohj. Ukko Torni. Rikhard Larvannon käsikirjoittama Huntu pureutuu suomalaiseen okkultismiin, josta ei juuri dokumentteja ole aiemmin tehty. Elokuva on laadukas, vaikkakin hiukan sirpaleinen. Rauhallisesti, mutta laahaamatta etenevä kerronta jättää tilaa katsojalle pureksia asioita. (Pasi Huttunen; lue arvio)

* *

Jeen-yuhs

Ohj. Coodie Simmons. Kolmiosainen Netflix-dokumentti seuraa Kanye Westin uraa jo kauan ennen menestystä. Palava into ja valtava työmoraali yhdistettynä rajattomaan itseluottamukseen ovat kiehtova yhdistelmä ja dokumentin alkupää muistuttaa, miksi musiikkimaailma innostui artistista niin valtavasti. Dokumentin syvintä antia on Kanyen ja hänen äitinsä poikkeuksellisen läheisten suhteiden kuvaaminen. (Janne Laurila; lue lisää)

* *

Jumalten keinussa

Ohj. Marjaana Mykkänen. Suomen Kansallisoopperan Ring-sarjan syntyvaiheissa on ollut monia taisteluita, ponnisteluja ja myrskyisiltä näyttäneitä vaiheita. Mykkäsen ohjelma kertoo kaikista niistä ja paljosta muustakin. Dokumentti näyttää miten monivaiheisen ja pitkällisen suunnittelun ja kovan työn tuloksena oopperaesitykset syntyvät ja siten myös sen, miksi oopperaesitykset maksavat niin paljon. Katso dokumentti Yle Areenassa. (Antti Selkokari; lue lisää)

* *

Karaokeparatiisi

Ohj. Einari Paakkanen. Suomalainen dokumenttielokuva vie monenlaisille laululavoille: baareihin, leirintäalueelle, olohuoneeseen, mökille, saunaan ja veneeseen. Toiset laulavat arjessaan, toiset tekevät karaokehetkestään juhlan. Yksin, kaksin ja porukalla – kaikenlaiset kokoonpanot voivat tulla kyseeseen. (Marita Nyrhinen; lue arvio)

* *

kultainen maa perhe lattialla kuva napafilms

Kuva: Napafilms

Kultainen maa

Ohj. Inka Achté. Vantaalainen Mustafe Hassan lähtee perheineen Somalimaahan selvittämään, josko suvun maa-alueet mahdollistaisivat arvometallien kannattavan kaivamisen. Mikään ei suju Somalimaassa kuin Strömsössä. Köyhyys, korruptio, kiinalaisten kolonialismi, klaanienväliset ristiriidat, tiukka uskonnollisuus, afrikkalainen aikakäsitys; kaikkeen siihen on Mustafella ja varsinkin hänen lapsillaan tottumista. Katso dokumentti Yle Areenassa. (Kari Heino; lue lisää)

* *

Linna

Ohj. Piia Ketopaikka. Ylen kahdeksanosaisessa dokumenttisarjassa seurataan elämää Hämeenlinnan vastavalmistuneessa naisvankilassa talvella 2021. Sarjassa ei selitellä, eikä kommentoida kuin vankien ja henkilökunnan suulla sitä, mikä vankilassa toimii hyvin ja mikä taas ei. Katsojan tehtävä on katsoa tarkkaan ja kuunnella näitä naisia, sillä heillä on paljon tärkeää kerrottavaa meille hyväosaisille, jotka olemme onnistuneet pysymään muurien ulkopuolella. Katso sarja Yle Areenassa. (Ulla-Maija Svärd; lue arvio)

* *

Maija Isola

Ohj. Leena Kilpeläinen. Dokumentti tutkii naista Marimekon ikonisten kuosikuvioiden takana. Vankkaan ja varmasti pitkään kootun lähdeaineiston kautta kartoitetaan sitä monivaiheista tietä, jonka Maija Isola kulki urallaan ja taiteellisissa näkemyksissään. Katso dokumentti Yle Areenassa. (Eija Niskanen; lue arvio)

* *

Metsän ääni

Ohj. Barbro Björkfelt. Harvoin pääsevät metsien suojelijat puhumaan näin pitkään ja monipolvisesti siitä, miten nykyinen metsänhoitomme johtaa lajikatoon ja sanalla sanoen: tuhoon. Dokumenttisarjassa aktivisti Eeva-Liisa Lönnemon juttukavereina on monia metsäasiantuntijoita ja metsän ystäviä. Katso sarja Yle Areenassa. (Kirsi Haapamatti; lue lisää)

* *

Milan Kundera ja historian paino (Milan Kundera, Odyssée des illusions trahies)

Ohj. Jarmila Buzkova. Kirjailijadokumentissa on herkistävää katsottavaa Prahaan kaipaaville ja pohdittavaa itäblokissa nuoruutensa viettäneiden selviytymisestä. Dokumentti jättää kuitenkin hämärään Milan Kunderan viime vuosikymmenet. Mielenkiintoista olisikin tietää, miten eroottisilla aiheillaan tunnetuksi tulleella Kunderalla, 92, ja Vera-vaimolla nyt menee. Katso dokumentti Yle Areenassa. (Anne Välinoro; lue arvio)

* *

BowieMoon

Kuva: Universal

Moonage Daydream

Ohj. Brett Morgen. Valtavan arkistomateriaalin pohjalta syntynyt David Bowie -dokumentti on ennen kaikkea visuaalinen elämys, jopa päällekäyvyyteen asti. Totta kai myös musiikki on vahvasti esillä, ja etenkin konserttitaltioinnit ovat vaikuttavia. Silloinkin kun kohtauksissa on mukana muitakin ihmisiä, Bowie loistaa tähden lailla. Hänen valovoimansa on kiistaton. (Päivi Vasara; lue arvio)

* *

Mönkään meni: Woodstock 99 (Trainwreck: Woodstock ’99)

Ohj. James Crawford. Sen piti olla rauhan ja rakkauden juhla – eräänlainen moderni toisinto maailman kuuluisimmasta festivaalista, vuoden 1969 Woodstockista. Ahneus, idiotismi ja osaamattomuus löivät kuitenkin kesällä 1999 kunnolla kättä päälle, minkä seurauksena lopputuloksena oli pelkkä armeijan asfalttiseen tukikohtaan kyhätty katastrofi ja alkuperäisen Woodstockin irvikuva. Kolmiosainen Netflix-dokumentti on koukuttava ja äimistyttävä. Mitä ne oikein ajattelivat? (Tomi Nordlund; lue lisää)

* *

Natsi-Saksa ja Suomi

Ohj. Kai Byman & Hannu Sokala. Ylen neliosaista historiasarjaa katsoessani olen arvostanut erityisesti sitä, että siinä on annettu muutamalle hyvin valitulle asiantuntijalle aikaa. Katsoja voi itse arvioida ja miettiä kuulemaansa, uskoa tai olla uskomatta. Sarjaan ei ole kerätty suurta kokoelmaa puhuvia päitä, jotta mahdollisimman moni mielipide olisi saatu katettua. Katso sarja Yle Areenassa. (Leena Reikko; lue lisää)

* *

Papisto

Ohj. Harri Hakanen & Mika Niva. Tositelevisiosarjoissa on seurattu muun muassa poliisien, rajavartijoiden ja hoitajien arkea. Papisto suuntaa kamerat pappiloihin, kirkkoihin ja hautausmaille. Dokumenttisarjassa ei väännetä kirkon kiistakysymyksistä, vaan keskitytään ihmiseen alban alla. Tositelevisioiden vaivaannuttava kameroille avautuminen on korvattu vapaa-ajan videopäiväkirjoilla ja rauhoittavalla dronemaalailulla. Katso sarja Yle Areenassa. (Tommi Liljedahl; lue lisää)

* *

Piemonten tryffelinmetsästäjät (The Truffle Hunters)

Ohj. Michael Dweck & Gregory Kershaw. Herkullinen dokumenttielokuva poimii vanhat tryffelinpoimijat kuin tryffelit metsän kätköistä. Tarina ei viisaasti kerro, missä nämä maata ja koiriaan syvästi rakastavat melkein maahiset tarkkaan ottaen elävät, mutta helkutin hyväkuntoisia he ovat ikäisekseen. Elokuva on kertomus ikuisista peräkamarin miehistä, joilla on kivaa aarteenetsijöinä. Heille on siihen yhteisön täysi siunaus pappia ja virkavaltaa myöten. (Anne Välinoro; lue arvio)

* *

Prehistoric Planet

Ohj. Paul Stewart. Digitaalisesti toteutettu dokumenttisarja esittelee elämää myöhäisellä liitukaudella BBC:n luontodokumenttien tapaan – kertojaksikin on saatu itse David Attenborough. Apple TV+:n sarja kuvaa elämää erilaisissa ekosysteemeissä: omat jaksonsa ovat saaneet rannikot, autiomaat, makea vesi, jäätiköt ja metsät. Kaikissa näissä kuvataan dinosaurusten elämää parhaaseen luontodokumenttitapaan ja tuoreimpaan tutkimustietoon perustuen. (Mikko Saari; lue lisää)

* *

Ritari ja Rässi

Ohj. Anssi Kela. Muusikon puhelimellaan kuvaama 42-minuuttinen YouTube-dokumentti on loistava, eikä haittaa yhtään, vaikka ei olisi kiinnostunut sen aiheesta. Kela kuvasi puolentoista vuoden ajan, kuinka hänen ostamaansa autonraatoa muutettiin tv-sarja Ritari Ässän puhuvaksi ihmeautoksi. Ritari Ässän mystinen K.I.T.T. -auto oli Kelan lapsuuden unelmakärry, ja sellainen tuli huolella rakennetusta kopiostakin. (Heli Mustonen)

* *

rossellinit

Kuva: Yle

Rossellinit (The Rossellinis)

Ohj. Alessandro Rossellini. Suku, jonka patriarkka heittää suuren varjon, joutuu väistämättä etsimään omia tapojaan olla ja elää maailmassa, joka olettaa suuren taiteilijan jälkeläisistä tulevan taiteellisten alojen ammattilaisia. Elokuvaohjaaja, patriarkka Roberto Rossellinin lapsenlapsi Alessandro Rossellini otti tehtäväkseen ohjata dokumenttielokuvan sirpaleisesta, ympäri maailmaa asuvasta suvustaan. Katso dokumentti Yle Areenassa. (Antti Selkokari; lue lisää)

* *

Tangoa Putinin kanssa (F@ck This Job)

Ohj. Vera Kritševskaja. Venäläisestä riippumattomasta tv-kanavasta Telekanal Doždista kertova dokumentti on vähän sydäntäsärkevää katsottavaa. Kuinka raa’asti kunnianhimoisten toimittajien unelmat vapaasta tiedonvälityksestä murskattiinkaan. Uskon kuitenkin vahvasti, että Dožd vielä palaa, kuten he itsekin uskovat korostaessaan tiedotuksessaan keskeytyksen väliaikaisuutta. Katso dokumentti Yle Areenasta. (Miikka Vuori; lue lisää)

* *

This Much I Know to Be True

Ohj. Andrew Dominik. Dokumenttielokuva on pohdinta musiikista ja australialaisen lauluntekijän Nick Caven ja tämän pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Warren Ellisin välisestä ystävyydestä. Elokuva tarjoilee naurua, itkun alkua, kauneutta ja surua. Keskiössä on kuitenkin musiikki. (Elsa Lindström; lue arvio)

* *

Tieteen sokaisemat

Ohj. Riikka Kaihovaara. Tieteen sokaisemat on ihmeen kiihkoton ja silti puhutteleva dokumentti suomalaisten eläinkokeiden vastenmielisestä menneisyydestä. Kuinka paljon tieteellisessä tutkimuksessa saa aiheuttaa eläimelle kärsimystä, jos siitä on tulevaisuudessa hyötyä jollekin? Ja onko väliä, minkä eläinlajin edustaja kärsijä on? Näihin kysymyksiin meillä ihmisillä ei ole vieläkään yhtä ainoaa vastausta. Katso dokumentti Yle Areenasta. (Heli Mustonen; lue arvio)

* *

Vaietut arktiset sodat

Ohj. Anna-Reeta Eksymä & Teemu Hostikka. Kuusiosainen dokumenttisarja on mieluinen lahja historian harrastajille ja muillekin varsin oivallinen paketti Pohjoismaista toisessa maailmansodassa. Sarja on huolella ja tyylikkäästi tehty kertaus, jota kelpaa kaupitella myös maailmalle. Kertojaäänenä Peter Franzén on loistava valinta. Katso sarja Yle Areenasta. (Leena Reikko; lue arvio)

* *

Where Are We Headed

Ohj. Ruslan Fedotov. DocPointissa esitetyssä dokumentissa ohjaaja Ruslan Fedotov tallentaa kamerallaan metrokäytävien uumeniin vyöryvää ihmismassaa. Moskovassa metroa käyttää kuusi miljoonaa ihmistä vuorokaudessa. Fedotov kertoo katsojalle tarinoita tuntemattomasti ihmisistä, menee heidän lähelleen ja dokumentoi sellaisiakin tilanteita, joita kohteet eivät välttämättä haluaisi julki, kuten tappeluja, öykkäröintä ja viinan juontia. (Sirpa Pääkkönen; lue lisää)

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua