Freddie Mercuryn loppunäytös antaa tilaa myös hiv-tartunnan saaneille – arviossa Ylen esittämä dokumentti

15.04.2022
ve001vckdh

Freddie Mercury (1946–1991). Kuva: Yle

TELEVISIO | Queen-ikonista kertova dokumentti on polveileva tarina ystävyydestä, rakkaudesta, elämästä ja kuolemasta. Viime vuonna valmistuneessa ohjelmassa palataan 1980-luvun Iso-Britanniaan, missä aids hallitsi pelon aikakautta.

”Aidsiin sairastuminen tarkoitti 1980-luvulla lähes varmaa kuolemaa. Lääke, jonka avulla hiv-tartunnan saanut pärjää elämässä normaalisti, kehitettiin vasta muutama vuosi Mercuryn kuoleman jälkeen.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Freddie Mercury: Loppunäytös

  • Iso-Britannia, 2021.
  • Käsikirjoitus ja ohjaus: James Rogan
  • Katso: Yle Areena. Yle Teema & Fem 16.4.2022 klo 21 sekä 21.4. klo 23.25.

Kävin 11-vuotiaana seuraavan keskustelun veljeni kanssa:

Minä: Kuka toi mies tossa julisteessa on?
Veli: Freddie Mercury, Queenin laulaja.
Minä: Okei.
Veli: Haluatko kuunnella Queenia?
Minä: Okei.

Vuoden päästä keskustelusta Freddie Mercury menehtyi aidsiin liittyviin komplikaatioihin. Ennen sitä olin kuitenkin jo innostunut The Miraclesta ja Innuendosta sekä saanut The Miraclen piraattikopiokasetin elämäni ensimmäiseltä ulkomaanmatkalta Turkista. Queenistä tuli suosikkibändini kautta aikojen.

Olin aivan järkyttynyt varhaisteini-iässä, kun Suosikki julkaisi ”viimeisen kuvan kuolevasta Freddie Mercurysta”. Koin kuvan julkaisun jonkunlaisena haudanryöstönä. Aloitin yhden kuukauden boikotin Suosikkia kohtaan, kunnes seuraava numero jälleen ilmestyi.

* *

James Roganin ohjaama loppunäytösdokumentti kertoo Mercuryn viimeisten vuosien lisäksi kattavasti hi-viruksen historiasta 1980-luvun Britanniassa. Keskiössä on kuitenkin Mercury, jota vanhat ystävät, tutut ja tuntemattomat kehuvat kilpaa.

Haastateltavina kuullaan muun muassa Freddien sisarta Kashmira Bulsaraa sekä Queenin aktiivisia jäseniä, Brian Mayta ja Roger Tayloria. Etenkin Taylor on dokumentissa vilpittömän avoin ja muun muassa kuvaa sydäntäsärkevästi, miten kurjasti brittiläinen keltainen lehdistö kohteli Mercurya niin ennen kuin jälkeenkin kuoleman.

* *

Aidsiin sairastuminen tarkoitti 1980-luvulla lähes varmaa kuolemaa. Lääke, jonka avulla hiv-tartunnan saanut pärjää elämässä normaalisti, kehitettiin vasta muutama vuosi Mercuryn kuoleman jälkeen.

Dokumentissa annetaan ääni samaa aikakautta Mercuryn kanssa eläneille hi-virukseen sairastuneille sekä heidän läheisilleen. Loppunäytöksessä kuullaan useita tarinoita monista näkökulmista. Aikakausi oli erityisen julma homoseksuaaleille, jotka rakastivat avoimesti. Onneksi tilanne ei nykyisin enää ole niin kurja.

* *

Roger Taylorin päähänpinttymän takia Mercuryn kuolema ja menetys ei jäänyt unhoon. Taylor päätti järjestää jättikonsertin ”ei pelkästään muistoksi vaan muistutukseksi”. Wembleyn täyttäneet esiintyjät kehottivat jatkuvasti miljoonayleisöään pitämään huolta itsestään.

Freddie Mercuryn muistokonsertista paljastetaan Axl Rosen napapaidan ja mustan nahkakiltin lisäksi myös takahuoneessa tapahtuneita tilanteita ja nähdään hienoja otteita konsertin harjoituksista. Osa esiintyjistä on jo edesmenneitä, mutta muistelijoita silti riittää. Extremen laulaja Gary Cherone toteaa, ettei konsertti ollut ”vain hittikimara, vaan jotain, joka meni luihin ja ytimiin”.

Mercurysta on tehty useita dokumentteja, kirjoja ja elokuvia, mutta ei Loppunäytös niiden varjoon jää. Se sulkee esiripun arvokkaasti eikä spekuloi tai juorua. Mercury ja hänen ansionsa toki pysyvät mielessä muutenkin, mutta dokumentti on hyvä muistutus siitä, miten aids tuhosi ja tuhoaa edelleen elämiä.

Petra Stolt

Freddie Mercury: Loppunäytös Yle Areenassa. Yle Teema & Fem 16.4.2022 klo 21 sekä 21.4. klo 23.25.

Yle näyttää myös muistokonsertin

Yle Teema esittää lauantaina 16.4.2022 dokumentin jälkeen (klo 22.34) kokonaisuudessaan 20.4.1992 järjestetyn Freddie Mercuryn muistokonsertin. Mahtipontisen ja Queen-hittien täyteisen show’n ikimuistoisia hetkiä ovat muun muassa David Bowien teatraalinen Under Pressure -duetto Annie Lennoxin kanssa sekä George Michaelin koskettava versio Somebody to Lovesta.

Freddie Mercuryn muistolle Yle Areenassa. Yle Teema & Fem 16.4.2022 klo 22.34 sekä 20.4. klo 12.30.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua