Kuva: Disney/Pixar
ELOKUVA | Pikkutytön tunnemaailmaa kuvanneen Pixar-hitin jatko-osan tapahtumat keskittyvät jääkiekkoleirille, jonne Riley ja kaksi hänen parasta ystäväänsä lähtevät.
”Kakkososa sopii niin nuorille kuin heidän vanhemmilleen opaskirjana varhaisteinin tunnemaailmasta.”
ARVOSTELU
Inside Out – Mielen sopukoissa 2
- Ohjaus: Kelsey Mann
- Ääninäyttelijät: mm. Amy Poehler, Maya Hawke, Kensington Tallman, Liza Lapira, Diane Lane, Kyle MacLachlan
- Ensi-ilta: 17.7.2024
Pixarin Inside Out -animaation (2015) idea on nerokas: kasvavan lapsen sisäiset tunteet kuvallistetaan animaatiohahmoiksi, jotka seikkailevat jossain psyyken sisäisen maailman myrskyissä ja rotkoissa ja yrittävät saada kasaan tunteiden paketin, josta muodostuu tyttö nimeltä Riley. Jatko-osassa Inside Out – Mielen sopukoissa 2 Riley on kasvanut vähän isommaksi: hän on varhaisteini ja saa murrosiän haasteiden kautta käsiteltäväkseen neljä uutta tunnetta ja animaationtekijät animoitavakseen neljä uutta hahmoa.
Ennui on se murkun tyypillinen EVVK-tunne. Envy eli Kateus astuu kuvaan tyttöjen välisen kilvoittelun myötä. Ja kun oikein mielestään nolaa itsensä (tai vanhemmat ovat noloja), nousee pöydän alta Nolous, kätkien itseään hupparin sisään. Eikä murkku ole murkku ilman Ahdistusta. Nämä liittyvät entisten hahmojen Surun, Kiukun, Pelon ja Inhon porukkaan. Kekseliäät hahmot ovat Pixarin parhaimmistoa jälleen kerran.
Tapahtumat keskittyvät jääkiekkoleirille, jonne Riley ja kaksi hänen parasta ystäväänsä lähtevät. Leirille lähtiessään Riley saa jo esimakua tunnekuohuista, kun bestikset ilmoittavat olevansa menossa syksyllä eri yläasteelle kuin Riley. Tämä saa Rileyn hakemaan suosiota leirin muilta tytöiltä, etenkin kovisjengiltä, jossa kaikilla on riemunkirjavaksi värjätty tukka.
Teinien elokuvallisissa kasvutarinoissa toistuu usein kaksi tarinaideaa: ensirakastuminen ja/tai kamppailu jonkun haasteen kanssa, joka liittyy usein johonkin urheilulajiin tai musiikkiin. Inside Out 2 saa plussaa siitä, ettei Rileyn kasvukipuihin sisällytetä pakollista poikaihastusta, ellei sellaiseksi lasketa Rileyn ja kavereiden lempparipoikabändiä, jonka ihaileminen ei ehkä olekaan niin kova juttu kiekkoleirin kovimpien mimmien mielestä.
Tunnehaaste liittyy muiden tyttöjen kanssa toimeen tulemiseen, ystävyyteen ja yhteiseen kamppailuun. Rileyn kamppailulaji on lätkä, mikä on ilahduttavan reipas laji; yhtä hyvin tekijät olisivat voineet päätyä perinteisiin ”tyttömäisempiin” lajeihin, kuten taitoluisteluun tai cheerleadingiin. Lätkä sopii hyvin Rileyn kotiseuduksi mainitun Michiganin maisemiin.
Jääkiekko vaatii yhteistoimintaa ja se on taito, joka Rileyn on lopulta opittava. Sitä kautta selviävät myös ystävyyden haasteet.
Inside Out -tarinamaailma toimii oivaltavana keinona oppia ihmispsykologian alkeita. Kakkososa sopii niin nuorille kuin heidän vanhemmilleen opaskirjana varhaisteinin tunnemaailmasta.
Jotain kuitenkin tuntuu kakkososasta uupuvan. Ensimmäinen osa oli riemastuttava ja hymyilyttävä, nyt saman idean jatko ei ihan osu maaliin joka kohtauksessa. Tarina tuntuu hieman simppeliltä, eivätkä tunteet ja kohtaukset osu nappiin joka mailan iskulla. Vai onko vauhti vain niin huimaava, ettei hitaampi katsoja ehdi mukaan?
Joka tapauksessa Pixar viihdyttää, hauskuttaa ja värisyttää katsojan omiakin tunnepallukoita.
Eija Niskanen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Luukku 8: Kovaäänisiä terveisiä 66 miljoonan vuoden takaa
JOULUKALENTERI | Ennen joulua Matti Kuusela ja valokuvaaja Onni Rantanen esittelevät Kulttuuritoimituksen lukijoille 24 siipiveikkoa ja sirkuttajaa.
Musiikki on mahtava voima – Vexi Salmen ennen julkaisemattomat tekstit soivat Hämeenlinnan lauluillassa
MUSIIKKI | Terveisin Vexi -lauluiltaa voi suositella kaikille, jotka haluavat hetkeksi paeta pahaa maailmaa humoristisen ja koskettavan musiikin äärelle.
Kuopion kaupunginteatterin Marie Antoinette on nihilistinen, mutta näyttää ja kuulostaa aivan upealta
TEATTERI | Kuopion kaupunginteatterin Marie Antoinette viihdyttää, vaikka ei sano mitään mistään. Sen ihmiskuva on hyvin kyyninen.
Suurella tunteella ja loputtomalla innolla – arviossa Jussi Niemen elämäkertateos Hoodoo Man
KIRJAT | Musiikkitoimittaja Jussi Niemen omaelämäkertateos jäi lopulta tekemättä, mutta Hoodoo Man paikkaa pahinta kaipausta.