Parasta juuri nyt (24.3.2022): Bad Vegan, Vesitanssija, The Power of The Dog, Risto, kevätaurinko

24.03.2022
Bad Vegan vaaka

Kuva: Netflix

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janica Brander on katsellut elokuvia, lukenut Ta-Nehisi Coatesia ja käynyt Riston 20-vuotiskeikalla.

1

Hetken Sarma Melngailisilla oli kaikki: julkisuutta, rahaa ja maine. Melngailis tuli tunnetuksi Pure Food and Wine -ravintolasta, joka tarjoili fine dining -tason vegaanista raakaruokaa. Sitten Melngailis rakastui Shane Fox -nimiseen huijariin, meni naimisiin ja hänen helvettinsä alkoi.

Kotidiagnoosini mukaan Fox oli karismaattinen narsisti, mahdollisesti jopa psykopaatti, joka kietoi Melngailisin ja lukuisat muut ihmiset hämmentävään verkkoonsa. Verkko koostui esoteerisuudesta, salaliittoteorioista, uhkailusta, valepersoonallisuuksista ja manipuloinnista.

Uskomaton tarina pähkinänkuoressa on jotakuinkin tällainen: Fox pumppasi puolisonsa menestyneestä ravintolasta miljoonia dollareita ja käytti rahat leveään elämään. Hän lupaili, että Melngailis pääsisi korkeammalle henkiselle tasolle ja tämän koirasta tulisi kuolematon (!), kunhan Melngailis tottelisi Foxia.

Bad Vegan -elokuva on hämmentävä kuvaus aivopesusta ja siitä, miten fiksutkin ihmisen voidaan manipuloida tekemään käsittämättömiä asioita.

Bad Vegan on katsottavissa Netflixissä.

2

Ta-Nehisi Coates on yhdysvaltalainen kirjailija ja journalisti, jonka teos Vesitanssija (Tammi, 2020) on ollut arvostelumenestys. Kirjan päähenkilö on Hiram, plantaasinomistajan ja orjan jälkeläinen, joka kasvaa Virginiassa. Hän ei tunne kuuluvansa orjien maailmaan, mutta valkoisen isänsä kodissa hän on vain palvelija.

Hiramin elämä muuttuu, kun hän pelastuu yliluonnollisella tavalla hukkumiskuolemalta. Alkaa maaginen matka omille juurille ja kansalaisoikeusliikkeen synnyn pariin. Coatesia on jo ylistetty Toni Morrisonin perilliseksi, eikä ylistys ole liioiteltua. Vesitanssija on paksu romaani suurista aiheista, mutta Coates saa tarinan laukkaamaan ja tekstin soljumaan.

Realistisuuden rajoja venyttävä teos on poeettinen ja kaunis, viihdyttävä ja viiltävä. Älä säikähdä painavaa kirjaa ja aihetta, vaan anna tarinan viedä.

Lue Sirpa Pääkkösen arvio kirjasta täältä.

3

Jane Campionin elokuva The Power of The Dog on kahminut palkintoja ja on vahvoilla Oscar-veikkauksissa. Thomas Savagen romaaniin perustuva elokuva alkaa hämäävästi samantyyppisenä kuin Campionin läpimurto Piano (1993). Kirsten Dunst on surumielinen leski, joka menee naimisiin varakkaan tilallisen (Jesse Plemons) kanssa. Leskellä on omissa oloissaan viihtyvä teinipoika (Kodi Smit-McPhee), joka ei tule toimeen isäpuolensa veljen (Benedict Cumberbatch) kanssa.

Jälleen kerran on epätodennäköinen avioliitto, syrjäseutu ja tarinaan olennaisella tavalla liittyvä piano. En spoilaa liikaa, mutta tarinassa on myös vahvoja Brokeback Mountain -viboja. Ehdin jo haukotella hetken ja miettiä, mikä verkkaisessa elokuvassa muka on niin ihmeellistä.

Lopussa tapahtuu kuitenkin jotain, joka vetää maton katsojan jalkojen alta. Jopa ensimmäinen repliikki saa täysin uuden merkityksen, ja katsoja tajuaa pitäneensä erästä hahmoa aivan liian harmittomana. Sydän hakkaa, kiihdyttää ja ahdistaa. The Power of The Dog on kaikkea muuta kuin melankolinen draama. Se on tarina sadismista, mahdollisesti myös psykopatiasta.

The Power of The Dog on katsottavissa Netflixissä.

4

Huh huh nimittäin ihan mielettömät fiilikset. Mistä? Hm, no Riston 20-vuotiskiertueesta.

Diskopallo on pyörinyt ja Nina ollut palasina jo vuosia, mutta Riston energia ei ole laimentunut. Biisien keikkasovitukset ovat edelleen yllättäviä, ja Risto sai Utopia-klubilla jopa turkulaiset tanssimaan. Se on paljon se.

Risto 20 vuotta & Räjäyttäjät Tullikamarin klubilla 3.6.2022.

5

Aurinko. Tarvitseeko selittää?

Janica Brander

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua