Työviksen tyttö odottaa syksyn teatterikaudelta etenkin musikaaleja – Katja Hirvonen katsoo suosikkinsa moneen otteeseen 

27.08.2023
Työviksentyttö12

Katja Hirvonen. Kuva: Mikko Vattulainen

TEATTERI | Työviksen tyttö on Katja Hirvosen lempinimi ja myös hänen Instagram-tilinsä nimi. Kulttuuritoimitus pyysi häneltä syksyn teatterikauden tärpit.

”Nyt oli vaikea valita parhaat, koska kiinnostavaa katsottavaa on niin paljon.” 

Päivi Vasara, teksti 

Katja Hirvonen ei ole vain innokas teatteriharrastaja, vaan hänelle teatterin seuraaminen on elämäntapa. 

Hän käy teatterissa joka viikko, parhaimpina viikkoina viidesti. Moni on kysynyt, eikö hohto häviä, kun käy niin usein. 

– Päinvastoin hohto lisääntyy, kun näkee paljon erilaista teatteria ja jotkut esitykset jopa useampaan kertaan. Niistä oivaltaa aina jotain uutta, Hirvonen sanoo.

– Pidän arjestani, jossa on työ, teatteri ja siitä somettaminen. Katson maailmaa positiivisesta näkökulmasta ja siksi pyrin näkemään nämä puolet myös teatterissa. Esityksistä kirjoittaessani olen aina rehellinen ja kerron, jos en jostain pidä. Teen sen kuitenkin aina rakentavasti ja hyviin puoliin keskittyen. Puhelimella olen paljon, ehkä hieman liikaakin. Toki pidän huolen siitä, että nukkumiseen jää aikaa, koska aamulla pitää herätä töihin. Tässä hetkessä tällainen elämäntapa sopii minulle. Teen töitä, jotta voin käydä teatterissa. Joskus voi tilanne olla toinen, joten haluan kokea nyt niin paljon kuin voin. 

Vuosi sitten Katja antoi Kulttuuritoimituksen lukijoille kymmenen teatteritärppiä, mutta nyt lista on pidempi.  

Katjan somepersoona on Työviksen tyttö, joka on Tampereen Työväen Teatterin näyttelijän Jari Aholan hänelle antama lempinimi. Hänestä on mieluisaa tehdä instaan live-lähetyksiä, joissa vierailee teatterin tekijöitä. Katsomosta kulisseihin -sarja vietti juuri kaksivuotissynttäreitä.  

Tällä kertaa listaus oli Katjan mielestä vaikea tehdä, sillä kiinnostavaa katsottavaa on paljon.  

Musikaalit ovat hänen suuri rakkautensa ja niiden perässä hän voi mennä Suomea ristiin rastiin. Katjasta on hauskaa nähdä samasta näytelmästä, etenkin musikaaleista, useita eri versioita. Hän ei vertaa niitä keskenään, vaan havainnoi, miten eri tavoin saman tekstin voi toteuttaa. 

Tampereesta kuitenkin aloitetaan, koska täällä Katja Hirvonen asuu ja täällä on teatteriharrastuksen juuret eli TTT. 

Esitykset eivät ole tärkeysjärjestyksessä.

* *

reikaleipa 300dpi vaaka

REIKÄleipä: Etualalla Aimo Räsänen, takana vasemmalta Miia Selin, Mika Honkanen, Tuire Salenius ja Ola Tuominen. Kuva: Kari Sunnari

REIKÄleipä

(Tampereen Työväen Teatteri)
”Kotalan perheen saaga kiinnostaa. Etenkin, mitä kuuluu nahkatakkirentulle Kaitsulle ja Äiteelle. Äiteetä esittää Ola Tuominen. Mielenkiintoista. Äiteenä on nähty monia näyttelijöitä, mutta ei ennen toisen sukupuolen edustajaa. Sirkku Peltolan kirjoitustapa on oivaltava ja parhaimmillaan koskettaa syvältä. Katsomossa saa välillä miettiä, saako tälle (vakavalle) asialla nauraa.” 

Kantaesitys 5.10.2023. Lisätietoa täältä.

Pienen hauen pyydystys 

(Tampereen Työväen Teatteri / Kellariteatteri)
”Esitys oli keväällä koko ajan loppuunmyyty, joten nyt kannattaa yrittää saada lippu, jos haluaa tämän nähdä. Kellariteatteriin on luotu pohjoisen tunnelmaa ja taianomaista mystiikkaa huokuva teos, jossa käytetty kieli on herkullista. Se on esityksessä innostavinta.” 

Esitykset jatkuvat 6.10.2023. Lisätietoa täältä.

Klaani

(Tampereen Teatteri)
”Elokuva on varmaankin iäkkäämmille tuttu. Toivon kuulevani elokuvan kauniin balladin tässä teatteriversiossa. Pohjautuu klassikkokirjaan sodan jälkeisestä ajasta. Kirjan luen välittömästi, kun saan sen käsiini. Mukana on Pispala, joka on minulle tärkeä paikka. Ihanaa nähdä Tommi Raitolehto Tampereen Teatterin lavalla.”

Kantaesitys 26.10.2023. Lisätietoa täältä.

Piaf

(Tampereen Teatteri)
”Rakastan musikaaleja. Piaf kertoo tarinan katuojasta kuuluisuuteen nousseesta naisesta. Musiikkiteatterifestivaaleilla kuulin yhden laulun esityksestä ja se vakuutti. Uskon, että Annuska Hannula loistaa pääroolissa. Matka menneen maailman Pariisiin kiinnostaa, ja odotan jännityksellä, onko viime vuoden menestysmusikaalin Anastasian lavasteita hyödynnetty myös tässä.” 

Ensi-ilta 13.9.2023. Lisätietoa täältä.

Pokka pitää

(Tampereen Komediateatteri)
”Idea on suositusta televisiosarjasta, joka on äitini lempisarjoja. Katsoimme tätä yhdessä vaiheessa paljon yhdessä. Esitys on jo lähes loppuunmyyty, joten keväällä (oletan tämän jatkavan) kannattaa olla lippujen kanssa nopea. Pääroolia Hyacinth Bucket (lausutaan bukee) esittää Kumman kaa -sarjasta tuttu Ellu (Minna Koskela). Myös suosikkini Jari Ahola on mukana työryhmässä. Hyvä tästä tulee!” 

Ensi-ilta 15.9.2023. Lisätietoa täältä.

Tuukka Leppänen, Sonja Pajunoja ja Martti Manninen Pieni merenneito -näytelmästä.

Pieni merenneito: Tuukka Leppänen, Sonja Pajunoja ja Martti Manninen. Kuva: Robert Seger

Pieni merenneito

(Helsingin Kaupunginteatteri)
”Tämä esitys jäi pandemian jalkoihin, joten on ihanaa, että teatteri nosti sen uudelleen ohjelmistoon, koska moni halukas ei ole päässyt sitä näkemään. Visuaalinen ilotulitus, niin kaunis esitys. Olen nähnyt kerran ja toivon pääseväni uudelleen. Ovathan liput melko hintavat, mutta esitys on mielestäni joka euron arvoinen. Jos rakastaa Disney-elokuvia, ihastuu tähän varmasti.” 

Esitykset käynnissä. Lisätietoa täältä.

Rakas Evan Hansen

(Helsingin Kaupunginteatteri)
”Olen kuullut tästä etukäteen kovasti hehkutusta, ja musikaali käsittelee tärkeää yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden teemaa. Tästä voi tulla hitti, mutta nähtäväksi jää, onko se sitä omalla kohdallani.” 

Ensi-ilta 28.9.2023. Lisätietoa täältä.

Friends! Musikaaliparodia

(Aleksanterin Teatteri)
”Musikaaliparodia suositusta televisiosarjasta. Jos rakastaa televisiosarjaa, on varmaan myyty tämän edessä. Ei vaadi sarjan tuntemista, mutta antaa faneille varmaan enemmän. Kiinnostaa, miten on ratkaistu englanninkieliset vakiorepliikit ja laulut, kuten legendaarinen Smelly Cat.” 

Ensi-ilta 15.9.2023. Lisätietoa täältä.

Paula!

(Rauman teatteri)
”Musikaali Paula Koivuniemestä. Vihdoin tehdään naisartistista musikaali, miehistähän niitä riittää. Paula Koivuniemi on tehnyt upean, hienon uran, joten hän ansaitsee oman musikaalin. Rauma on aika pieni paikka, joten menestys askarruttaa. Toivottavasti muut teatterit saavat tästä innostusta tehdä naisartisteista musikaaleja.” 

Kantaesitys 9.9.2023. Lisätietoa täältä.

51188409862 cdff2bb40b k

Cabaret: Miiko Toiviainen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Cabaret

(Turun Kaupunginteatteri)
”Tämäkin esitys jäi pandemian jalkoihin ja tekee nyt odotetun paluun. Tänä syksynä Cabaret nähdään monessa teatterissa. Turun version lisäksi odotan myös Kouvolan teatterin toteutusta tästä musikaalista. Tämä ei tosin ole suosikkimusikaalejani, mutta moni on etenkin Turun esityksen visuaalista näyttävyyttä ja tekijöiden musikaalista lahjakkuutta, joten odotan innolla, mitä on luvassa.” 

Esitykset jatkuvat 29.8.2023. Lisätietoa täältä.

Paradox

(Porin Teatteri)
”Asialla ovat Vuonna 85 -musikaalin tekijät. Tekeekö Pori kasivitoset? Paradox-rockmusikaalissa kuullaan tuttuja porilaisia rock-kappaleita, mutta lisäksi aivan ennen kuulemattomia biisejä. Heikki Syrjään ja Riku Suokakseen minulla on kova luotto, ja onhan lavalla myös legendaarinen Alabama House Band.” 

Ensi-ilta 9.9.2023. Lisätietoa täältä.

Tootsie

(Lahden Kaupunginteatteri)
”Tämä kiinnosti jo mainoskuvan ansiosta, koska se antoi ymmärtää, että luvassa on Kinky Bootsin tapaista nautittavaa. Musiikkiteatterifestivaaleilla oli tästäkin maistiainen, ja se vaikutti hyvältä.”

Ensi-ilta 6.9.2023. Lisätietoa täältä

Evita

(Jyväskylän kaupunginteatteri)
Evita on minulle tärkeä musikaali. Se on läpisävelletty. Tarina vahvasta naisesta, joka nousee ei niin hyvistä lähtökohdista, on hieno. Olen nähnyt Evitan Työviksessä ja Porissa, joten kiinnostaa, miten se on tehty Jyväskylässä. Jyväskylään pääsee hyvin julkisilla, mikä mainittakoon.” 

Ensi-ilta 8.9.2023. Lisätietoa täältä.

Ennen lintuja

(Seinäjoen kaupunginteatteri)
Merja Mäen kirja on hyvä. Minulla on karjalaiset sukujuuret, joten evakkotaival kiinnostaa. En perehtynyt teoksen tekijäporukkaan sen enempää, mutta kirjan tarinan näkeminen teatterin lavalla on jo itsessään kiinnostavaa.” 

Ensi-ilta 11.11.2023. Lisätietoa täältä.

Vanhoja poikia

(Kiertueteatteri)
”Niin kauan kuin tekijät jaksavat, jaksan minäkin kulkea heidän mukanaan. Olen nähnyt tämän nyt kolmekymmentäneljä kertaa, enkä kyllästy koskaan. Kiitos Kiertueteatterille, että vie tätä esitystä ympäri maata. Esitys tulee syksyllä myös Kangasalle ja Poriin.” 

Esityksiä ympäri maata. Lisätietoa täältä.

taa on ihan perheesta DSC02681 Jari Ahola Petra Ahola Anoppi

Tää on ihan perheestä: Jari Ahola ja Petra Ahola. Kuva: Kari Sunnari

Tää on ihan perheestä

(TTT-Klubi)
”Esitys katkesi ikävästi Jari Aholan sairauslomaan, joten on onni, että se saa jatkaa vielä syksyllä. Hauska nähdä, onko esitykseen tullut uusia kulmia ja vitsejä tauon aikana. Pikkujoulukaudelle tämä on ihan napakymppi!” 

Esitykset jatkuvat 13.9.2023. Lisätietoa täältä.

Ei kertonut katuvansa

(seitsemän teatterin yhteistyö)
”Monta mahdollisuutta nähdä esitys, sillä mukana on seitsemän teatteria. Tommi Kinnusen romaaniin pohjautuva näytelmä kertoo suomalaisnaisista, jotka työskentelivät Saksan armeijalle. Uskon, että teos puhuttelee ja tekee vaikutuksen.”

Tampereen Teatterin ensi-ilta 18.1.2024. Lisätietoa täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua