Tykkiläiset esittävät oman Käärmeenpääntallaajat-esityksensä helatorstaiviikolla Teatterimontussa – lavalla nuorta energiaa 

05.05.2023
Kaarmeenpaantallaajat pressikuva 9

Kuva: Kari Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri 

TEATTERI | Teatterimontussa nähdään nuorten oma puheenvuoro eli ”Käärmeenpääntallaajat II – Jos maailma ei lopukaan”. Esitys on energinen ja toivorikas. 

”Prosessissa syntyvä esitys on valmis sitten kun se on valmis eli ensi-illassa.”

Päivi Vasara, teksti 

Tampereen yhteiskoulun lukion opiskelijoilta on opittu odottamaan intoa, energiaa ja osaamista pursuavia esityksiä. Sellainen on luvassa myös helatorstaiviikolla, kun tykkiläiset valtaavat Tampereen yliopiston Teatterimontun esityksellään Käärmeenpääntallaajat II – Jos maailma ei lopukaan

Esitys on syntynyt prosessissa rinnakkain maaliskuussa Tampereen Työväen Teatterissa nähdyn Käärmeenpääntallaajat-esityksen kanssa. Se on osin samaa, mutta hyvin paljon erilaista. 

– TTT:n esityksen immersiivisessä osuudessa, ennen ja jälkeen esityksen sekä väliajalla, oli nuorten tekstejä. Teatterimontun esitys menee nuorten tekstit edellä, kertoo esityksen osittain käsikirjoittanut ja sen ohjannut Jyri Siimes

Hän on TYKin opettaja, kuten ovat myös musiikin ohjannut Leena Tanhua ja tanssin ohjannut Lotta Kaarla

Jos maailmanloppu ei tulekaan? 

Nuorten teksteissä pohditaan sitä, mikä on maailmanloppu ja tuleeko se. TTT:n esityksen omalaatuinen uskonnollinen lahko on Teatterimontussa työnnetty historian hämärään.  

– Se on ylistys ja juhla elämälle. Se on toivorikas esitys. Se on Aurinko, fuusiogeneraattori, joka kykenee tuottamaan tarpeeksi energiaa kaikille turvallisesti ja ekologisesti, Jyri Siimes sanoo. 

Suistamon Sähkön kappaleet on sovitettu tykkiläisille akustisiksi. 

Harjoittelua on takana koko talvi. TTT:n lavalla oli noin 60 nuorta. Nyt Teatterimontussa on mukana noin 55 nuorta. He ovat samoja kuin TTT:n esityksessä. Näyttämölle on päästy harjoittelemaan vasta maaliskuun jälkeen, kun TTT:n esitysversio loppui. 

Esitys on syntynyt prosessissa.  

– Syntytapa on keskeinen. Prosessissa esitys on valmis sitten kun se on valmis. Ensi-illassa se on valmis, Siimes sanoo. 

Kestossa ei tavoitella täyttä kahta tuntia, kuten ammattiteattereissa. 

– Tämän hetken arvioni on, että esityksen mitta on tunti ja kaksikymmentä minuuttia. Tiivis esitys, kuten esimerkiksi TTT:n Come From Away -musikaali. Tällaiset tiiviit esitykset yleistyvät. Lisäksi on ajateltava sitä seikkaa, ettei nuoria voi ajaa ihan piippuun. 

Niin tekstissä, musiikissa kuin tanssissa näkyy opiskelijoiden oma, vahva kädenjälki. 

Käärmeenpääntallaajat II – Jos maailma ei lopukaan Teatterimontussa Tampereen yliopiston (Kalevantie 4) päärakennuksen D-osassa. Näytöksiä on helatorstaista sunnuntaihin 18.5.–21.5.2023.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua