Uusi Tampere-kuvateos esittelee valokuvataiteilija Jari Arffmanin 20 vuoden tutkimustyön tulokset

16.11.2021
jari arffman aito kaupunki 1 kulttuuritoimitus by marita salonen

Jari Arffman kohtasi kolmen baarin asiakkaita Tampereen Nekalassa vuosi sitten lokakuussa. Kuvat: Marita Salonen

KIRJAT | Aito kaupunki – True City on erilainen ja harvinainen Tampere-kuvakirja. Jari Arffmanin dokumentaarinen ote yhdistettynä valokuvataiteeseen näyttää kaupungin uusin silmin kahdelta vuosikymmeneltä. Teos on Kulttuuritoimituksen ensimmäinen kirjajulkaisu.

Marita Salonen, teksti ja kuvat

Aito kaupunki ei oikeastaan kerro Tampereesta paikkana, se kertoo tamperelaisista ihmisistä. Katse heidän silmissään haastaa miettimään, millaisessa kaupungissa nämä ihmiset elävät. Jos kutsuisi kaikki kuvissa esiintyvät tamperelaiset koolle, joutuisi varaamaan todella ison salin.

Valokuvataiteilija Jari Arffman on tutkinut tamperelaisten arkea hartaasti. Hän on itse ”junantuoma” tamperelainen ja kiinnostui kaupungin luonteesta jo 1980-luvulla, kun juna toi hänet Kajaanista yliopistolle.

Arffman on voittanut ihmisten luottamuksen ja saanut heidät pysähtymään muotokuvaan kesken jääkiekko-ottelun tai tuopin äärellä lähibaarissa. Taiteilijat ovat kutsuneet hänet työhuoneelleen ja asettuneet itse kuviin. Hän on päässyt kaupungin pyhättöön, Hakametsän jäähalliin.

* *

Kirjaa selaamalla tamperelainen löytää helposti tutut kasvot, sillä sellainen kylä tämä suuri kaupunki on. Kuvaaja löysi itsekin baarikuvien ottopäivänä yllättäviä tyyppejä kameransa eteen. Yksi heistä soitti yhtenä päivänä yllättäen Arffmanin ovikelloa Los Angelesissa, kun hän asui siellä takavuosina. Nyt nähtiin baarissa Nekalassa.

Aito kaupunki sisältää neljä kuvasarjaa. Baarikärpästen jälkeen Taiteilijakuvia työhuoneilla nostaa esiin Jari Arffmanin Polaroid-kuville valokuvaamia taiteilijoita, joista hän haluaa tallentaa jäljen kansakunnan muistiin. Siksi hän on lahjoittanut kuvasarjan Kansallisgallerialle.

kirsi porrassalmi matti alapoti aito kaupunki kulttuuritoimitus by marita salonen

Kuvataiteilijat Kirsi Porrassalmi ja Matti Alapoti näkivät painotuoreesta kirjasta, miten he itse esiintyvät Taiteilijakuvia työhuoneilla -kuvasarjassa.

Kirjan julkistushetkellä kuvataiteilija Matti Alapoti tutkii tarkasti kolmatta lukua, Valokuva-arkistoa, joka esittelee kadonneita ja muuttuvia paikkoja ja maisemia.

– Tampereesta alkaa tulla kylästä kaupunki, hän miettii.

Vieressä kuvataiteilija Kirsi Porrassalmen mieleen nousee kuvista eläviä muistoja: lapsuuden kadunkulma, kylmä pakkassää vihkikirkon ovensuussa…

* *

Taiteilija tarkoitti alun perin Valokuva-arkiston kuvat julkaistavaksi vasta kuolemansa jälkeen – samaan tapaan kuin vanhoja kuvia katsotaan vuosikymmeniä myöhemmin.

– Arkistokuvaaminen on yksi tapa ylittää kuoleman muuri, Arffman sanoo.

Kirjaan päätyi ”ennakkoperintönä” parikymmentä kuvaa noin 500 värikuvasta, jotka hän oli alun perin kuvannut Tampere-Seuran arkistoon.

Viimeinen luku Jotain pyhää päättää kirjan Hakametsän jäähalliin, missä Arffman kuvasi sekä Ilveksen että Tapparan maailmaa loka-marraskuun vaihteessa vuosi sitten. Pysäytetyt hetket katsojista ja pelaajista tuovat mukanaan oman tunnelatauksensa, kun kuvia katsotaan nyt hallin jäähyväisottelujen aikaan.

– Jääkiekko on Tampereella olemassa kaikkialla, tunnisti sitä tai ei.

jari arffman aito kaupunki 3 kulttuuritoimitus by marita salonen

Jari Arffman on etsinyt Tampereen sielua kahden vuosikymmenen ajan. Tutkimustyö jatkuu.

* *

Aito kaupunki – True City, Dokumenttiprojekti Tampere II on Arffmanin pitkäaikaisen projektin kakkososa. Kuvat ovat löytäneet myös videonäyttelyiden muodon Kulttuuritoimitus.fi:n näyttelyinä, joita saa vapaasti katsoa ja jakaa. Kirja on tullut myyntiin myös Kulttuuritoimituksen kauppaan osoitteeseen Kauppa.kulttuuritoimitus.fi.

Lisäksi kirjaa saa Kulttuuritoimituksen messuosastolta Tampereen ensimmäisillä Kirjafestareilla Tampere-talossa 4.–5.12.2021. Taiteilija on itse paikalla kello 10–15 molempina päivinä. Silloin häneltä on mahdollista saada henkilökohtainen signeeraus tähän ainutlaatuiseen teokseen, jonka saa halutessaan myös lahjaksi paketoituna.

Aito kaupunki kansi 1200px

Aito kaupunki tuntuu hyvältä kaikkien Tampereen ystävien käsissä. Tekstit ovat myös englanniksi.

Teostiedot

Aito Kaupunki – True City, Dokumenttiprojekti Tampere II

  • Valokuvat / Photographs © Jari Arffman
  • Tekstit / Text © Marita Salonen (Ellei toisin mainittu / Unless mentioned otherwise)
  • Käännökset / Translations Tommi Uschanov
  • Ulkoasu ja repro / Layout and reprography Petri Kuokka / Aarnipaja Ky
  • Julkaisija / Publisher Kulttuuritoimitus Suomi Oy
  • Paino / Printing Tallinna Raamatutrükikoda, Tallinna 2021
  • Laajuus: 112 sivua + kannet

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua