Valokuva-arkisto – Dokumenttiprojekti Tampere II

Kulttuuritoimitus
30.12.2021

VALOKUVATAIDE | Tervetuloa valokuvataiteilija Jari Arffmanin näyttelyyn. Valokuva-arkisto, DPT II -video vie projektin sen menneisyyteen ja historiaan. Tästä pääset katsomaan teoksen ja lukemaan taiteilijan esipuheen.

Valokuvat: Jari Arffman, 2001–2002
Musiikki: Tapani Rinne, Babolat 2002, Iro Haarla (piano)
Video: Marita Salonen, 2021
Kesto: 7’00”

* *

* *

Taiteilijan esipuhe

Työskennellessäni kotiseutuyhdistys Tampere-Seura ry:n valokuvaajana ja valokuva-arkistohoitajana vuosina 2001–2002 valokuvasin noin 500 valokuvan dokumentaarisen aineiston, jonka valokuvat ja negatiivit arkistoin yksilöllisesti Seuran arkistoon.

Valokuvasin kaupunkinäkymiä värinegatiiville siten, että aineisto tai sen osia julkaistaisiin vasta kuolemani jälkeen. Voittaakseni kuoleman muurin ja syventääkseni Dokumenttiprojekti Tampere II:n paikallista dokumentaarisuutta pyysin kollegani Hans Viebrockin kanssani Seuran valokuva-arkistoon, Tampereen Raatihuoneen kivijalassa sijaitsevaan kassaholviin valitsemaan kuvat Valokuva-arkisto DPT II -sarjaan.

Kun rullasin nimeäni kantavan valokuva-arkistolaatikon auki, kaksi vuosikymmentä haihtui. Kuin himmeä kynttilä olisi huomaamattamme syttynyt sisällämme tuhansia valokuvia pursuavassa kassaholvissa ja ohjannut meidät kadonneiden palasten ja karanneiden ajatusten ajattomaan maailman, vaikka armottoman valju loisteputkien arkistovalo teki meistä kellertäviä kuin vanhat pergamentin lehdet. Olimme löytäneet Dokumenttiprojekti Tampere II:n menneisyyden ja historian – sen arkiston.

Poimimme Dokumenttiprojekti Tampere II:n Valokuva-arkistoon kuvia, joissa näkyy jotain muuttunutta, kadonnutta tai tulevaisuudessa muuttuvaa. Kun poika pallottelee äitinsä kanssa Amurinpuistossa vuonna 2001, niin vuonna 2026, neljännesvuosisata myöhemmin, samassa näkymässä pilkottanee kulma Tampereen taidemuseon uudesta lisärakennus Siilosta. Samana vuonna 2026 avautunee myös Sara Hildénin taidemuseo Finlaysonin alueella, ja ajanhammas narskauttaa taidemuseon Särkänniemessä muistin ja tulkinnan kehykseen.

Ennen Seuraan palkkaamistani olin tietoisesti vuosia poissa työelämästä antaen aikaa pienelle pojalleni. Kun hän lähti koulutielle, löysin itseni hakemassa töihin Tampere-Seuran valokuva-arkistohoitajaksi. Toiminnanjohtaja Heidi Martikainen palkkasi minut samalta istumalta ensin puoleksi vuodeksi ja myöhemmin vielä toiseksi puolivuotiskaudeksi. Seuran ainutlaatuinen Tampere-aiheinen valokuva-arkisto oli saatava järjestykseen. Ikuisesti lempeä kiitos sinulle Heidi, veljellinen kolpakonkolautus sinulle Hans ja elämän onnenpotku persuuksille rakas poikani Eelis!

Valokuva-arkisto DPT II on Kulttuuritoimituksen tänä vuonna julkaiseman kolmiosaisen DPT II -videoteossarjan viimeinen osa. Kaikkien teosten musiikki on Tapani Rinteen säveltämää. Videot on tehnyt Marita Salonen.

Jari Arffman
Valokuvataiteilija

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua