Soiva elämä: Tampere Filharmonian soittajat äänestivät omista muotokuvistaan näyttelyn

Marita Salonen
12.09.2023
tampere filharmonia by jari arffman kulttuuritoimitus

Soittajien suosikki: Ykkösviulustit María García Escudero (vas.) ja Tatevik Ayazyan. Kuva: Jari Arffman

NÄYTTELY | Tampere-talon Soiva elämä -näyttely esittelee talon sinfoniaorkesterin soittajien elämää konserttien ulkopuolella. Projektissa syntyi myös lyhytelokuva Lakana. Kulttuuritoimitus julkaisee videon tiistaina 12.9. kello 15. Se löytyy tämän jutun lopusta.

Marita Salonen, teksti

Tampere-talon Soiva elämä -näyttely on osa valokuvataiteilija Jari Arffmanin monivuotista Dokumenttiprojekti Tamperetta, sen kolmas osa. Arffman on tämän ja viime vuoden aikana kuvannut Tampere Filharmonian soittajia paitsi konserttitalossa myös heidän vapaa-ajallaan, muun muassa kuntosalilla, puistossa, kirkossa ja kauppahallissa. Mukana on niin uusi ylikapellimestari Matthew Halls kuin myös hänen edeltäjänsä Santtu-Matias Rouvali.

Arffmanilla on kirkas näkemys sinfoniaorkestereiden ja erityisesti Tampere Filharmonian merkityksestä.

– Ne edustavat armotonta sivistyksen armoa ja ihmisten valoa näinä julmina aikoina. Olen kuvannut soittajia myös näyttääkseni soittajat heille itselleen.

Filharmonia sai itse valita kuvat näyttelyyn äänestämällä työvedoksista omia suosikkejaan. Harvinainen tapa ”kuratoida” teokset yhteisöllisenä prosessina kiehtoi Arffmania. Orkesterin 97 muusikosta ja yhdeksästä hallinnon työntekijästä lähes puolet osallistui äänestykseen, jonka tuloksena syntyi 20 muotokuvan näyttely Soiva elämä.

Teokset on ripustettu Tampere-talona Talvipuutarhaan äänestystuloksen mukaisessa järjestyksessä.

santtu matias rouvali by jari arffman kulttuuritoimitus

Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali ennen pestinsä päättymistä. Kuva: Jari Arffman

matthew halls by jari arffman kulttuuritoimitus

Uusi kapellimestari Matthew Halls on asettunut taloksi. Kuva: Jari Arffman

Tampere-talon Talvipuutarhassa voi katsoa myös valokuviin perustuvan lyhytelokuvan Lakana, jonka verkkoensi-ilta on 12.9.2023 kello 15 Kulttuuritoimituksen videokanavalla.

Lakanan musiikkina kuullaan Tampere Filharmonian pasunistin Antti Hirvosen sävellys 9 a.m. Sen soittavat Lotta Laaksonen (1. viulu), Anna Angervo (2. viulu), Anni Tiainen-Hammo (alttoviulu) ja Sirja Nironen (sello). Lyhytelokuvan kuvallinen kerronta on kuvataiteilija Matias Rogersin käsialaa.

Katso video

Dokumenttiprojekti Tampere III, Soiva elämä – Tampere Filharmonia -valokuvanäyttely Tampere-talon Talvipuutarhassa 30.9.2.3 asti. Vapaa pääsy ma–pe klo 10–17 ja aina, kun talossa tapahtuu.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua